Búza technológiai fajtabemutatót tekinthettek meg Mezőhegyesen a környékbeli gazdálkodók, az Agroinform is jelen volt az eseményen. A mintaparcellákat HORSCH 6DC vetőgéppel vetették el, de már egy kissé késői, november elején történő vetéssel. A bemutatott táblák mindezek ellenére szép, egyöntetű képet mutattak – ám alaposabb szemrevételezés után a szakavatott szemek mégis felfedezték a parcellák közötti különbségeket.

A legszebb búzaparcellák erőteljesebb bokrosodása és nagyobb várható hozama a HORSCH 6DC vetőgéppel megvalósított szemenkénti gabonavetés technológiájának köszönhető.

Lássuk, hogy mit kell tudni a HORSCH SINGULARSYSTEM szemenkénti adagoló technológiájáról.

Vetőmag – a szemenkénti gabonavetés lelke

A vetőmag minősége és tisztasága a szemenkénti gabonavetés sikerének kulcsa. Hibamentes és pontos mechanikai szemenkénti adagolásához egyforma és tiszta vetőmag szükséges.

A HORSCH a gabonaszemek vizsgálatára rázódoboz használatát javasolja, amely segítségével könnyen meghatározható a vetőmag egységessége és ezáltal a rendszerben való alkalmazhatósága is. Alapvetően a vetőmagnak a rázódoboz második vagy harmadik kamrájába kell kerülnie. Az első vagy az utolsó kamrában található vetőmagok nem alkalmasak szemenkénti vetésre (ebben az esetben a Bypass rendszer használható).

A szemenkénti adagolás technológiája

A központi adagolás és a pneumatikus rendszer felépítése azonos a hagyományos vetési technikával. A vetőmag szemenként adagolása a szemenkénti adagoló egység által történik a vetőcsoroszlyáknál legfeljebb 100 mag/mp –el. A szemenkénti adagolást mechanikusan végzik az adagoló egységben levő adagoló tárcsával a növényspecifikus betétek. A kívánt vetési mennyiség mag/m2 -ben és ezermagsúlyban meghatározva kerül be a gép termináljába.

A leforgatási próba a már ismert rendszer szerint történik. Minden szemenkénti adagoló tárcsát a saját elektromos motorja (1 000 – 2 000 ford/perc) hajt, amelyet a szoftver figyeli, és automatikusan szabályozza a sebességtől függően. A vetési mennyiségtől függően szerszám nélkül és egyszerűen 1, 2 vagy 4 betétet tudunk a szemenkénti adagoló tárcsába betenni. Különböző betétek érhetőek el, búzára, rozsra, árpára, repcére és borsóra.

Szemenkénti adagoló tárcsa – vetőcsoroszlya

A csoroszlyák egyik legfontosabb tulajdonsága a 120 kg-ig terjedő csoroszlyanyomás, amely azonos a TurboDisc csoroszlyáknál már bevált technológiával. A dupla tárcsás csoroszlyák megnyitják a vetőbarázdát. Egy integrált csúszóék formálja a vetőágyat és biztosítja a pontos lehelyezést.

A körülményektől függően a munkasebesség akár 10 km/h is lehet.

A magasságban állítható magfogó kerék lehetővé teszi a vetőmag meghatározott lehelyezését és a talajlezárást. A magfogó kerék után a jól ismert nyomókerék lezárja a barázdát, és szabályozza a vetőcsoroszlya mélységét.

A rendszer használata 250 mag/m2 vetésig mezőgazdaságilag ésszerű. E határ fölött a szemenkénti adagolás hatása csekély. Nagy vetési mennyiség esetén, nem megfelelő minőségű vagy tisztaságú vetőmagnál, illetve a köztes növényeknél a tartozék Bypass rendszerrel a hagyományos vetés javasolt.

HORSCH DC vetőgép munkában – fotó: gyári felvétel

A HORSCH márka kizárólagos magyarországi képviseletét az AXIÁL Kft. látja el, és ezen kívül a német anyavállalat négy gyári specialistával is támogatja a hazai gépforgalmazást.

Barabás Zsolt gyári specialistával Mezőhegyesen beszélgettünk a HORSCH Pronto vetőgép további előnyeiről.

Gyorsabban mehet a munka

A változó klimatikus viszonyok mellett az időjárás adta munkakörülmények is kedvezőtlenül alakulnak a mezőgazdaságban. A vetésre alkalmas időszakok lerövidülnek, így minden gazdálkodónak gyorsabban kell elvégeznie a vetést, amely ugyanakkor az egyik legfontosabb művelet a technológiai sorban – mondhatjuk, hogy az eredményes növénytermesztés alapja.

A HORSCH Pronto vetéstechnológiája az alábbi tulajdonságokkal támogatja a gyors, ugyanakkor pontos vetést:

– könnyen vontatható a gép

– kisebb a saját tömege-, illetve kevés vonóerőt igénylő, de nagyon hatékony munkaeszközök révén

– nagy a területteljesítménye

– 10–20 km/h –ás vetési sebességek

– rövid fordulási idők

– kompakt felépítés

– csekély állási idők – a nagy vetőmag és műtrágya tartálynak köszönhetően

Egyszerűbb a gépkezelő dolga

– egyszerű és gyors a traktorhoz való csatlakozás

– gyors üzemelési mód elérése

– a vetőmag mennyiség, a vetési mélység és a csoroszlyanyomás egyszerű beállítása

– problémamentes vetőmag csere

– csekély karbantartási idő

Biztonságosabban megvalósítható a kiváló vetésminőség

– A TurboDisc vetőcsoroszlyának köszönhetően precízen vethet még nagy sebességek mellett is.

– Az egyenként szerelt nyomókerekek által vezetett TurboDisc vetőcsoroszlya, integrált lengéscsillapítóval biztosítja a talajegyenlőtlenségek pontos lekövetését egészen 15 cm különbségig.

– A fokozatmentes csoroszlyanyomás-állítás 5–120 kg között valósítható meg TurboDisc csoroszlyánként.