A KUHN Optimer+ megfelelő megoldás a tarlóhántás minőségének javítására, és alkalmas eszköz az egyre égetőbb üzemanyagköltségek csökkentésére.

Sokan gondolhatják, hogy a talajművelés és a magágy elkészítése a tarlóhántással kezdődik, azonban a betakarítás során végzett száraprítás és különösen annak egyenletes szétterítése még a vetés minőségére is hatással van. A rosszul elterített szármaradvány nehezíti és akadályozza a jó minőségű talajmunkát és a sávokban változó intenzitású talajmunka a vetéskor is gondokat okozhat. A tarlóhántásnak nem az a célja, hogy a szármaradványokat teljesen eltüntessük, sőt, ajánlatos a nem teljes aláfordítás, így a lebontási folyamatok gyorsabban és intenzívebben zajlanak. A megfelelő méretű aprítással és a tarlóhántással alapozzuk meg a lebomlási folyamatokat. Az egyenletesen elterülő szármaradvány árnyékol, és 2-3 napig megőrzi a talaj nedvességét. A tarlóhántást addig célszerű elvégezni, míg tart a tarló beárnyékolási érettsége, amely nem biológiai eredetű, ezért nem is tartós. A szakszerű tarlóhántáshoz megfelelő eszközre van szükségünk.

kuhn

Erre a megoldásra az elmúlt években számos gép jelent meg a piacon. A több gerendelyes kultivátorok mellett elsősorban a rövidtárcsás borona volt az, ami felfogásbeli változást hozott, manapság a legtöbb gazdaságból már nem hiányozhat.

A KUHN cég 2004-ben kezdte a rövidtárcsás boronák gyártását, azóta szerepel az Optimer-sorozat a kínálatban. Hatféle munkaszélességben kínálunk rövid tárcsát: 3 és 7,5 m között, 3 db függesztett és 4 db félig függesztett kivitelben.

A KUHN-t, amely világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó vállalata, a piaci igények arra ösztönözték, hogy átformálja a tárcsás borona programját és a 103-as (függesztett), illetve az 1003-as (félig függesztett) sorozattal egy új generációt mutasson be. A korábbi szériát felváltotta a karbantartást nem igénylő tárcsacsapágyazás, valamint kiküszöbölték a nehezebb körülmények között jelentkező eltömődést is. Az új gépcsalád már négy éve van a piacon, ez idő alatt kedvező visszhangot váltottak ki a gazdákban.

kuhn

Az előző típushoz képest a legnagyobb változás a tárcsáknál és a függesztésüknél tapasztalható. A fejlesztőmérnökök a tárcsák szögállását 22 fokról 16 fokra csökkentették, hogy még intenzívebb behatolást érjenek el a talajba, jobb keverőhatást elérve, illetve nagyobb átömlési keresztmetszetet létrehozva ezzel. Az új konstrukció előnye elsősorban a nagyon száraz körülmények között és kötött talajon mutatkozik meg.

Mindezek mellett a tartókarokat 12 cm-rel meghosszabbították, ami az anyagátömlést láthatóan megnövelte. A tárcsák, ahogy korábban is, egyesével vannak rögzítve a gerendelyhez 4 db 40mm átmérőjű poliuretán elasztomerekkel, így ha valamelyik tárcsa akadályba ütközik csak az adott elem mozdul el. Ezáltal nincs hatással a gép teljes hosszának munkamélységére. Extrém esetekben a tárcsák enyhén oldalra is ki tudnak térni a köves talajokon. A talajviszonyokhoz, a sebességhez és a munkamélységhez való igazodás megkönnyítése érdekében az első tárcsasor gerendelytől oldalra eltolható.

