Országos demonstrációt tartanak a szlovák mezőgazdasági termelők jövő héten, hogy tiltakozzanak az ország agráriumának katasztrofális állapota ellen. A gazdák három pontban fogalmazták meg a legfőbb követeléseiket: el akarják érni a földrendezés felgyorsítását, az ún. pótföldek zökkenőmentes kiadását, megerősíteni a szlovákiai termőföld, vízkészlet és erdő védelmét, és megállítani a mező- és erdőgazdaságban burjánzó korrupciót – írja az infostart.hu.

A tüntetés a kelet-szlovákiai Nagymihályból indul február 18-án, hétfőn és kedden érkezik Pozsonyba.

kép

A tiltakozók követeléseit eddig nem hallgatta meg a kormány – fotó: Pixabay

Nem tűnik úgy, hogy a szlovák agrárminisztérium fogadni fogja a tüntető gazdákat Pozsonyban, az agrárminiszter nyilatkozatában ugyanis arról beszélt, hogy a megmozdulások mögött az ellenzék áll és, hogy csak a mezőgazdászok és élelmiszeripari képviselők tisztességes képviselőivel fognak tárgyalni.

A tüntető gazdák kijelentették, hogy semmilyen pártnak nincs köze a megmozduláshoz, és hogy a miniszter szavai sértőek. A gazdákhoz már csatlakoztak a földmérők és az erdészek is, és támogatásukról biztosították a tüntetőket az Állítsuk meg a korrupciót és a Nyílt Társadalom Alapítvány, a tanítók és a tudományos kutatók kezdeményezései is.