Németországban a Tübingeni Egyetemen végzett kutatások kimutatták, hogy számos növénynél (pl. burgonya, paradicsom) a betegségek fellépése során egy méreganyag termelődik. Így egyes baktériumok és gombák (Phytophthora, Botrytis) okozta fertőzéskor citolizinek (cytolisine) csoportjába tartozó toxikus hatóanyag termelődése mutatható ki.

paradicsom

A paradicsom esetében is a betegségek fellépése során egy méreganyag termelődik – fotó: Shutterstock

A citolizin egy olyan toxin, mely a membrán foszfolipidek hidrolízisét okozza. Károsítja a sejtmembránt, a sejtek lízisét és pusztulását idézve elő. Ezt a toxikus – tehát természetes eredetű – anyagot a vegyszermentes, azaz  környezetkímélő növényvédelemben próbálják a német kutatók felhasználni.

Megfigyelhető, hogy egyes gyomfajok a citolizinekre nagyfokú érzékenységet mutatnak. Ilyen megközelítésben a citolizin szelektív és környezetbarát módon használható majd fel egyes gyomfajok ellen – vélik a kutatók.