a szántóterületeink termőképessége várhatóan csökkenni, a termésingadozás mértéke pedig növekedni fog az elkövetkező évtizedekben, melynek elsődleges oka a Kárpát-medence egyre szárazabbá és szélsőségesebbé váló klímája.

Ennek ellensúlyozása érdekében a talaj vízkészletének megóvása, valamint az öntözött területek arányának növelése is szükséges.

öntözés

Növelni kell az öntözött területek arányát – fotó: KITE Zrt.

Adatalapú öntözés a precíz vízkijuttatás érdekében

A komplex öntözésirányítási szemlélet során a talaj-növény-légkör rendszerben lejátszódó folyamatok figyelembevételével történik az öntözési döntéstámogatás.

Az egyre szélsőségesebbé váló klíma és az ebből adódó növekvő termésingadozások kiküszöbölésére egyre fontosabb a szakszerű, adatalapú, precíz öntözés, amit a KITE öntözési szaktanácsadási rendszere hatékonyan tud biztosítani.

A légköri mérésekből származó információ tendenciáját tekintve jól jellemzi a vízkészlet alakulását, de emellett a gyökerezési mélységben a talaj nedvességtartalma is jól elemezhető, amely közvetlen információt szolgáltat a növény vízellátásáról és segítségével megelőzhető a vízstressz kialakulása.

Az előre jelzett klimatikus vízmérleg és a talajnedvesség ismeretében lehetőség nyílik az öntözések megtervezésére (öntözési norma és öntözési forduló), és amennyiben több öntözött táblával rendelkezünk, akár öntözésindítási prioritási sorrendet is felállíthatunk.

öntözés

Öntözéssel megelőzhető a vízstressz kialakulása – fotó: KITE Zrt.

Hogy az öntözés ne okozzon kárt!

A szakszerűtlenül végrehajtott öntözés jelentős környezeti károkat okozhat, emellett gazdaságtalan, ezért a KITE Zrt. a legmodernebb öntözőberendezések forgalmazásán túl elkötelezett a gazdálkodók szakmai döntéseinek támogatása mellett.

Biztosítja számukra az általa fejlesztett Öntözésirányítás alkalmazást, amely a légköri paraméterek, a talajnedvesség mérése, valamint 7 napos előrejelzés alapján ad ajánlást az adott tábla, adott növényfaj, -fajta vagy hasznosítási mód esetében megfelelő öntözési fordulóra és az öntözési normára.

Szenzorok az öntözésirányítás szolgálatában

Az öntözésirányításhoz szükséges információk az öntözött tábla környezetébe letelepített KITE agrometeorológiai állomásából származnak, míg a talajnedvességi adatokat a termőhely adottságainak figyelembevétele mellett a növényállományba telepített szenzorok gyűjtik. Így az öntözési döntéstámogatáshoz az agrometeorológiai bázisállomás és a vízveszteségmérő(k), vagy ún. mikrobázis(ok) szükséges(ek).

Öntözésirányítás alkalmazás

Öntözésirányítás alkalmazás – fotó: KITE Zrt. (A kép a fotóra kattintva nagyítható)

Célunk a mért légköri és talajnedvességi adatok növény- és talajtulajdonságok függvényében történő feldolgozásán alapuló, öntözésirányítást támogató rendszer biztosítása.

Kijelenthető, hogy a szaktanácsadási rendszerünk ajánlásai szerint üzemeltetett öntözés mind környezetvédelmi, mind ökonómiai szempontból megfelel a modern kor kihívásainak.

pgr

Precíziós Gazdálkodási Rendszer (PGR) biztosítja a hatékonyságot – fotó: KITE Zrt.

Az öntözési szaktanácsadásunkhoz kapcsolódó szolgáltatásaink:

  • PGR web és mobil hozzáférés az öntözési szaktanácsadás alkalmazáshoz
  • Az alapadatok szaktanácsadói felületre való feltöltéséhez adatbetöltő alkalmazás
  • Telefonos, illetve szükség esetén személyes támogatás az alapadatok felvételéhez
  • Öntözési terv az aktuális nap plusz 6 napra
  • Telefonos szaktanácsadói támogatás
  • Szaktanácsadói személyes konzultáció az öntözési szezonban
  • Igény szerint légköri paraméterek méréséhez agrometeorológiai állomás(ok) szolgáltatás keretében történő biztosítása
  • Igény szerint talajnedvesség méréséhez 6 mélységben mérő talajnedvesség-mérő eszköz(ök) szolgáltatás keretében történő biztosítása

A szolgáltatásokkal kapcsolatban keresse a KITE Zrt. területileg illetékes szaktanácsadóit vagy látogasson el a pgr.hu weboldalra.