A 120 éves gyártási tapasztalattal rendelkező Berthoud permetezőgépeire megbízhatóság, pontos permetlé-szabályozás és szórókeret-stabilitás jellemző. A modern permetezéstechnika élvonalában található Raptor típusokat a nagy hasmagasságot igénylő, előrehaladott növekedési stádiumban lévő növénykultúráknál alkalmazzák, és az önjáró gépek növényvédelmi feladatokon túl oldott műtrágya-kijuttatásra, valamint deszikkálásra is használhatók.

permetező

Alacsonyabb motorfordulaton is nagyobb nyomatékkal hajtja a kerekeket, ami kiváló terepjáróképességet eredményez – fotó: Axiál Kft.

Az új Berthoud Raptor Bosch-Rexroth bolygóműves hidrosztatikus hajtása a 120 literes eddigi olajmennyiség helyett 140 literrel gazdálkodhat. A Rexroth hajtás továbbá alapkivitelben ECO beállítást kapott, vagyis a gépkezelő előre meghatározhatja a gép sebességét, amely a terheléstől függően automatikusan szabályozza a motor és a hidrosztatika mértékét. Ez kombinálható a tempomattal, ami a munka sebességének előre meghatározását is lehetővé teszi. Három sebességtartományban, 0-18, 0-25 és 0-40 km/h között üzemeltethető a gép. Közúton a 40 km/óra sebesség 1700-1800 1/min fordulaton elérhető. Ez nagyobb vezetési kényelmet és optimális üzemanyag-fogyasztást kínál.

Nagy munkasebességhez nagy teljesítményű szivattyú szükséges. Ezt teljesíti a Berthoud Raptor duplaturbinás centrifugál szivattyúja 550 liter/perc teljesítménnyel 3 bar nyomáson. Maximális nyomása 8 bar. Kétkerék-négykerék kormányzási mód változtatásával a táblavégi fordulókban minimális a kártétel, hiszen csak két nyomot tapos a gép.

permetező

Munkavégzés során a szórókeret mindig a futóművel párhuzamosan áll be – fotó: Axiál Kft.

A kevés taposási kárhoz természetesen elengedhetetlen a lehetőség szerinti legszélesebb keretméret megválasztása. Ezt szolgálja a 24 és 42 méter munkaszélesség között választható, központi forgócsapon felfüggesztett háromszög keresztmetszetű szórókeret, illetve a tartálymérettől függő 175, 217 vagy 245 lóerős Deutz erőforrás.

Munkavégzés során a szórókeret mindig a futóművel párhuzamosan áll be, lengéscsillapítók segítségével pedig semlegesíti a gyorsulásból és lassulásból adódó, a keretstruktúrára ható nem kívánatos lengést. A kiszórandó dózis meghatározása nyomás, vagy hektáronkénti mennyiség alapján kerül szabályozásra nyomásadatok alapján dolgozó EC Tronic monitorral, mely 15 db tetszőleges hosszúságú keretszakaszt tud kezelni. A terminál tartalmazza a GPS alapú automata szakaszolás előkészítést is.

permetező

Az új generációs Berthoud Raptor 2017 februárjától kerül sorozatgyártásba és csak ezt követően kezdődik meg magyarországi forgalmazása – fotó: Axiál Kft.

A Berthoud Raptor modellek 2500, 3200, 4200 és 5200 literes tartályokkal érhetők el, de a 4-5000 literes gépek felszerelhetősége további fontos opciókkal bővül. Hasmagasságuk hidraulikusan állítható 125 cm alapmagasságról 180 cm-re, amely lehetővé teszi a különböző művelési kultúráknak megfelelő személyre- és testre szabhatóságot. Az óriási Berthoud logót hordozó új motorháztetőt nagyobb hozzáférést biztosít a motor karbantartása során, ráadásul a mindkét oldalon elhelyezkedő LED-sor megvilágítja a területet, ami nagy segítség lehet az éjszakai munkák során. Teljesen megújult a fülke, amely az elfordítható vezetőülés, ülésfűtés, új kartámasz és monitor mellett új légszűréssel láttak el.