A nagy költséggel, drága vegyszerekkel végzett védekezések nem hoznak eredményt, ha a kijuttatás nem megfelelő! A védekezés sikerének első feltétele, hogy olyan kivitelű permetezőgépet alkalmazzunk, amely kielégíti az alapvető permetezés technikai és környezetvédelmi követelményeket. A megfelelő minőség mellett fontos a gépek teljesítménye, üzembiztonsága is, mivel a rendelkezésre álló idő általában behatárolt, a művelésre nem megfelelő talajállapot, a szeles illetve esős időszakok, valamint a növényzet fejlődése korlátozzák a gépek használatát. Állománypermetezésnél a fertőzések gyors terjedése is lerövidítheti a védelmi időt. Ezért az eredményes védekezés egyik fontos feltétele a megfelelő teljesítmény. További fontos tényező a gépek megfelelő műszaki állapotának biztosítása és az üzemeltetés kellő szakszerűsége. A kukorica és a napraforgó védelménél eltérő permetezési technológiák alkalmazása lehet indokolt. Alapvetően más igények jelentkeznek a gépekkel szemben a vegyszeres gyomirtásnál, a korai és a késői stádiumban végzett állománykezelésnél. A gép kiválasztásánál ezt is figyelembe kell vennie a gazdának!

Vegyszeres gyomirtásnál a legfontosabb feladat a permetlé egyenletes elosztása a talaj síkjában. Erre a célra leginkább a traktorra függeszthető vagy vontatott kivitelű hidraulikus szórófejekkel felszerelt permetező gépek használatosak. Kisebb táblákon jól alkalmazhatóak a függesztett gépek, ezeknél azonban ügyelni kell arra, hogy a traktor stabilitás a gép felszerelése és feltöltése után is megfelelő maradjon.

Nagyobb termesztési területeken gyorsabb, gazdaságosabb munka végezhető vontatott permetezőkkel, amelyek nagyobb tartállyal kerülnek forgalomba, és legtöbbször lengéscsillapított kivitelű, nagy munkaszélességű szóró kerettel üzemelnek. A gépeken legtöbb esetben 15-20 bar nyomású membrán szivattyút alkalmaznak a folyadék szállítására. A korábban gyakran alkalmazott „centrifugál szivattyúk” előnye volt a nagy szállítási teljesítmény, az alacsony ár és az üzembiztos működés, de ezek csak 0-4 bar nyomás elérésére voltak alkalmasak, ami az új rendszerű fúvókák üzemeltetéséhez nem minden esetben elegendő.

Az üzemeltető gazdák örömére a taposási károk jelentős csökkentését eredményezi a „nyomkövető vonószerkezet”, amely lehetővé teszi, hogy a munkagép mindig a traktorral azonos nyomban haladjon. Ez elsősorban a tábla végeken, a fordulókban jelent nagy előnyt.

A korszerű permetezőgépeken ma már az alváz pneumatikus rúgózással van ellátva. A csillapított rezgések következtében kisebb a gép elemeinek igénybevétele, nagyobb munkasebesség alkalmazható, kisebb a szóró keret lengése és javul a kereszt- illetve hosszirányú szórásegyenletesség.

A különböző terepviszonyok között végzett munka biztonságát és jó minőségét szolgálja a szóró keret olyan kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy a permetezőgép helyzetétől függetlenül a „keretszárnyakat” a lejtővel párhuzamosan lehessen működtetni. A lengéscsillapítás természetesen ebben a helyzetben is biztosított. A szóró szerkezetet ma már előírásosan úgy alakítják ki, hogy legfeljebb 4,5 méteres szakaszokat külön lehessen kapcsolni.

Végül ejtsünk szót az egyre gyakrabban használt „hidas kivitelű” önjáró permetezőgépekről! Ennek elsőrendű oka az, hogy Európában is elterjedt az „amerikai kukorica bogár”, amely ellen a kifejlett kukorica állományban kell védekezni, és ez más típusú gépekkel nem megoldható. A hidas gépeknek állítható a nyomtávolságuk, és 150-220 cm a hasmagasságuk, ami lehetővé teszi a permetezést – a kártevő irtását – a kifejlett növények károsodása nélkül. Ezek a gépek hidraulikus és légzsákos szórószerkezettel egyaránt alkalmazásra kerülnek. Használhatók további permetezési feladatok ellátására is, így például a napraforgó deszikálására.


Dr. László László