Különleges élmény volt bejárni az olaszországi Campodarsego-ban található CARRARO hajtásláncgyárat és az ültetvényes traktorokat összeszerelő Rovigo-i gyárcsarnokot. A kétnapos utazást a Navik Alfa Kft. Meződepo üzletága szervezte gazdálkodó partnerei számára, így a magyar csapat a kirándulás során felejthetetlen érdekességeket látott a CARRARO vállalatról.

Az Agroinform.hu portál szerkesztője is meghívást kapott a CARRARO-túrára, így most részletes élménybeszámolót tartunk azoknak az ültetvényes gazdálkodóknak, akik érdeklődnek a kertészeti kultúrák technológiai fejlesztése-, valamint a modern gépészeti megoldások iránt.

Utazásunk a Navik Alfa Kft. budapesti telephelyéről indult, ahol idegenvezetőnk és vendéglátónk, Kelemen Gábor cégvezető fogadott minket. A korai indulás ellenére aktív beszélgetés alakult ki a fiatal szakemberek között, akik egyébként saját kisgazdaságukban, vagy nagyobb cégeknél dolgoznak szőlészként. Az eszmecsere középpontjában a tökéletesen időzített és kiváló minőségű gépi munkák megoldásai kerültek, amelyek kulcsfontosságúak a szőlőben – de természetesen ugyanúgy más ültetvényekben is. Az útitársak egyetértettek abban, hogy

nagyobb versenyképességet és profitot a minőség javításával, a gazdálkodók összefogásával, a piaci rések kihasználásával, a munkaerőhiány kivédésével és okszerű gépesítési beruházásokkal lehet.

A beszélgetésekből kiderült, hogy a munkaerőhiány még talán nem olyan súlyos probléma az ültetvényes gazdák körében, mint más ágaztok esetében – és a kézzel végezendő munkaműveletek gépesítésével az értékes munkaerő is jobban megtartható, hiszen kényelmesebbé válhatnak az olyan nehéz és kevéssé szerethető műveletek is, mint például a kötözés, vagy metszés. A gazdák megosztották egymással pozitív tapasztalataikat a Navik Alfa Kft. által forgalmazott Campagnola elektromos kötöző- és metszőolló kéziszerszámokról, amelyek tipikus példái annak, hogy egy kis összegű beruházás is milyen nagy könnyebbséget jelenthet a munkacsúcsok idején.

A CARRARO traktorok természetesen komolyabb célt szolgálnak egy szőlészet – vagy más ültetvény – életében, hiszen ezek az eszközök a gazdaságok vezérgépeiként teljesítenek az egész gazdálkodási év során.

6 óra utazás villámgyorsan elrepült a jó társaságban. Megérkeztünk Campodarsego-ba, ahol a CARRARO hajtásláncokat és hidakat gyártó üzemben kaptunk idegenvezetést. A tradicionális üzem főépületének fogadócsarnoka hűen őrzi a családi vállalkozás fellendülésének időszakát a '70-es évekből – a gyártócsarnokok pedig a XXI. század high-tech világát közvetítik a svédacél elemeket megmunkáló lézervágó robotkarokkal – és azzal a kis eszközhordozó önjáró robottal, amely az alkatrészeket és szerszámokat szállítja a munkások keze alá.

A legendás- és minden gazdálkodó által ismert CARRARO hajtóműveket, váltókat és hidakat gyártó üzem számtalan szabadalommal rendelkezik és folyamatos innovatív fejlesztésekkel garantálja partnerei számára a jól megszokott CARRARO-minőséget.

Mindezek védelme érdekében a gyártócsarnokokban szigorúan tilos volt fotókat és videó-felvételeket készíteni. A kutatás-fejlesztési osztályra pedig be sem léphettünk. – Igaz, hogy így is annyi érdekességet láttunk, amelyeket éppen elég nagy feladat bemutatni.

A több hektár alapterületű üzemben két műszakban dolgoznak az alkalmazottak, ahol a CARRARO hajtásrendszereket, váltókat és hidakat gyártják, valamint fejlesztik több mint húsz márka építőipari- és mezőgazdasági gépeibe. Az egyes gépelemeket többlépcsős minőség-ellenőrzési tesztelés alá vetik a gyártási folyamat során. A kész alkatrészeket a gyártási folyamat végén szúrópróba szerűen is teszt alá vetik a legszigorúbb előírásoknak megfelelően – így garantálják, a CARRARO alkatrészek minőségét a prémium gyártók számára.

