Nagy Talajművelő Show: Hatodszor is összefogtak a gyártók
Nagy Talajművelő ShowImmáron hatodik alkalommal rendezték meg a Nagy Talajművelő Show-t, ahol a tavalyi felálláshoz hasonlóan a vezető munkagépgyártók, a Lemken, a Kverneland és a Vogel-Noot termékei mutatkoztak be a gyakorlatban. A munkagépeket az Agro-Békés Kft. által forgalmazott Case IH traktorok üzemeltették. A gyakorlati rendezvénysorozat Szentlőrinc, Martonvásár-Tordas és Hajdúböszörmény állomásokon került megrendezésre, melyek közül a legnagyobb, több mint háromszáz fős szakmai érdeklődés a Hajdúsági helyszínen kísérte.

Farmer Expo 2015 – Gépek az esőbenFarmer Expo 2015Az idei Farmer Expot nem fogadta kegyeibe az időjárás, míg tavaly a Bábolnai Gazdanapok esett áldozatul  hasonló monszunszerű időnek, addig idén a debreceni kiállítás első három napját áztatta a szinte folyamatosan hulló égi áldás. Szerencsére a nagy kánikulának véget szakító több napos eső sem szegte kedvét a gazdáknak és szép számmal látogatták meg az expo szabad területén kiállított gépesítési látnivalókat is. Több újdonság is feltűnt, mint pl. az új Zetor Crystal traktor vagy a 6000 literes KRUKOWIAK KFMR Goliat Plus nagy teljesítményű vontatott permetező.

Bemutatkoztak a Deutz Fahr újdonságokDeutz FahrA tavalyi évhez hasonlóan idén is országos gyakorlati bemutató körúton ismertette a gazdákkal a bajai DORKER Kft. széles kínálatának újdonságait, illetve az aktuális munkákhoz kapcsolódó termékeit. Felsőszentivánon, Gyulán, Tiszagyulaházán, tartottak bemutatót, szerkesztőségünk ez utóbbi  állomáson képviseltette magát.

Az új LEXION 700-assal a „negyedik dimenzióba”

A CLAAS a LEXION család nem csak a legnagyobb teljesítményű kombájnokat képviseli, hanem a maga 20 éves múltjával az a sorozat, ami legtapasztaltabbnak is mondható, mind kutatás-fejlesztés, mind a gyakorlat terén. Manapság a továbbfejlesztés a részletekben rejlik, amelyek nagyobb teljesítményről, üzembiztonságról, hatékonyságról és kényelemről gondoskodnak. Épp ezekre a részletekre került a hangsúly a LEXION 700-as sorozat fejlesztésekor Harsewinkelben. Ezúttal a tisztításra, a másodlagos leválasztásra valamint a szalmaszecskázóra és az elektronikára koncentráltak a fejlesztőmérnökök.

Ezért válassza az Olimac Drago kukorica és napraforgó-betakarító adaptert
Olimac DragoRiportalanyunk Bényi Ferenc dusnoki gazdálkodó, aki munkája kapcsán bőséges tapasztalatot szerzett a 6 soros, összecsukható Olimac Drago kukorica és napraforgó betakarító adapterről. "Mivel én dolgozom a kombájnnal, látom, hogy milyen munkát végez az adapter. Sokan mondják azt, hogy amelyik asztal mindenre jó, az nem jó semmire. Én ezt megcáfolom olyan szempontból, hogy a napraforgót is jól tudom vele aratni, és ha szóródik a szem, az nem az asztalnál történik, hanem a kombájn mögött, ha rosszak a beállítások".

30 tonna siló átrakása alig másfél perc alatt
AnnaburgerA német Annaburger cég HTS FieldLiner silószállító átrakókocsija egy átlagos, nagy raktérfogatú silószállító pótkocsinak tűnhet, pedig egyáltalán nem az! A 55 köbméteres raktérfogatú felépítmény hátsó részét, a hatalmas, 40 tonna teherbírású hidraulikus emelőrendszerével, 23 fokban, 4,5-4,6 méteres magasságba képes emelni. Ezt követően a hidraulikus hátsó fal kinyitása után a felépítményből a láncos kaparóléces szerkezet mindössze 80-90 másodperc alatt átrakja egy kamion rakfelületébe a silózott takarmányt.

Ilyen volt a hazai traktorállomány négy évtizedeRába SteigerAz elmúlt négy évtizedben mind szemléletben, mind pedig technológiai fejlődésben a 70-es években történt a legnagyobb előrelépés a hazai mezőgazdaságban, mely jelentősen megváltoztatva az akkori összetételét a hazai traktorállománynak. Az akkori rendszer és annak meghatározó politikai szereplői fontosnak tekintették a hazai agrárium produktumának világszínvonalra emelését. Ehhez minden szakmai és anyagi segítséget megkaptak az ezek megteremtésért felelős gazdaságok és az általuk amerikai mintára létrehozott termelési rendszerek. Új technológiával és szemlélettel, új gépek kerültek a hazai gazdaságok vérkeringésébe, jelentősen megváltoztatva a hazai gépállomány akkori összetételét.