Ismét megrendezte hagyományos szántóföldi Szer-Show-ját a Syngenta. A gazdálkodók Hajdúböszörményben megszemlélhették az agrárvállalat szántóföldi fajtasorait és megismerhették a legújabb technológiai törekvéseit.

Vezető agrárvállalatként alapos tervezéssel és teszteléssel elértük, hogy mára teljes, egymásra épülő technológia álljon a gazdák rendelkezésére minden fontos szántóföldi szegmensben - mondta Tóth Bertalan növényvédelmi értékesítési vezető az eseményen.

Napraforgó

Mivel a magyar gazdák igen magas szinten termesztik a napraforgót, ezért a Syngenta Kft. célkitűzése, hogy a termelőkkel együttműködve teljes kiaknázza a napraforgó hibridekben rejlő magas terméspotenciált, és tovább emelje az országos napraforgó termésátlagot. A csúcsgenetikájú hibrideken és a növényvédelmi technológián túl szakmai segítséggel is hozzájáruljanak a termés maximalizálásához: partnerprogramot indítottak és nagyüzemi kísérletekben vizsgálják a termesztéstechnológia egyes elemeit, mint például az elővetemény-hatás, a tőszám, valamint a tápanyag-utánpótlás. A termelők táblájuk gyomviszonyainak ismeretében, kompromisszum nélkül tudnak olajtípusnak és hatékony gyomirtás technológiának megfelelő Syngenta napraforgó hibridet választani.

A következő szezonban érkező új napraforgó hibridek közül figyelmet érdeme a kiemelkedő olajtartalommal rendelkező SY Bariliot, amely magas olajsavas Clearfield® hibrid. A magas olajsavas Express®-toleráns szegmens is további két új hibriddel bővül. Az új Sureli hibrid a rendkívüli terméspotenciáljával pedig új termésszintet nyit a linolsavas Express®-toleráns szegmensben.

Napraforgó

Napraforgó – fotó: pixabay.com

Repce

A repcében a bőtermő SY Glorietta a Syngenta új nemesítési vonalának első hírnöke, amelyet kiemelkedő terméspotenciál és termésstabilitás mellett jó télállóság jellemzi.

Az SY Glorietta kitűnő alkalmazkodóképességének köszönhetően az időjárási kihívásokra rendkívül jól reagál, így országszerte versenyképesen termeszthető. Az új hibridet kiemelkedő betegség-ellenállóság jellemzi a fóma és szklerotínia betegségekkel szemben, és emellett tarlórépa sárgaság vírus (TuYV) rezisztenciával is rendelkezik – mondta Zilahi András, a fejlesztőmérnökök vezetője.

Őszi búza

Az őszibúza kínálat is új fajtákkal bővül: a magas terméspotenciállal és minőségi mutatókkal rendelkező SY Exaltation és az SY Passion korai, szálkás kalászú, malmi minőségi őszi búzafajta, amely a kalászosokra jellemző gombabetegségeknek kitűnően ellenáll, stabilan magas terméséhez pedig rendkívül jó beltartalmi paraméterek párosulnak. A termelők számára továbbra is rendelkezésére áll a HyvidoTM márkanév alatt futó igen keresett Jallon, SY Dooblin és SY Dakoota hibridárpánk, mellyel az elmúlt évben is magas eredményeket tudtak produkálni.

Kukorica

A Syngenta kínálatában már összesen 15 kukorica hibrid szerepel, amelyek a betegségekkel és rovarkártevőkkel szemben védő gyökérnövekedést segítő Elevation, vagy Elevation Plus csávázással vásárolhatnak meg a gazdálkodók. Az új generáció legújabb képviselője az SY Minerva, amely a 20 tonnás hektáronkénti átlagokat ostromolja. Az új SY Ignis pedig a fejlesztői kísérletek egyik legstabilabb eredményeit hozta az elmúlt években a FAO 300 csoport második felében.

Gyommentesítés a napraforgóban

2022-ben a Napraforgó gyommentesítésben új formulációs posztemergens gyomirtóval bővül Syngenta termékpalettája. A Listego Pro hatékonysága meghaladja a standard készítményét. A 2-8 leveles CLP napraforgóban használható, magról kelő egy- és kétszikű gyomok 2-4 leveles állapotában. A Listego Pro kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a csattanó maszlag, a szerbtövis fajok és a selyemmályva, illetve az egyszikű gyomok ellen.

