Az USA legnagyobb szántóföldi gépbemutatója, a Farm Progress Show alkalmából láthattuk először a Willmar Fabrication újszerű kultivátorát, az RT850 nedvesség- és talajszerkezet-megőrző, sorközművelő gépet. Újdonságértéke vitathatatlan, de a körülötte kialakított hírverés is az: olyan gazdákat toboroznak, akik a jövő évben hajlandók kipróbálni ezt a technológiát.Az RT850 sorközművelő kultivátor 3 tagból álló művelőelemekkel

Az RT850 sorközművelő kultivátor 3 tagból álló művelőelemekkel – fotó: Gyártó

Az RT850 kultivátor forgó hengertagjainak palástján található, 25 cm mélyre hatoló agresszív küllős kapák a sorközökben alakítják a talajt. A művelt talajszelvény nagy mennyiségű csapadékot képes befogadni és vízáteresztő képessége is jobb. A gyártó ígérete szerint a szárazságtól sújtott övezetekben a csapadék vagy az öntözővíz szinte teljes mennyisége felfogható és megőrizhető.

Balra a művelt, jobbra a kezeletlen sorköz – fotó: Gyártó

Ez a robosztus kivitelű küllős kapa:

• csapadékcsapdákat képez
• szellőzteti a talajt
• akadályozza a víz ellenőrizetlen elfolyását és az eróziót
• konzerválja a talajállapotot
• javítja az általános talaj vízáteresztő képességét
• védi a talajt és a vízkészletet
• segíti a gyökérzet és ezzel a növény fejlődését

Kopásálló kapái a temperálásnak köszönhetően nem ridegek, nem törnek akadályra, kőre felütközve sem. Egyenként is kitérhetnek az őket tartó gumibakokra feltámaszkodva, majd visszaállnak munkahelyzetükbe. A jobb- és baloldali kapák egymással felcserélhetők. Egymás közötti távolságuk 15 cm. Az egyes művelőelemekben – a kultúrnövény sortávolságától függően – 1; 2 vagy 3 sorban helyezkedhetnek el a független felfogatású hengerek kapái. Maga a gép 6-16 soros kialakítású lehet, rendkívül masszív, 160x160 mm négyszögprofilú felfogató gerendellyel.

Az RT850 küllős-kapás kultivátor 2 tagból álló művelőeleme

Az RT850 küllős-kapás kultivátor 2 tagból álló művelőeleme – fotó: Gyártó