Míg a kukoricatermesztésben már évek óta a szemenkénti vetés az irányadó, addig a gabonavetésben ez meglehetősen nagy újdonságnak számít. Annyira hogy a Horsch legújabb fejlesztését a nagyközönség is először csak a múlt év végi hannoveri Agritechnica kiállításon tekinthette meg először.

A termék iránt érdeklődő hazai gazdák pedig Magyarországon az Agrárgépshoow keretén belül, az Axiál standján láthatta, egy hatméteres vetőeszközre szerelve.

A szemenkénti adagolóegység működése a következő:
A tartályból érkező vetőmagmennyiség egy elosztó toronyba kerül, ahonnan csöveken keresztül jut a csoroszlyákhoz. Erre a területre került fel a szemenkénti adagolóegység, ami a bekerülő vetőmagmennyiséget egyenként, szemenként juttatja ki a csoroszlyáknál.

Az új fejlesztésű szerkezet nagy előnye, hogy mindössze három csavar kioldásával a régi gépekre is felszerelhető. Ennek alkalmazásával a vetőmag állandó tőtávval helyezhető a földbe, ami által a később fejlődő növény termőterülete is egységes és állandó marad.

A korszakalkotó eszköz iránt már az Agrárgépshow ideje alatt meglehetősen nagy volt az érdeklődés. A vásárlóknak azonban még némi türelemre van szükségük a hozzájutáshoz.