Az őszi betakarítással együtt újra előkerülnek a szárzúzógépek. A honi vízszintes tengelyű szárzúzó kínálat hatalmas, szinte lehetetlen összegyűjteni azt a számtalan gyártmányt és méretvariációt, amit el lehet érni. Aki viszont a kevesebb költséggel üzemeltethető, nagyobb munkaszélességű függőleges tengelyű típust keresne, jóval palettáról kisebb válogathat. szárzúzóA hazai kínálatban két nagy munkaszélességű típust is találunk, melyek közül a debreceni gyártású 6 méteres munkaszélességű modellnél a zúzó rotorok egy vonalban vannak elrendezve és a meghajtás is TLT-ről hajtott szöghajtások segítségével egyenes vonalban fut végig a rotorok között. Szállítási helyzetben hidraulikusan összecsukható, viszont összecsukás előtt a két szélső rotorhoz a hajtást továbbító kardántengelyeket le kell szerelni. A három rotoros gép a zúzandó növény állománytól függően 120-180 LE teljesítményű traktorral üzemeltethető.
szárzúzóRZ-5,5/AC szárzúzó
Az idei Agromashexpo/Agrárgépshow egyik hazai gépújdonsága volt az Agro-Contakt 2000 Kft. Törökszentmiklósról származó RZ-5,5/AC három rotoros, hidraulikusan összecsukható, 5,5 méter munkaszélességű modellje, mely beépített nyomatékhatárolóval és szabadonfutóval rendelkezik. A vágásmagasság a középső tagnál hidraulikusan, míg a két szélső szárnynál mechanikusan történik, 40-300 mm között. A mai modern, több rotoros függőleges tengelyű zúzókhoz hasonlóan "'V" elrendezésben helyezkednek el a zúzó rotorok, melyek egyenként 4 darab vágókéssel rendelkeznek. A 740 f/min fordulatszámmal dolgozó rotorok 1000 f/min fordulatszámot biztosító TLT-ről kapják a meghajtást az erőgéptől.

BEDNAR MZ és MO szárzúzó
A cseh gyártó nagy munkaszélességű függőleges tengelyű rotoros zúzói közül a három rotoros MZ sorozat 4,6 és 6 méteres, míg az öt rotoros MO hét méteres munkaszélességben érhető el. Ezeknél a gépeknél is meghatározó a "V" rotor elrendezés és rotoronként 4 késsel dolgoznak, melyek elhelyezkedése két módon választható meg. A zúzó hosszú élettartamú tűzi horganyzott vázszerkezettel és burkolattal készül, a rotor szárnyai pedig - +15 (20) fokban követik a talajegyenetlenségeket. A rotor alsó részét egy fedéllel óvták meg a talaj és a növényi maradványok okozta sérülésektől és kopásoktól. A BEDNAR zúzók többféle vonórúddal rendelhetők.

SUIRE TURBOGYR mulcsozó
A francia EuroTechnics Agri rotoros mulcsozói három rotoros kivitelben  4,76 és 5,36 méteres, illetve öt rotoros változatban 6,36/7,1/8 méteres munkaszélességben érhetők el. Ezek az eszközök is követik a "V" elrendezést, de itt a rotorokon három kés található, és a rotorok +- 15 fokban követik a talajfelszín változását. A hajtás a már megszokott csuklós tengelyeken keresztül jut el szöghajtások segítségével. A többféle vonórúddal szerelhető géppel a szabadalmaztatott hidraulikus PARALIFT rendszernek köszönhetően mindig tartható a gép vízszintes helyzete. Külön érdekessége a SUIRE szárzúzóknak, hogy a két oldalsó szárnyak mellső részei egy-egy önbeálló rugós előfeszítésű támkerékkel vannak felszerelve a szárnyak tehermentesítése, illetve a jobb talajkövetés érdekében.

SPEARHEAD STUBBLE MASTER mulcsozó
Az ugyancsak francia QUIVOGNE kínálatába tartozó SPEARHEAD mulcsozók 5 métertől egészen 12,1 méteres munkaszélességig, 4 modellváltozatban érhetők el 120-240 LE teljesítményigényben. A oldalsó rotorszárnyak lefelé mindössze 7, felfelé pedig 30 fokban képesek követni a talaj egyenetlenséget. Rotoronként 6 darab kés végzi a zúzást, ami magas fokú aprítási minőséget produkál. A vágásmagasság 0-380 mm között szabályozható, a pengék pedig 80 mm-es átfedéssel dolgoznak. A mulcsozó járókerekei pneumatikus lengéscsillapításúak, és még a legnagyobb, több mint 12 méteres, 7 rotoros változat szállítási méretei sem haladják meg összecsukva az európai normákat.

Kattintson IDE és válogasson az Agroinform.hu Apróhirdetéseiben számtalan eladásra kínált új és használt szárzúzó közül.