Az iparnövény előveteménye általában őszi vagy tavaszi kalászos, ezek után elegendő idő áll rendelkezésre a repce talajának előkészítéséhez. Nagyon fontos hogy az elővetemény lekerülése után minél hamarabb, lehetőség szerint azonnal végezzünk tarlóhántást, megőrizve a talaj nedvességét, bekeverve a növényi maradványokat és elősegítve az elhulló gabona- és gyommagok csírázását. Ezt a műveletet sekélyen, kb. 4-7 cm-es mélységben végezzük, eszköznek lehetőség szerint rövidtárcsát vagy szárnyas kapás szántóföldi kultivátort használjunk. Az AMAZONE kínálatából két gépet emelnék ki erre a feladatra: a Catros+  rövidtárcsát, melynek 510 mm-es csipkés tárcsái kiváló aprító-keverő-porhanyító tulajdonsággal rendelkeznek, teljes munkaszélességben megmunkálva a talajt. A másik gép a Cenius háromgerendelyes szántóföldi kultivátor, ami szárnyas kapákkal felszerelve szintén kiváló keverő tulajdonságokkal rendelkezik. Mindkét gép esetén a gumigyűrűs tömörítőhenger gondoskodik a talaj lezárásáról.

A repce meghálálja a megfelelő mélységű alapművelést, melyet 18-24 cm mélységben célszerű elvégezni. Ennek a fentebb már említett AMAZONE Cenius illetve a Centaur szántóföldi kultivátorcsalád lehet az ideális eszköze. A Centaur egy igazi nehézkultivátor, amellyel igazán száraz körülmények között is jó minőségű munka végezhető. Művelőelemei a következők: 4 sorban elhelyezett kapák rugós túlterhelésvédelemmel, 500 kg kioldóerővel a talajszelvény lazításáért; két sorban elhelyezett egyengetőtárcsák a további keverésért, porhanyításért és gumigyűrűs tömörítőhenger a nedvességmegőrzésért.

A tápanyag utánpótlásáról gondoskodhatunk az alapművelés vagy a magágykészítés előtt. Ezekre az AMAZONE az egyszerű felépítésű ZA-X, illetve a sebességarányos kijuttatással vagy hidromotoros szórótányérhajtással és mérleggel rendelkező ZA-M vagy a vontatott ZG-B műtrágyaszóró-családot kínálja, melyek a legprecízebb gazdálkodók igényeit is kielégítik.

A repce számára nagyon fontos a megfelelő mélységben végzett (4-6 cm), porhanyított, egyenletes felszínű és visszatömörített magágy. Ennek szintén a Catros rövidtárcsa lehet a megfelelő eszköze. A munkát célszerű úgy szervezni, hogy a magágynak legyen ideje néhány napot ülepedni a vetés előtt. Törekedni kell arra, hogy a magágy ezeknek a követelményeknek minél inkább megfeleljen, még akkor is, ha ezzel kismértékben csúszik a vetés ideje.

Az optimális vetésidő augusztus 25. és szeptember 5. közé tehető, de ha a talajban van elegendő nedvesség és korábban is tudunk jó magágyat készíteni, akkor akár augusztus 15-től is elvégezhető a repce vetése. Helyesen kell megválasztani a tenyészterületet és a csíraszámot. Ajánlott a normál gabona sortávolságnál szélesebb sortávot alkalmazni, mivel a repce az oldalhajtásain hozza a becők több mint felét. A csíraszámot fajtarepcénél 500-700 ezer, hibridrepcénél 250-500 ezerre kell kalkulálni. A gyakorlatban (ezermagtömegtől függően) kb. 2-5 kg/ha magmennyiséggel dolgoznak. Az AMAZONE gabonavetőgép-kínálatában a kis- és a nagyvállalkozások is megtalálják a számukra leginkább megfelelő vetőgépet. A kisebb területtel rendelkezőknek a D9 3000/4000 típust ajánljuk, amelyek egyszerű felépítésű, könnyen kezelhető mechanikus vetőgépek. A nagyméretű, akár 1380 l-es magtartálynak, RoTec-Control 25 tárcsás vetőcsoroszlyáknak és a fokozatmentes Vario hajtóműnek köszönhetően a magyar gazdák által nagyon kedvelt típus. A vetőgéppel 2-400 kg/ha vetőmag vethető ki nagy pontossággal, a mennyiséget érdemes leforgatással többször ellenőrizni és korrigálni. Célszerű repcebetétet és tömörítő keréksort használni, utóbbival elkerülhető  a külön menetben végzett vetés utáni hengerezés. A sortávolság 12; 14,3 vagy 16,6 cm.

A közepes- és nagygazdaságok számára a Citan és a Cirrus vetőgépcsalád lehet jó alternatíva. Az AMAZONE Citan vetőgépek 6-15 m munkaszélességgel, nagyméretű központi magtartállyal, pneumatikus működéssel és RoTec+ 400 mm átmérőjű vetőcsoroszlyákkal garantálják a pontos és nagy területteljesítményű vetést. Ez a különleges csoroszlya fokozatmentesen, akár hidraulikusan állítható maximum 55 kg-os csoroszlyanyomással 15 km/h sebességnél is precízen végzi a maglehelyezést. A mélységtartásról a Control 25 mélységállító-tisztítótárcsák gondoskodnak. A sortávolság 12,5 illetve a 6 m-es gépnél 16,6 cm, ami kedvező választás lehet repcevetésnél, hiszen nagyobb tér áll a növény rendelkezésére az oldalhajtások neveléséhez.
A Cirrus vetőgépek segítségével vetéssel egy menetben végezhető műtrágyabedolgozás, felszínegyengetés és magágykészítés, ezáltal időt, üzemanyagot tudunk spórolni és csökkenthetjük a talajtaposást is. Ez a vetőgépcsalád elől elhelyezett Catros tárcsaelemekkel és rögtön utána speciális tömörítő keréksorral rendelkezik. Ennek előnye, hogy az aprómorzsás magágyat sávosan előtömöríti és a vetőcsoroszlyák ezekbe a sávokba vetik a magot. Ezáltal javul a mag-talaj kapcsolat és a repce egyöntetűen, robbanásszerűen fog kikelni. A gépek 3-4-6 méteres verzióban állnak partnereink rendelkezésére nagyméretű magtartállyal és 12,5 vagy 16,6 cm-es sortávval.

AMAZONE gépprogram repcetermesztéshez

AMAZONE gépprogram repcetermesztéshez
Tóth Ferenc
Termékfelelős- Amazonen-Werke Kft
toth@amazonen.t-online.hu
30/993-5866