A franciák válasza az Agritechnika-kiállításra kétségkívül a kétévente jelentkező Sima-show, ami 2017-ben február 26-tól március 2-ig vonultatja fel a mezőgazdaságban fellelhető újdonságokat Párizsban.

A kiállításon a robotikától a start-upokon át egészen a legújabb fejlesztésekig minden megtalálható, és a várható újdonságok közül most bemutatunk néhány, igazán izgalmas példányt.

traktorJohn Deere elektromos traktor – fotó: Farmers Weekly

Idén 11 százalékkal kevesebb új traktort helyeztek forgalomba Nagy-Britanniában, mint tavaly, ezért folyamatosan élénkül a használt traktorok piaca – tudósított az Agricultural Engineers Association (AEA), megjegyezve, hogy a gyártók áremelése miatt a minőségi használt állomány egyre vonzóbb a mezőgazdasági termelők számára.

A szigetország használt traktorai iránt nem csak a belföldi kereslet nőtt meg, a külföldi kereskedők és gazdák is többet vásároltak idén, mint az előző években.
traktor

fotó: Agroinform.hu

Legutóbb egy összefoglaló kapcsán már bemutattuk a Väderstad jövő évi újdonságait. Összeállításunk második részében tovább folytatjuk ezek bemutatását. Az elmúlt két évben elsőként a mechanikus Rapid S/C, majd a pneumatikus Rapid A gabonavetőgép-modellek estek át ún. faceliften, azaz ráncfelvarráson, ami nemcsak megjelenésben, de funkcionalitásban, műszaki tartalomban is számos újdonságot hozott.

Ezek közül a legfontosabb az ISOBUS-on keresztül történő vezérlés lehetősége, valamint a Rapid S/C vetőgépek hidraulikus magadagolása.

traktor

Az új Spirit R 300S izgalmas műszaki megoldásokat vonultat fel – fotó: Väderstad Kft.

A Két-Kata Kft. által kifejlesztett, eddig itthon egyedülálló traktor-távirányítási rendszerről már korábban röviden az Agroinform.hu-n is hírt adtunk. Ez a távirányító-rendszer olyan munkaműveletekhez lett kifejlesztve, ahol a gép üzemeltetését előnyösebb a fülkén kívülről végezni.

Ilyenek azok a műveletek, amik pontosabb mozgást igényelnek, vagy a munkaeszköz felügyelete közvetlen közelről előnyösebb, így a munkaeszköz közeli felügyelete nagymértékben csökkenti az esetleges balesetveszély, illetve gépsérülés kockázatát.

traktorA berendezés használata lehetővé teszi a segédszemélyzet létszámának minimalizálását – fotó: Két-Kata Kft.

Az idei őszi betakarítási szezon, ha lehet mondani, még jobban megviselte a gazdaságok betakarítógépeit, kombájnjait, mint általában, pedig itthon alapjában véve sincs könnyű dolguk az őszi munkák során. Cikkünkben a kombájnokkal kapcsolatos, téli tárolás előtti teendőket szedtük egy csokorba.

traktorNe tároljuk egy helyen a terménnyel a kombájnt – fotó: Pataki László

Arra a kérdésre is választ adtunk, hogy hogyan fűthetünk a téli nagy hidegben hőszivattyúval. A hőszivattyú tulajdonképpen olyan, mint egy hűtőgép, csak a kompakt hőszivattyút általában a kültérbe kell kirakni. A hűtőgép belsejében is van egy hőcserélő, ami jó hideg és hűt, és a hűtőgép hátulján pedig egy másik hőcserélő, ami pedig jó meleg és fűt. A folyamatot a kompresszor hajtja. A hűtőgépeknél a belső hőcserélő hűti a hűtő belsejét.

képfotó: Homor és lányai Kft.

A Massey Fergusonnál a kertészeti géptámogatásban több mint negyven traktortípus közül választhat 50-től egészen 80 kW-ig! A kínálatban nem kizárólag szőlő- és ültetvénytraktorok, de nagyobb testű 100 LE-s és egy 2017-es meglepetés is megtalálható.
traktor

MF 3600 keskeny nyomtávú szőlő- és ültetvény traktorok – masseyferguson.hu