A november végén, a Fehéroroszországban, Minszkben BelarusCrossway címmel tartott gazdasági fórumon bemutatták az MTZ traktor futurisztikus tervét. A jövő traktoráról felvázolt érdekes koncepció szerzője egy fiatal géptervező, Alekszander Naszyr, a Minszki Traktorgyár alkalmazottja.

MTZ

A tervező szerint a tervében nincs semmi olyan, amit ne lehetne már most létrehozni – fotó: farmer.pl

A gép úgy néz ki, mint A Case IH Quadtrac és a Claas Xerion Trac VC traktor összekapcsolása. Amint az elképzelés fiatal felvázolója a minszki gyár képviselőivel együtt hangsúlyozza, a terv nem csupán egy futurisztikus rajz, hanem egy traktor, amelyet a rendelkezésre álló technológia alapján meg lehet építeni.

A tervező úgy látja, hogy a fülke konzolján kívül ebben a tervben nincsenek forradalmi változtatások és megoldások.

MTZ

A traktorral az a cél, hogy az emberi beavatkozás minimálisra csökkenjen – fotó: farmer.pl

Hozzátette: "A cél, hogy az operátor csak felügyelje a műveleteket. A sofőr és a gép különválik, és a gépkezelő felülről, a teljes folyamatot átlátva irányítja az eseményeket. A cél az, hogy csak minimális emberi beavatkozásra legyen szükség.

MTZ

A vízió átmenet a hagyományos és az automatizált gépek között – fotó: farmer.pl

Elmondta, hogy az MTZ traktor általa elképzelt víziója átmeneti szakaszt jelent a hagyományos és az automatizált traktorok, illetve gépek között.

Az MTZ traktorgyártás nagyon fontos tényezője a fehérorosz gazdaságnak, termékei az ország exportjának legfontosabb árucikkei közé tartoznak.

Forrás: farmer.pl