A Zöldség- és Gyümölcsnapot – nemzetközi példákat követve – immár második alkalommal hirdeti meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Európai Friss Csapat program június 17-ére.

Gyümölcsök

Gyümölcsök – Fotó: pixabay.com

Ugyanis június közepén indul a hazai gyümölcsszezon: rengeteg friss, zamatos gyümölcs válik elérhetővé a piacokon és a boltokban is. Bőséges a kínálat: a szabadföldi szamóca mellett érkezik a meggy, a cseresznye, a barack, majd a dinnye.

A Zöldség- és Gyümölcsnapon a kamara és az Európai Friss Csapat program arra buzdít mindenkit, hogy minél több étkezésére minél többször fogyasszon friss zöldséget és gyümölcsöt, vagy azokat tartalmazó fogásokat.

A meggy

Az idei Zöldség- és Gyümölcsnap középpontjában az az igazi magyar gyümölcs áll, amely mélybordó színű, édes-savanykás ízű, és Magyarország az Európai Unió második legnagyobb termelője belőle. Tehát a meggy.

A meggy rendkívül egészséges, mert nemcsak tele van vitaminokkal, hanem 17 típusú antioxidánst és rengeteg élelmi rostot is tartalmaz. Jótékony hatásai akkor érvényesülnek a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk, de készíthetünk belőle süteményeket, hideg leveseket vagy épp hűsítő turmixot, fagylaltot is.

A program influencerei, Soopfie és Baluka a Zöldség- és Gyümölcsnap folyamán meggyes fogásokat osztanak meg, bemutatva ezzel a fiataloknak, hogy a meggy könnyen elkészíthető, és számos módon felhasználható.  Az Európai Friss Csapat program gasztro házigazdája, Havas Dóra (Lila Füge) a nap zárásaként a Facebookon élőben készít majd el egy izgalmas meggyes édességet, a meggyes frangipane-krémes pitét.

Meggy

Meggy – Fotó: pixabay.com

Keresik Magyarország #Zöldség-GyümölcsHősét!

Az idei Zöldség- és Gyümölcsnap nemcsak a meggy miatt lesz különleges, hanem azért is, mert a NAK és az Európai Friss Csapat program a Zöldségek és Gyümölcsök Nemzetközi Éve alkalmából pályázatot hirdet.

2021 az ENSZ döntése értelmében a Zöldségek és Gyümölcsök Nemzetközi Éve.

Ehhez kapcsolódóan az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) életre hívta a #FoodHero kezdeményezést. Magyarországon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – edukációs programjával, az Európai Friss Csapattal együttműködésben – állt a kezdeményezés élére, hogy megtalálja a hazai #FoodHero-kat, vagy ahogyan itthon hivatalosan nevezik őket: #Zöldség-GyümölcsHősöket.

A #Zöldség-GyümölcsHősök olyan emberek, akik történetükkel megmutatják a zöldségek és a gyümölcsök egyre jelentősebb szerepét a táplálkozásban, az egészségvédelemben, vagy akár a fenntartható fejlődésben.

A NAK és az Európai Friss Csapat elkötelezett a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése mellett, és minden eszközt megragad, hogy a társadalom minél szélesebb körét ismertessük meg a zöldségek és gyümölcsök pozitív hatásaival. Azért dolgozik hivatásszerűen vagy szabadidejében, hogy egyre többen és egyre több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszanak rendszeresen, már gyermekkoruktól kezdve

A #Zöldség-GyümölcsHős címre közösségek – például osztály, óvoda, ovis csoport, egyesület, sportklub, vagy épp baráti kör – jelölhetnek olyan embert, aki munkájával, hobbijával elkötelezetten tesz azért, hogy minél többen megismerjék a zöldségek és a gyümölcsök jótékony hatásait és kedvet kapjanak ahhoz, hogy meg is kóstolják őket.

Az ideális jelölt lehet az olyan személy is, aki történetével a zöldség- és gyümölcsfogyasztást társadalmi-gazdasági szempontból, például a szegénységgel vagy a környezetvédelemmel összefüggésben ösztönzi. A #Zöldség-GyümölcsHős olyan személy, aki érdekes, inspiráló történetével hozzájárul a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséhez. Példamutató, motiváló tevékenységével, igyekszik minél több embernek megmutatni, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás nélkülözhetetlen eleme a helyes, tudatos táplálkozásnak, és elengedhetetlen része az egészség megőrzésének, a jó fizikai állapotnak.

A jelöléseket 2021.szeptember 19-ig lehet beküldeni, kizárólag elektronikus úton, a jelölt történetének rövid leírásával, a kitöltött Jelentkezési lappal, és legalább 5 darab fotóval, esetleg videóval együtt.

A beérkező pályázatokból a NAK és az Európai Friss Csapat program szakmai zsűrije választja ki azt, aki Magyarország #Zöldség-GyümölcsHőse lesz 2021-ben.

Az eredményhirdetés időpontja: 2021. szeptember 23.

A nyertes nemcsak elnyeri a Magyarország #Zöldség-GyümölcsHőse címet, hanem képviselheti is az országot a nemzetközi #FoodHero pályázaton, és részt vehet az Európai Friss Csapat ez évi programjaiban. Céljai eléréséhez pedig a támogatók jóvoltából 100 kg zöldséget és gyümölcsöt kap az őt jelölő közösséggel együtt.

A jelöléseket a zoldseggyumolcshos@havasmedia.hu e-mail-címre várják. További információk a www.frutti-veggi.hu weboldalon és a program közösségimédia-felületein!