Július végéig 9 permetezőgép-felülvizsgáló állomáson ellenőrizte a Nébih a jogszabályok és szabványok betartását. 2021 májusában kezdék el a vizsgálatokat és elsősorban azokra a felülvizsgáló állomásokra koncentráltak, amelyek több mint 500 permetezőgép műszaki felülvizsgálatát végezték el.

Permetezőgép

Kilenc permetezőgép-felülvizsgáló állomást ellenőriztek a Nébih munkatársai – Fotó: pixabay.com

A Nébih szakemberei 7 állomás esetében indítottak hatósági eljárást. Ebből 3 olyan súlyos eset volt, hogy a jogsértőket eltiltották a felülvizsgálati tevékenység gyakorlásától és az érintett szervezeteket – növényvédelmi bírság kiszabásán túl – törölték a felülvizsgálatra jogosultak nyilvántartásából.

Két felülvizsgáló állomás közepesen súlyos mulasztások miatt kapott növényvédelmi bírságot, másik kettőt pedig kisebb jelentőségű hibák miatt – bírság megállapítása nélkül – kötelezett a hivatal a feltárt hibák javítására, illetve a hiányosságok pótlására.

Az eddigi ellenőrzések során csupán két esetben talált mindent rendben a hatóság. A kiszabott növényvédelmi bírság összességében meghaladja a 10,5 millió forintot.

A 9 permetezőgép-felülvizsgáló állomáson végzett ellenőrzés során a legsúlyosabb kihágás az érdemi vizsgálat nélküli tanúsítvány- és igazolómatrica-kiadás volt. Gyakori hiba volt, hogy az ellenőrzött állomások nem vagy csak részben tettek eleget adminisztrációs kötelezettségeiknek (pl.: a felülvizsgálatok időpontjának és helyszínének idejében történő és pontos megadása, a gépre vonatkozó azonosító és további adatok teljes körű rögzítése a hatóság rendszerében). Többször előfordult, hogy a szabványokban meghatározott vizsgálóberendezések, mérőeszközök csak részben álltak rendelkezésre és arra is volt példa, hogy egyes mérőeszközök nem voltak kalibráltak vagy egyes műszaki jellemzőknek – például a gépre szerelt manométer pontosságának, a szórószerkezet kialakítására és kivitelére vonatkozó paramétereknek, a szórófejek, illetve fúvókák szórásteljesítményének – a mérése nem a vonatkozó szabványokban leírtak szerint történt.

A Nébih szakemberei ősszel is folytatják a helyszíni ellenőrzéseket és az összegyűjtött tapasztalatok alapján szakmai továbbképzéseket terveznek a felülvizsgáló állomások szakmai vezetőinek ezzel is hozzájárulva a a környezeti és élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentéséhez.