ATLAS AR75 e T
Az Atlas rakodógépek jól ismertek a hazai mezőgazdasági felhasználók körében, hiszen egy kooperációs gyártásnak köszönhetően már a 80-as években is jelen voltak a hazai gazdaságokban. A több mint 40 éves múltra visszatekintő németországi Atlas Weyhausen vállalat megbízható minőségű, felhasználóbarát derékcsuklós rakodói napjainkban is közkedveltek a mezőgazdaságban. A kiállításon a "A" pavilonban, a hazai forgalmazó standján ismerkedhettünk meg az AR75 e T derékcsuklós kormányzású önjáró homlokrakodóval. A rakodó csuklós kormányzásának köszönhetően rendkívül mozgékony, fordulási sugara még külső körön mérve is alig több mint négy méter. A rakodógémjének emelési magassága a kanálcsapoknál 3,38 méter. Az AR75 eT rakodó erőforrása egy 73 LE teljesítményű Deutz diesel motor.
KRAMER 10.5
Igazi újdonság volt az idei szakkiállításon a német KRAMER rakodógépek debütálása. A széles kínálattal rendelkező gyártó termékei közül kettő mutatkozott be az "A" csarnokban. A 10.5 típusú fixvázas összkerék kormányzású telepi rakodógépben egy három hengeres, 23 kW teljesítményű Yanmar diesel motor szolgál erőforrásul. A 650 kg emelő képességű rakodógép kompakt méreteinek, 1,98 méteres magasságának és 1,17 méteres szélességének köszönhetően a legszűkebb helyeken is kiválóan mozog. Járószerkezet-hajtása fokozatmentes sebességváltoztatást tesz lehetővé 0-20 km/h között.
KRAMER KT256
A KRAMER cég teleszkópos rakodógépeit a KT256 típus képviselte, melyet egy 4 hengeres 50 kW teljesítményű Deutz diesel motor hajt meg. A kiváló kormányzásnak és kompakt méreteinek köszönhetően mindössze 3,67 méteres fordulási sugárral rendelkezik. A teleszkópos rakodógéme 1,8 tonna terhet, egészen 5,6 méteres magasságba képes felemelni, kiváló stabilitásához a kedvező tömegeloszlás mellett a 2650 mm-es tengelytávolsága is hozzájárul.
GEHL AL540 CAB
A "D" csarnokban kiállított AL540 CAB kompakt derékcsuklós rakodógép a GEHL AL sorozat felső kategóriáját képviseli. Az 1,16 tonna emelőképességű rakodógép hidraulika-teljesítménye kategóriájában az egyik legnagyobb. 1,5 méteres szélességének köszönhetően az igazán szűk bejáratú tárolókba is könnyedén befér és kiválóan manőverezhető. A rakodógép meghajtásához egy Yanmar gyártmányú 47 LE teljesítményű, 2,19 literes diesel motor építettek be. Emelési magassága kanálcsapszegig 3053 mm, alkalmazási körét pedig olyan speciális adapterek teszik még szélesebbé, mint a seprű adapter, a trágyavilla, a raklap villa vagy a könnyű anyag kanál.
SUNWARD SWL 3220
A Hunnan Sunward Intelligent Machinery Co. LTD.-t 1999-ben alapították és a mezőgazdaság, illetve az építőipar számára gyárt rakodó, anyagmozgató eszközöket. A kiállított kompakt kisrakodógépek között először mutatkozott be a hazai agrárseregszemlén a kínai SUNWARD SWL 3220 kompakt kisrakodó. Az egy tonna névleges teherbírású, 3123 mm emelési magasságú (kanálcsapnál) rakodógépet 74 kW-os Kubota V3307 DI-T diesel motorral szerelik, hidraulika rendszere BOSCH-Rexroth gyártmányú, vezetőfülkéje ROPS/FOPS biztonsági kivitelű. A minimális elektronikával szerelt, letisztult egyszerű, felépítésű és könnyen kezelhető, jó ár/érték arányú rakodógépből tavaly már 25 darab állt munkába a hazai felhasználóknál.
AVANT 745
A 49 LE teljesítményű Kubota diesel motorral hajtott, 2100 kg emelőképességű derékcsuklós minirakodóhoz több mint 100 féle adapter csatlakoztatható. Az állandó összkerékmeghajtású, hidrosztatikus járószerkezet hajtása kerekenkénti hidromotorral történik. Bár a kiállításon védőkerettel láthattuk, de felszerelhető fűtőberendezéssel ellátott zárt LX kabinnal is. A hidraulika rendszert olajhűtővel látták el, mely alaptartozéka a közel 3 méteres emelési magasságú rakodógépnek.
Massey Ferguson 9407
A "G" pavilonban a Massey Ferguson erő- és munkagépek között fedezhettük fel az MF 9407 teleszkópgémes rakodógépet. A maximum hét méteres emelési magasságra képes rakodó, 3,5 tonna max. emelőerővel rendelkezik. A nagy teljesítményű rakodógép meghajtásáról egy 4,4 literes, 4 hengeres, 100 LE teljesítményű Perkins diesel motor gondoskodik. Komfort vezetőfülkéje négy funkciós Joystickkal teszi könnyűvé az emelő-berendezés kezelhetőségét, a jó hatásfokú klímaberendezés pedig hozzájárul a kényelmes fülkelégkör fenntartásához.
MERLO TF 38.7-120
Újdonságként mutatkozott be a kiállításon a MERLO TF 38.7-120 teleszkópgémes rakodógép. Az EPD elektrohidraulikus irányváltójú erőátvitellel szerelt rakodógépben egy Deutz TCD 3,6 típusú, 4 hengeres, 122 lóerős, turbódiesel motor felelős a meghajtásról. A görgős Joystickkal három munkaműveletet vezérelhetünk egy időben, az irányváltást pedig nyomógombbal végezhetjük. Vezetőfülkéje ROPS/FOSP II. biztonsági szintű, légrugós vezetőüléssel, klímával.
A munkaterület megvilágításáról halogén lámpák gondoskodnak, a hűtőrendszer gyors tisztítását pedig hűtő levegő visszaforgatóval végezhetjük el. A 7,1 méteres emelési magasságú rakodógép max. teherbírása 3800 kg, két sebességes járószerkezet-hajtásának köszönhetően pedig akár 40 km/h végsebességre is képes. Alapkivitelű adapterein kívül opcióban gabonakanállal, mezőgazdasági villával, bálafogóval bővíthetjük alkalmazási körét.