Győri Sándor családi gazdálkodóként dolgozik Őcsény határában. A termelő közepes üzemi mérettel rendelkezik és a közelmúltban válaszút előtt állt, ugyanis az elavult vontatott permetezőgépe megérett a cserére. A lehetőségek latolgatása után a gazda az Agro-Tipp Kft. által forgalmazott Mazzotti IBIS 3180 LP önjáró permetezőgép mellett döntött. Sándor a választását azóta sem bánta meg – sőt, beavatott minket abba is, hogy milyen kellemes meglepetések érték őt munka közben.

A Mazzotti IBIS önjáró permetezőgép-család a közepes gazdaságok kiváló ár-érték arányú, ugyanakkor rendkívül kényelmes üzemeltetésű gépe.

IBIS 3180 LP – Nem csak új dizájn, hanem egy vadonatúj önjáró permetezőgép!

A legföbb célkitűzés az IBIS 3180 LP tervezésekor az volt, hogy ugyanazzal a technológiával kerüljön
le a gyártósorról, mint a felsőkategóriás Mazzotti permetezők. Ennek köszönhetően minden
felhasználási területre rendelkezésére áll egy kiforrott és teljesítményorientált önjáró permetező.
Az új felfüggesztés, a motor, az elektronika és a permetező összes tartozéka hozzájárul a vásárlói
elégedettséghez.

A tágas vezetőfülke az akadálytalan kilátást, a precíz munkavégzést és a gyors munkaterületre való kivonulást biztosítja. A szórókeretek és a kerekek is jól láthatók a kabinból – mindezek pedig a gépkezelő komfortját és biztonságos munkavégzését garantálják. A hidraulikus működésű létra segítségével a fülkébe történő bejutás egyszerű és könnyű. Az új fülke kialakításánál különös figyelmet fordítottak a gépkezelő kényelmére, így a vezetőfülke klimatizált, pneumatikus rugózású vezetőüléssel, túlnyomásos rendszerrel és aktív szénszűrőkkel ellátott, szabványos 4-es biztonsági szinttel rendelkezik, amely az európai szabályokban előírt legmagasabb biztonsági szint. A vezetőfülke zajszintje mindössze 67.4 dBA. A műszerfalon minden funkció megtalálható, ami a munkavégzéshez és közúti közlekedéshez szükséges, a kezelőszervek intuitívak és ergonomikus kialakításúak.

A Terra kijelzőn keresztül könnyedén ellenőrizhető a motoron megjeleníthető összes pillanatnyi adat. A joystick és a monitor, valamint az új konzol a permetezőgép működtetését kényelmessé és egyszerűvé teszi. Sebességtartó automatika gondoskodik a szükséges munkasebesség beállításáról.

Az IBIS 3180 alapfelszereltségéhez tartozik a közúti- és munkalámpa csomag, továbbá mind a 4 kerékre szerelt sárvédő.

A független felfüggesztésű hátsó kerekek és a független mellső híd rugózás teszi lehetővé a biztonságos közúti közlekedést és a magas munkasebességet. A mellső és a hátsó kerekek rugózásának beállítása szabályozó szelepeken keresztül történik, a rugózást hidraulikus kettős működésű munkahengerek biztosítják 4 + 4 hidroakkumulátor segítségével. Kényelem és stabilitás minden körülmények között rendelkezésre áll, üres vagy teli tartály esetén is.

A Mazzotti IBIS 3180 LP közúti vonulás esetén is kényelmes, gyors közlekedést tesz lehetővé, hiszen vonulási sebessége üres tartállyal 41 km/h.

fotó: www.agrotipp.hu

A gép szíve: JCB motor

Az IBIS 3180 különböző JCB motorokkal érhető el: 165CV TIER 3A emissziós besorolású 650 Nm vagy 175CV TIER 4 emissziós besorolású motor 690 Nm nyomatékkal. A hátul elhelyezett megbízható és erőteljes motor egy kompakt, hangszigetelt dobozban található, ezért még minimális zaj sem jut be a vezetőfülkébe. A motor, a hidraulikaolaj és a légkondicionáló hűtéséről külön rendszer gondoskodik. Kiváló minőségű hidromotor alkatrészeket a POCLAIN, a szivattyúkat a SAUER biztosítja.

