A tavalyi évben elkezdődött az új generációs TerraDiscpro rövidtárcsa kifejlesztése is, amely jelenleg a következő mérettartományokban érhető el:

  • függesztett, merev vázas kivitelben: 3 / 3,5 / 4 méter
  • vontatott, merev vázas kivitelben (TR típus): 3 / 3,5 / 4 méter
  • vontatott, felhajtható vázú kivitelben (Hydro típus): 4 / 5 / 6 méter


Az alapfelépítése mindegyik kivitelnek egységes. A megerősített vázon 2 sorban, egymástól 80 cm-re helyezkednek el a tárcsasorok. A tárcsalapok a TerraDiscpro esetében 510 mm átmérőjűek és a régebbi kivitelnél jóval íveltebb és agresszívebb csipkézettségűek. Így a talajbahúzás a kötött területeken valamint nagyobb szármaradvány esetében sem jelent akadályt. A 25 cm-es osztású tárcsalapok a már jól bevált gumibakos felfüggesztéssel kapcsolódnak a vázhoz. Ez a felfüggesztési mód elég merevséget ad a talajbahatoláshoz kötött területen történő munkavégzés esetén is, de megfelelően rugalmas arra az esetre, ha a tárcsalapok akadályba ütköznének. Az egymástól külön épített tárcsatagok a gumituskónak köszönhetően igen jól követik a talajkontúrt és lehetővé teszik a sekély munkát csakúgy, mint a mélyítőbb jellegű magágykészítést. A gumifelfüggesztés kitűnően csillapítja a munkavégzés során a gépre irányuló dinamikus erőhatásokat, hosszabb élettartamot biztosítva ezzel az egész konstrukciónak.

A tárcsatartó karok alakja és stabilitása a tárcsalapoknak megfelelően változott. A tárcsaosztás és a 80cm-es sorosztás megfelelő átömlési keresztmetszetet biztosít nagy mennyiségű szármaradvány elmunkálása esetén is. Az új kialakítású tárcsalapok 6db csavarral rögzítettek a teljesen zárt, kétsoros ferde hatásvonalú SKF csapágyakhoz. Ez a csapágytípus különösen alkalmas a nagy munkasebesség közben fellépő összetett, radiális és axiális terhelések felvételére, így jelentősen lecsökken a javítás miatti állásidő.


A tárcsaszekció tiszta munkájáról a paralelogramma felfüggesztésű oldalsó terelőlemez gondoskodik. Ez megakadályozza a bakhátképződést a munkagép szélső tárcsáinál és így egyenletes felszínt eredményez minden munkamenetben. Az oldalsó terelőlemez a közúti szállításnál könnyedén felhajtható a 3,00, illetve a 3,5/4,0 méteres (merev vázú gépnél) szállítási szélesség alá.
A tárcsasorok után, vagy akár a lezáró henger mögé is szerelhető egyengető pálcasor. A 12mm átmérőjű, magasságában és dőlésszögében állítható pálcasor elősegíti a szármaradványok eloszlását és lazítja a letömörödött talajfelszínt.