Ismét nagy érdeklődés mellett, sikeresen zajlott le a 2024. június 5-6-i NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva. Az ország legnagyobb szántóföldi kiállításán a szervezők a fenntartható, illetve a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodási módszerek, eszközök bemutatására helyezték a hangsúlyt – írja közös sajtóközleményében a NAK és a MEGFOSZ.

Hozzáteszik, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén is a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével (MEGFOSZ) együttműködve szervezte meg a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva szabadtéri agrárszakmai kiállítást, e hét szerdán és csütörtökön. Hagyományosan, 2017 óta ez az ország legnagyobb területen, több mint 40 hektáron megrendezett szántóföldi rendezvénye, aminek ezúttal is a Fejér vármegyei Mezőfalva melletti szántóföldek adtak otthont.

Idén is sikeres volt a NAK Szántóföldi Napok

NAK-MEGFOSZ: Idén is sikeres volt a NAK Szántóföldi Napok – Fotó: Agroinform

A szervezők a fenntartható, illetve a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodási módszerek, eszközök bemutatására helyezték a hangsúlyt. A rendezvényen megismerhetőek voltak precíziós gazdálkodási és a hatékony inputanyag-felhasználást támogató technológiák is. Ezúttal is széles programkínálat várta az agrárvállalkozókat, gazdálkodókat, segítve őket a megalapozott szakmai döntéshozatalban. Az ország legnagyobb, álló- és mozgógépes szabadtéri kiállításán megtekinthető volt a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata, a mozgó gépbemutatón működés közben is megfigyelhették a látogatók a legmodernebb eszközöket, gépeket, gépkapcsolatokat. Emellett az évszaknak megfelelő fajtabemutatók, mikroparcellás és demóparcellás növénytermesztési bemutatók, valamint drónbemutatók, szakmai kerekasztal-beszélgetések is helyet kaptak. A kiállítás tematikájában szerepelt a talajmegújító gazdálkodás, a biodiverzitás, a vízgazdálkodás, a korszerű, hatékony erdészeti megoldások is – emelik ki a közleményben.

Hozzáfűzik, hogy a Szántóföldi Napokon adták át a GOSZ-VSZT-NAK búza, repce, kukorica fajtakísérletek díjait is.

A kísérletek alapvető célja, hogy a termelők számára minden évben hasznosítható, objektív információt adjanak, ezáltal segítve számukra a megfelelő fajtaválasztást – részletezték.


"Mindannyian érezzük az egyre gyakoribbá váló aszályt, a túl sok víz vagy a szél okozta talajvesztést, a porviharokat. A talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatok ezért világszerte kezdenek teret nyerni" – a rendezvényen egy előadás és egy hozzá kapcsolódó kerekasztal-beszélgetés is e téma köré épült. Az eseményen az érdeklődök megismerkedhettek az amerikai gyakorlatokkal, és alkalom nyílt a szakemberek és gazdálkodók közötti eszmecserére. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a talajművelés intenzitásának csökkentésével, a szármaradványok termőföldön hagyásával, a talajvédelmet biztosító, a nedvességet megőrző technológia választásával hosszabb távon alacsonyabb termelési költségekkel lehet termelni és stabilabb terméseredményt lehet elérni – áll a NAK-MEGFOSZ közleményben.

Mindaz, amit a két nap alatt felvonultatott a NAK Szántóföldi Napok technológiában, tudásban, információközvetítésben, a hazai mezőgazdaság modernizálását, fenntarthatóságának, versenyképességének javítását szolgálja. A hétköznapokra, szerdára és csütörtökre szervezett kiállítás most is megőrizte szakmai jellegét, továbbá a hazai és külhoni agrárszakemberek mellett sok száz agrárdiák is részt vett rajta, számos agrárszakképzési intézményből – hívták fel a figyelmet.