Hasmagasság, nyomtáv, meghajtás, súly és térfogat

Az 1500 mm-es szabványos hasmagasságnak köszönhetően a permetező nem károsítja a magas növénykultúrát sem. Az IBIS 3180 hasmagassága azonban akár 1700 vagy 1800 mm-re is állítható, így a permetező teljeskörűen testreszabható. A nyomtáv 2250 és 3000 mm között mechanikusan állítható. A Poclain hidrosztatikus motorok tökéletes elhelyezésének köszönhetően csak minimálisan lógnak be a növénykulturába. Az optimális stabilitás megtartásának érdekében a legnagyobb hasmagasság sík területen és maximális nyomtáv esetén alkalmazható.

Kompakt és csekély önsúllyal rendelkező önjáró permetezőgép. A 6300 kg önsúlynak köszönhetően jelentősen csökkenthető a taljra nehezedő nyomás, ezzel garantálható a talajkárosodás megelőzése. A 3800 mm-es magassága a hatékony felfüggesztési rendszerrel kombinálva lehetővé teszi a 15 km/hnál nagyobb munkasebességet. A permetlétartály kapacitása 3150 liter, a víztartályé 290 liter.

Az IBIS 3180 hátsó 2-kerék meghajtással vagy 4-kerék meghajtással szerelhető, hogy még a legszélsőségesebb talaj- és időjárási viszonyok mellet is munkaképes maradjon. A 4-kerék meghajtású változat Poclain smartdrive csúszásgátló rendszerrel szerelt, amely garantálja a folyamatosan optimális meghajtást

Rozsdamentes acél szórókeret és légzsák rendszer – Precíziós kijuttatásé a jövő!

A 3180 LP permetező rácsos kialakítású Ti-M szórókerettel szerelt. A Ti-M sorozat hidroakkumulátor segítségével függetlenül behajtható szórókeretekkel és hatékony önszintező rendszerrel rendelkezik. Ezekkel, valamint a párnázott paralelogramma kialakítású kerettel és a független kerékfelfüggesztésekkel együtt a magas munkasebesség biztonságosan érhető el.

A Ti-M szórókeret rozsdamentes acélból is készülhet, ami teljes mértékben ellenáll a rozsdának és oxidációnak. A légzsákos kivitelű szórókeret készülhet acélból és rozsdamentes acélból is. A fülkéből állítható a turbina levegőszállítási teljesítménye, valamint a légzsák levegőkiáramlási szöge, így igény szerint állítható a légfüggöny, ami megakadályozza a nem megfelelő irányú permetlé-kijuttatást.

A NORAC automatikus szórókeret szintező rendszer 3 hangérzékelővel rendelkezik. Ez a rendszer a változó geometriájú, valamint a parallelogramma típusú szórókeret esetén is működik. A rendszer lehetővé teszi, hogy az érzékelők beállítása a növénylevél, a talaj vagy ezek átlagolása alapján történjen.

Speciális GPS antenna rendszerrel egyenetlen terepviszony esetén is pontos felszín számítás biztosított.

A GPS automatikus szakaszvezérlésnek köszönhetően azok a szakaszok kerülnek lezárásra, ahol a permet kiszórás már megtörtént, ezzel elkerülhető a dupla permetezés.

A Mazzotti a Trimble-t választotta saját önjáró permetezőinek vezérléséhez. Így elérhető a hidraulika rendszerbe és a kormányoszlopra épített automata kormányzás is, amely a Trimble CFX 750 8 "vagy FMX 12” monitoron keresztül történik.

Bővebb információkért olvasson többet az IBIS-ről és keresse bizalommal az AgroTipp Kft. szakembereit!