Megtanultuk, hogy mire kell odafigyelni a rugózott híddal rendelkező traktorok esetében és miért nem szabad soha amatőr körülmények között szervizelni, javítani ezeket.

A gyár engedélyével a vendégfogadó csarnok folyosóján Kelemen Gábor történelmi idegenvezetést tartott az Agroinform követőinek egy Facebook élő videó formájában, amelyben összefoglaltuk a látottakat, tapasztaltakat.

A Navik Alfa Kft. 1998-óta van kereskedelmi partnerkapcsolatban a CARRARO gyárral, így nem csoda, hogy a magyar csapatot baráti vendéglátással fogadta a vállalat vezetősége.

fotó: mezodepo.hu

Egy ízig-vérig olasz vendéglőben költöttük el a közös vacsorát, majd szakmai beszélgetésekkel és a magyar szőlősgazdák borainak kóstolásával zárult az este.

A második nap a CARRARO specializált ültetvénytraktor gyárának bejárásával telt, amely első állomásaként a CARRARO múzeumot néztük meg a fogadócsarnokban.

A CARRARO traktorgyár csarnokának részlete az utcafrontról (fent) és az Oscar Carraro múzeum veterán gépei (lent) – fotók: agritelia.it

'A jövőbe csak a múlt megismerésével nyerhetsz bepillantást"

– hirdette hitvallását a tradíciókra épülő és a folyamatos innovációk útján előre törő gyártó.

A CARRARO Agritalia traktor-összeszerelő üzemből évente átlagosan 4500 erőgép gördül ki – amely traktorok négy gyártó ültetvényes traktoraiból állnak: pontosabban a CARRARO, a CLAAS, a John Deere és a Massey Ferguson márkákból.

Négy különböző színű traktorfülke vár az összeszerelésre (fent) – és az utolsó tesztre kész traktorok (lent) – fotók: CARRARO gyári felvételek

Az éves erőgépgyártási kapacitás, amely 4500 traktort jelent és mindössze 20%-át teszi ki a CARRARO vállalat teljes forgalmának. A fennmaradó 80%-ot a hajtásláncgyártás adja.

A traktor összeszerelő csarnokban 4 gyártósor található, amelyeken az erőgépek komplettre szerelése történik.

Az első soron a hajtást és a váltót szerelik össze, amely végén minden egyes váltót egy speciális padon 20 percen keresztül tesztelnek.

Minden egyes tesztfolyamatot számítógépe rögzítenek, hiszen már az összeszerelés kezdeti fázisaiban is tökéletesen működik a traktorok nyomonkövethető minőségellenőrzése.

A második soron a kabinok-,

a harmadik soron pedig a traktor komplett összeszerelése folyik.

A negyedik sort befejező-, vagy más néven véglegesítő sornak hívják.

Márkától függetlenül egy ültetvényes traktor összeszerelésére a CARRARO gyárban 4 nap áll rendelkezésre – fotók: CARRARO Agritalia gyári felvételei

A sok munkafázis és a tesztelések ellenére a gyártósoron gyorsan halad a munka – érdekes tény, hogy a traktorok a legtöbbet a festőkabinokban "időznek".

Az ültetvényes traktorok készre szerelése után megtörténnek a gyárban a szúrópróbaszerű tesztelések – majd minden egyes traktort próbakör és szabadtéri tesztvezetés alá vetnek.

A CARRARO traktorgyár 8 hetes határidővel vállalja megrendeléseit – amely időintervallum legnagyobb részét a "sorban állás" teszi ki.

A CARRARO traktor összeszerelő üzemben 4 különböző traktormárka, közel százféle típusának megrendelései futnak be a Föld 60 országából. Jogosan merült fel bennünk a kérdés, hogy mégis hogyan lehet ennyi alkatrész és típus között gördülékenyen és gyorsan teljesíteni a megrendeléseket? A választ gyorsan megkaptuk a vállalat kereskedelmi igazgatójától:

Minden traktor minden egyes alkatrészén ugyanaz a vonalkód szerepel, amely kódokat a központi számítógép tartja nyilván és az alkalmazottak is ezek alapján dolgoznak – így az azonosítás és az összeszerelés gördülékenyen történik – még ilyen sokféle komponens- és erőgéptípus esetén is.

