A javaslatot két kormánypárti képviselő, Hollik István és Nacsa Lőrinc terjesztette elő.

Nacsa Lőrinc kedd esti Facebook-bejegyzésében azt írta: az energiaitalok fogyasztása aggasztó méreteket öltött a kiskorúak körében. Egy felmérés szerint a 18 év alattiak 78 százaléka fogyaszt ilyen italokat, sőt, a 10-14 éves korosztály 20 százaléka még reggelire is ezt veszi magához.

"Az elmúlt hónapokban sok szakemberrel, orvossal egyeztettünk, akik megerősítették, hogy ez komoly egészségügyi kockázatot jelent. Ezért a mai napon Hollik István képviselőtársammal benyújtottuk a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényt, amely a jövőben megtiltaná energiaitalok eladását a 18 év alattiak számára. A magyar fiatalok egészségének megőrzése közös ügyünk, ezért arra kérjük képviselőtársainkat pártpolitikai hovatartozástól függetlenül, hogy támogassák javaslatunkat." – írta.

Indexkép: Pixabay


Amennyiben elfogadják a törvényjavaslatot, akkor az energiaitalokat kiskorúaknak értékesítő kereskedők komoly szankciókra számíthatnak, ugyanolyanokra, mint azok, akik alkoholt, dohány-, vagy szexuális termékeket adnak el nekik. Ez akár milliós büntetést is jelenthet számukra.