A szántóföldi show-n a látogatók megismerték a Syngenta összes megoldását, amelyet a napraforgó gyomirtásában használni lehet:

  • A Force 1,5 G 7-10 kg/ha dózisával a vetéssel egymenetben a pattanóbogarak lárvája, a drótférgek ellen lehet védekezni hatékonyan.
  • Az Amistar Sun gombaölő szer mindkét hatóanyaga felszívódó hatással rendelkezik, így az egyik leghatékonyabb preventív készítmény.
  • A várhatóan elhúzódó érés miatt szükségessé válhat a deszikkálás, amelyet a szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező Reglone Air felhasználásával teheti meg a termelő napraforgóban, repcében, szójában és facéliában május 21.- szeptember 21. között.

Kukorica és cirok növényvédelem

A Syngenta 2021-ben mutatta be a Force Evo talajfertőtlenítő + starter granulátumát, amely a rovarölő teflutrin hatóanyag mellett N, P, Zn, és Mn tápelemeket is tartalmaz.

Az idei hideg tavasz nem csak a kukorica fejlődését hátráltatta, de a drótférgek felsőbb talajrétegekbe történő vándorlása is később következett be, így a kártétel is később jelentkezett.

A kísérleti terület azon részén, ahol nem történt gyomirtás, látványos növekedésgátló hatása volt a gyomtengernek – mondta Dr. Nagy Viktor fejlesztőmérnök a kukorica és a cirok gyomirtásáról. – Ezzel ellentétben az összes parcellában (Lumax, Elumis Bang, Calaris Professional, Milagro Plus) hatékony megoldásokat láthattunk.

A szakember arra külön kitért, hogy a cirok gyomirtásában a preemergensen és korai posztemergensen is használható Gardoprim Plus Goldra, amellyel a neuralgikus pontnak számító egyszikű gyomok ellen lehet hatékonyan védekezni.

Méhlegelő

Méhlegelő a táblák szélén – Fotó: pixabay.com

Növényvédelem a kalászosokban

A Hajdúböszörményben bemutatott kalászos parcellákon szembetűnő a Syngenta célja, hogy a modern fungicid már nem csak a kórokozókat kontrollálja, hanem pozitívan befolyásolja a kezelt növények élettani tulajdonságait, ezáltal javítja a terméspotenciálját, csökkenti a stresszfaktorok hatását.

  • Az Amistar Prime Pack termékkel már korai kijuttatással is jelentős élettani pluszt képes realizálni a kezdeti fejlődéskor, és betakarításkor is mérhető szemtermésben realizálódik.
  • A jelentős termésnövelő hatású Elatus Era kijuttatását pedig a termésképzés szempontjából fontos levélszintek - zászlóslevél és az alatti - megjelenésekor vagy kalászvédelemre ajánlott.

A Syngenta kalászos gyomirtási portfóliója új prémium tavaszi egyszikűirtó termékkel, az Avoxával bővül. Az unikális termék a búzaállományokban megjelenő összes egyszikű gyomnövény ellen megfelelő védelmet biztosít, legyen szó rozsnok, parlagi ecsetpázsit vagy más nehezen irtható egyszikű gyomfajról gabonákban.

Többfunkciós szegélyek a táblák szélén

A Syngenta 2009 óta működő Operation Pollinator programjának keretében összesen 40 ezer hektáron telepített élőhelyeket célzottan a beporzó rovarok számára, illetve az apró- és nagyvadak számára mezőgazdasági termelőkkel, üzemekkel együttműködve.

Magyarországi időjárási és termőhelyi adottságokhoz illeszkedő méhlegelő mix és vadlegelő mix magkeverékeket a mezőgazdasági táblák szegélyeibe, vagy kevésbé termékeny vagy nehezen művelhető területre célszerű elvetni.

A táblák oldalába és a lejtős táblák aljába telepített szegélyek megvédik a termőtalajt az eróziótól és segítik a csapadék beszivárgását a talajba.

A többfunkciós szegélyek, amelyek telepítésére állami támogatás is igénybe vehető, lehetővé teszik a rovarbeporzást igénylő kultúrák eredményes és jövedelmező termelését és a biológiai sokszínűség egyidejű javítását, valamint a vadkár mérséklését.