Látogatásunk során a magyar gazdálkodók kíváncsiak voltak arra, hogy vajon menyi idő alatt lehet beazonosítani és megtalálni a hazai megrendelésű CARRARO ültetvénytraktorokat a gyár területén található számtalan erőgép közül. A keresés eredményeként néhány perc alatt az elkészült traktorok kültéri tesztvezetésén találtuk magunkat, ahol a próbakörök után, a "magyar " CARRARO traktorok már a határidős szállításra várakoztak.

"Megtaláltuk a hazai megrendelésű CARRARO traktort!" – Kelemen Gábor (jobbra) és Leonardo Dalla Vecchia a tesztpálya mellett sorakozó, szállításra kész erőgépek mellett. – fotó: Agroinform.hu

A tesztpályán nem maradhattunk sokáig, mert itt is a legszigorúbb biztonsági előírások voltak érvényben – a szállításra kész traktorokat kipróbálni-, de még megérinteni sem szabadott.

A kíváncsi látogatók számára a traktorgyár bejáratánál állt egy legújabb fejlesztésű fülkével szerelt CARRARO AGRICUBE Vigneto Largo Basso, amelyet mi is alaposan szemügyre vettünk.

A magyar szőlősgazdák alaposan körbejárták a 105 lóerős CARRARO AGRICUBE Vigneto Largo Basso ültetvénytraktort – fotó: Agroinform.hu

Beülhettünk a fülkébe, kinyithattuk a motorháztetőt és minden kérdést feltehettünk a gyári specialista szakembereknek, ami esetleg az idegenvezetés során még bennünk maradt.

A pergola-kabinos kivitelű 105 lóerős CARRARO AGRICUBE VLB a pergola művelésű ültetvényekben is elfér, ugyanakkor a kabinja a látszat ellenére meglepően tágas, így egy nagyobb termetű gazda is kényelmesen elfér benne.

Gergely Ármin, a Navik Alfa Kft. Meződepó üzletágának szőlész, agrármérnök végzettségű területi képviselője is velünk utazott a CARRARO gyárlátogatásra, akivel élő adásban is belemerültünk a speciális ültetvénytraktorok szakmai elemzésébe.

A gazdálkodóknak a CARRARO traktorok specifikációi közül a különleges fülke-kialakítás és a rugózott első híd tetszett a legjobban, amely utóbbi "extra felszereltségnek" számít a piacon található egyéb ültetvényes traktorok palettájához viszonyítva.

A CARRARO Agricube traktorok önsúlyát-, lóerejét-, illetve összkerékhajtási rendszerét tekintve komoly vonóerő-leadásra képes. Ezáltal olyan teljesítménnyel lehet nehéz talajmunkákat végezni ezekkel az erőgépekkel, ami az ültetvényes-, azaz alacsony felépítményes traktorok kategóriájában kimagasló eredmény.

A motorháztető felnyitása után a szemünk elé tárult a gazdálkodók számára már jól ismert, megbízható IVECO FPT turbófeltöltős, dízel-részecskeszűrővel ellátott motor. Nézzük meg együtt a részleteket a videóban!

Búcsúzóul hangulatos csoportkép készült a magyar vendégekkel a Carraro Agritalia gyár veterán traktormúzeumában – fotó: Carraro Agritalia

Szívesen megtudna többet a CARRARO ültetvényes traktorokról? A Navik Alfa Kft. Meződepo üzletágának köszönhetően a CARRARO traktorok teljes termékpalettája elérhető Magyarországon, méghozzá olyan speciális paraméterekkel, amelyek közül az összes ültetvényes gazda megtalálhatja a számára ideális erőgépet.

CARRARO erőgépek 1,0 métertől 2,4 méteres szélességig rendelhetők 60-115 LE között, variálhatóságuknak köszönhetően pedig 90-féle kivitelből választhatnak a gazdálkodók.

Keresse bizalommal a Meződepo szakembereit, akik a speciális traktorok szakértői.