Itthon zömmel a hagyományos felépítésű bázistípusok, az MTZ-50/52 illetve 80/82 változatok, illetve ezek továbbfejlesztett 550/552 illetve 800/820/892/952/1025 típusai a legelterjedtebbek. Az alapmodellek mellett a minszki traktorgyár speciális feladatokra évtizedek óta készít speciális altípusokat is, melyeket egy rövid összefoglalóval idézünk fel.

MTZ-82R
A rizsterületek művelésére kialakított növelt hasmagasságú kivitel, mellső és hátsó hajtott hídja is eltér az alaptípusétól. Kerékméretei jóval nagyobbak, mint a hagyományos változatnak és abroncsozásuk (elöl: 16,0-20", hátul: 18,4R34") is az elárasztott rizsterületeken való hatékony vonóerő-átvitelre lett tervezve. A 715 mm hasmagasságú konstrukció Belarus 820R típusjelzéssel ma is a fehérorosz gyár kínálatába tartozik.
MTZ-80PG
Lényegében a hagyományos MTZ-80-as fél lánctalpas járószerkezettel szerelt verziója, ahol a lánctalp felületének és szerkezetének kialakítása olyan, hogy hatékony nyomaték átvitel mellett a szántóföldön és közúton egyaránt alkalmazható legyen.
MTZ-80K és 82K
A legendás hegyi változatot még az 50-es sorozatnál vezették be, a speciális járószerkezetének és különleges szintkiegyenlítő berendezésének köszönhetően még a legmeredekebb domboldalakon is stabilan, biztonságosan dolgozik, viszont csak vontatott vagy félig függesztett munkagépek üzemeltetésére volt alkalmas. Később még a növelt teljesítményű turbófeltöltős változatok közül is készült néhány ebben a kivitelben.

MTZ-80H
A gyapotművelésre tervezett járószerkezet ugyancsak az 50-es szériánál mutatkozott be, majd a 80-as családnál folytatódott pályafutása, sőt a turbófeltöltéses 100 LE teljesítményű modellek is készültek ebben a verzióban is. A "H" változat közel 80 cm magas gyapotültetvényben is a növényállományt kímélve dolgozott, fordulási sugara pedig mindössze 3,2 méter volt.
MTZ-82N
A szőlő- és gyümölcsültetvényekben alkalmazható, az alaptípustól alacsonyabb hasmagasságú változat. Itt a magasság csökkentését a kisebb átmérőjű kerékméret alkalmazásával érték el. Ezekből a változatokból a rendszerváltás környékén hazánkba is érkezett néhány kipróbálásra.MTZ-82B
Ez a változat a tartós hátramenetben dolgozó, tolt rendszerű munkagépek üzemeltetésére is alkalmas. Természetesen nem a teljes vezetőállás fordítható meg, de a munkavégzéshez szükséges kezelőszerveket a tartós hátramenetben történő munkára is könnyen elérhetővé tették. Mivel a akkumulátor helyén a hidrosztatikus kormánymű kapott elhelyezés, így az akkumulátor kikerült a mellső félkeret oldalára. A stabilitás és a súlypont megtartása érdekében a traktor front részére még az alapkivitelen kívül további két garnitúra pótsúly került felhelyezésre.
MTZ-82L
Erdészeti célokat szolgáló erőgép, védőkerettel, borulásvédővel, erősített mellső félkerettel.