A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet által, a mezőgazdasági gépek idei, első negyedéves forgalmáról frissen kiadott jelentése további piaci növekedésről számolt be, a tavalyi év azonos időszakához képest. Az új mezőgazdasági gépek forgalma 17, az alkatrész-értékesítés 28 százalékkal volt nagyobb a 2018 első negyedévinél.

11 százalékkal nőtt a kerekes traktorok értékesítése, a gabonakombájn-piac pedig 11 százalékkal nőtt, 30 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba idén márciusig – fotó: Agroinform.hu

Ha az „univerzális traktor” meghatározását nézzük, egyrészről motorteljesítményhez kötik – jellemzően a 70-100 lóerős tartományba esik – bár itt eléggé megoszlanak a vélemények, hogy milyen teljesítmény számít univerzálisnak. Itt az alkalom, hogy mindenki elmondja, mit vár el egy univerzális erőgéptől! A válasz pedig most értékes nyereményeket érhet, köztük egy exkluzív traktorgyár-látogatást is.

Hogy milyen a jó traktor, arról erősen megoszlanak a vélemények – fotó: legjobbtrakesz.hu

A kultivátorozás az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat a földművelésben. Magas koncentrációt igényel, hogy megőrizzük a növénykultúra épségét, és csak a gyomnövényeket pusztítsuk el. Legalábbis így volt ez egészen addig, amíg az AXIÁL Kft. saját fejlesztésű mAXI-CAM sorfelismerő munkagépkormányzó automatikája meg nem jelent a hazai piacon. Használatáról és az eszköz előnyeiről Hellenbárth László vaskúti gazdával beszélgettünk.

A mAXI-CAM sorfelismerő, munkagépkormányzó eszköz leköveti a sorokat, így a termesztett növény nem sérül, csak a gyomok – fotó: Agroinform.hu

A hétköznapokban legnagyobb segítséget nyújtó és leggyakrabban használt gépeit hozta el a 2019-es NAK Szántóföldi és Agrárgépshowra a Fliegl Abda Kft., hogy azokat a gazdák használat közben is megtekinthessék. Fejlesztéseik titkait a cég szeptemberben megmutatja a nagyközönségnek, akik előtt néhány napra megnyílnak a gyár kapui.

Munka közben láthatta a közönség a Fliegl gépeit Mezőfalván – fotó: Agroinform.hu

A következő évtől a John Deere, az R4-es önjáró permetező családját, új modellel bővíti fölfelé, továbbá az ennél alkalmazott új kerékhajtást bevezeti széria eddigi legnagyobb tagjánál is. Az új R4060-as modell 6057 liter térfogatú tartállyal rendelkezik, így a feltöltések közötti, hasznos üzemidő még tovább nőtt és 33 %-kal nagyobb területteljesítményre képes mint az eddig legnagyobb, R4045.

Az új R4060-as modell 6057 liter térfogatú tartállyal rendelkezik - fotó: deere.com

Korábban már többször beszámoltunk róla, hogy teherautó átépítéssel foglalkozó cégek, illetve a járműgyártók is egyre többet foglalkoznak a szállítás mellett más mezőgazdasági munkák elvégzésére is képes tehergépkocsik kialakításával. Most újabb hasonló projektről írunk. Bemutatjuk a VOLVO FMX540 4X4 tehergépkocsi, számtalan kiegészítővel felvértezett, mezőgazdasági alkalmazásra átalakított változatát, a „MULTITRUCK”-ot.

Immár Volvo 4x4-es teherautóból is van mezőgazdasági célokra átépített verzió - fotó: at-nutzfahrzeuge.de

A belorusz és a magyar agrárkapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Aleksandr Ponomarev, a Belorusz Köztársaság nagykövete, Budapesten. Mindkét fél fontosnak tartja a mezőgazdasági gépekre vonatkozó együttműködés folytatását. Nagy István a tárgyalás során jelezte, hogy például a belorusz gyártású traktorok népszerűek és keresettek a magyar gazdák körében.

A belorusz gyártású traktorok népszerűek és keresettek a magyar gazdák körében – fotó: Agroinform.hu

A Lamborghini traktorokért 3 éves garanciát vállal az Auditker Kft. – és ezzel egyedülálló bizalmat szavaz az erőgépek macsó bikájának. – De van még egy jó hírünk Lamborghini-rajongóknak! Egyedülálló rajongói- és szakmai weboldalt indított az Auditker Kft. a Lamborghini traktorok szerelmeseinek!

Három év garancia minden Lamborghini traktorra – fotó: Agroinform.hu