A KUHN, ahogy eddig is az 510 mm-es tárcsákkal jó döntést hozott, mivel a tapasztalatok szerint ez a tárcsaátmérő kínálja a legrugalmasabb alkalmazási lehetőségeket a nagyon sekély tarlóhántástól a közép mély bekeverésig. A tárcsalapok húzástávolsága 250 mm.

kuhn

A durván fogazott tárcsák helyett finoman csipkézett tárcsákat is kínálunk, ami még sekélyebb művelést és finomabb porhanyítást tesz lehetővé. Ezt azonban akkor ajánljuk, ha az Optimer+ modell tényleg kizárólag csak speciális munkagépként sekély tarlóművelésre szeretnénk használni, vagy laza homokos talajon dolgozunk vele. Kötött talajokon és közép mélyművelés, illetve sok szerves maradvány esetén a durván fogazott tárcsa a legjobb választás.

Egy további újdonság a gép belsejében rejlik, pontosabban a csapágyazásban. A tárcsa csapágyakat korábban minden 200 ha után kenni kellett és kényes volt a zsírozásra, most „életen át” tartó kenéssel rendelkeznek. A tárcsalapok csapágyai óriási igénybevételnek vannak kitéve. A munkagép ugyanis szinte mindig 10 km/h fölötti sebességgel halad, sokszor rögös vagy köves területeken, és a csapágyazás nem sokkal van a föld felszíne fölött. A korábban ferde görgőscsapágyakat kettős olajfürdős golyóscsapágyra cserélték, amibe 40 cm3 SAE olaj került. Ez a megoldás robusztusabb és hosszabb életű. Ütközésekkor és idegen testek hatásával szemben ellenállóbb, különösen az oldalról ható erők felvételekor.

Az Optimer+ az elődjeihez hasonlóan integrált járószerkezettel rendelkezik, a mélységtartásról azonban a hátul elhelyezett hengerszekció gondoskodik. Félig függesztett gépeink esetében ez három hengerszekció, amelyek egymáshoz képest eltolva helyezkednek el a megmunkálatlan terület kivédése érdekében. A mélységtartás felső mélységtartó eleme hengerszekciónként két-két csavarorsó (elcsavarodási elleni védelemmel), alsó mélységhatárolóként furatok találhatók. Az orsó karokon egy skála formájában mélységjelzés is található. Fontos, hogy a mélységhatárok módosítása után az Optimer+ gépet újra párhuzamosan be kell álltani a talajfelszínnel. Ez az alsó függesztő rúddal, vagyis a traktor EHR-rendszerével történik.

kuhn

Az Optimer+ nagy előnye a versenytársakhoz képest a nagyon jó fordulékonyság a féligfüggesztett kiviteléknél. Az alsó függesztő karok kereszttartója több mint 90 fokban minden irányban elforgatható, és messze előre helyezett járószerkezet áthelyezi a forgáspontot a traktor irányába.

A gépre felszerelhető SH aprómagvető egységgel egy menetben vethető mustármag, repce, fénymag, facélia és gabonafélék. Hazánkban ebben az évben bevezetésre került zöldítési program előírásai miatt intenzívebbé vált a zöldtrágyázási technológia. A termesztett zöldtrágyanövények legfontosabb előnyei, hogy hozzájárulnak a talaj szervesanyag-mennyiségének növeléséhez, javítják a fizikai és biológia állapotát, és védik a felszínt az eróziótól és a deflációtól.

A költségkímélés érdekében egyre jobban terjed a tárcsaápolással, illetve egyéb talajmunkával egy menetben történő vetés. Speciális körülmények között akár a műtrágya kiszórása is megvalósítható vele. Ezzel a technológiával 30%-nyi költséget és 50%-nyi időt tudunk megspórolni zöldtakarmány vetésekor.

A KUHN Optimer+ sorozatú tárcsás boronái megfelelő megoldást nyújtanak a tarlóhántás javítására és alkalmas eszköz az egyre égetőbb üzemanyagköltségek csökkentésére.

Markovics Tamás

Kuhn Center Magyarországkuhn
Tel: 06/76-500-460
info@kuhncenter.hu
6000 Kecskemét, Búzakalász utca 20.