A kórokozók és károsítók elleni védekezés egyik sarokpontja a kijuttatási időpont helyes megválasztása. Az optimális időben végzett növényvédelmet számtalan tényező befolyásolja.

Az egyik legfontosabb tényező a kórokozók és kártevők sajátosságai ( 1. táblázat).

A táblázatból is látszik, hogy a sikeres növényvédelemhez olyan permetezési kapacitással kell rendelkeznünk, hogy az adott kultúra egészét 2-3 nap alatt le tudjuk kezelni. A terület és vetésszerkezet is meghatározó, egy 1000 hektáros gazdaságban átlagos vetésszerkezet mellett 3500 hektárt kell lekezelni évente, ugyanez egy kukorica túlsúlyos gazdaságban 3000 hektár feletti, míg a repce és kalászos túlsúlyos cégeknél 4000 hektárt meghaladó a kezelendő terület nagysága. Átlagos években a permetezési csúcs április végére és május hónapra (1 . diagram) esik, ebben a 6 hétben kell lekezelni az éves növényvédelmi feladat 60-80 százalékát a vetésszerkezet függvényében.

A rendelkezésre álló elméleti permetezési időt az időjárás több tényezője is meghatározza (csapadék, hőmérséklet, szél, páratartalom), ezeket befolyásolni nem tudjuk. Továbbá a technológiában történő változások elsősorban a szerek visszavonása, korlátozása (pld.: neonikotinoidok, ppi, pre készítmények) a permetezések számának növekedésével, így a kapacitás szűkülésével jár.

Ilyen kiélezett helyzetekben az optimális időben történő kezelést a permetezőgép permetezési képességei befolyásolják a legnagyobb mértékben. A KITE Zrt. kínálatában szereplő John Deere vontatott és önjáró szántóföldi permetezők rendelkeznek azokkal a képességekkel melyekkel lehetővé válik a  gyors hatékony növényvédelem. Jelen cikkünkben a vonatott gépeket mutatom be.

A 700-800-900-as sorozatú vonatott permetezőgépek 150ha/nap-tól akár 300 ha/nap  elméleti területteljesítménnyel rendelkeznek típustól függően (1 kép).

Ezen a területteljesítménynek elérésében sok korszerű műszaki megoldás összhangjára van szükség. A gépek  2400, 3200, 4000 literes tartálykapacitással rendelhetők. A tartálymérettől függetlenül, egy erős, alacsony súlypontot biztosító, karbantartás-mentes poliuretán lengéscsillapítókkal is felszerelhető alváz gondoskodik a permetező stabil és gyors vontathatóságáról. A keretstabilitást és az utolérhetetlen permetezési pontosságot a piacon egyedülálló Z karos paralelogramma rendszerű keretemelés és az inga felfüggesztés garantálja. A hagyományos emelőtornyos megoldásokkal szemben a Z karos paralelogramma rendszerű keretemelés a permetezőgép súlypontjában, a járószerkezet előtt támasztja alá a keretet, ahol a legkevesebb mozgás, lengés adódik át a járószerkezetről a keretre (2.kép).

Az így mérsékelt lökéseket nitrogén töltésű lengéscsillapítók tovább csökkentik. A Z karos felfüggesztés további előnye, hogy egy egyszerű paralerogramma függesztéshez képest bármely keretmagasság esetén nem változik jelentősen a keret távolsága a géptől (3.kép). Ez úgyszintén a gép stabilitását növeli.

A szórókeretet az inga felfüggesztés tartja. Az inga  4 db függőleges és 2 db vízszintes lengéscsillapítóval mind a kereszt és hossz irányú lengéseket csillapítja (4. kép)!

Az időtálló, két vagy három csuklóponton záródó acélból készült szórókeretek a legváltozatosabb méretekben érhetőek el 18-27 méterig. A szórókeretszárnyak a csuklópontoknál található zsírozható, cserélhető csapágyaknak köszönhetően még hosszú évek után sem “lógnak”, és nem okoznak a holtjáték miatt keretlengéseket. Ezen megoldásokkal egy John Deere vonatott permetezőgéppekkel nagyobb sebességgel is lehetőség van permetezni a minőségi paraméterek romlása nélkül, így +30% területteljesítmény többletet érhető el a hagyományos emelőtornyos gépekhez képest.

A gépek kezelése, a munkafolyamatok vezérlése nemcsak a külső kezelő állás esetén áttekinthető, hanem a  színes érintőképernyős kijelzőn is nyomon követhető, akár több feladat (permetezés, navigáció) egyidejű megjelenítésével.  A John Deere i-kivitelű gépei tudják, hogy minden csepp számít. Említhetném szakaszvezérlés és átfedés kontrolt és még számos egyéb intelligens funkciót, ezeket egy későbbi cikkünkben mutatjuk be.

A KITE Zrt. által biztosított, az ország teljes mezőgazdasági területét lefedő, megismételhető +/- 2,5 cm jelpontosságú (RTK) műholdas hálózat lehetővé teszi, hogy a gép intelligens funkcióit a lehető leghatékonyabban használhassa ki. John deere navigáció nem fárad el, biztosítja a pontos csatlakozásokat, mindig tudja hol haladt el a permetező, és hol nem. A navigáció kihasználásával 5-10% területteljesítmény növekedést érhet el.

Az éjszakai permetezés feltételeit is megteremhetjük a John Deere navigációs rendszerek segítségével. 2013-as vizsgálatok kimutatták, hogy az éjszakai permetezés alkalmazásával 40 %-kal több időt tölthetünk a területen, ami a legszorosabb permetezési csúcsban rendelkezésre álló 6 hétben biztosíthatja az optimális időben elvégzett kezeléseket.