Hét épület károsodott, három ház teljesen leégett, három gázpalack felrobbant a nyugati városrészben, a Mecsekoldalban – írja Facebook oldalán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A tüzet végül késő estére sikerült megfékeznie 116 hivatásos és 72 önkéntes tűzoltónak, valamint 38 közreműködőnek, köztük a honvédség háromfős helikopter-személyzetének. A helyszínre 46 jármű és egy helikopter vonult.

A hivatalos tájékoztatás szerint az pécsi Akó dűlőben tegnap délután, vélhetően szabadtéri égetés nyomán lobbant fel a tűz, amely gyorsan továbbterjedt, és mintegy nyolc hektáron pusztított.

A területet a tűzoltók nehezen tudták megközelíteni, végül este negyed kilenc után körülhatárolták a tüzet. Két ház lakója nem térhetett vissza otthonába, a harmadik, teljesen kiégett házban nem él senki életvitelszerűen. A katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárást kezdett.

Az oltás során a Tettye Forrásház Zrt. arra kérte a környéken élőket, hogy csak a legszükségesebbre használják az ivóvizet, mert az oltás során a tározók gyorsabban kiürülnek.

"Minden károsult jogos kárát a legjobb tudásom és szándékom szerint meg fogom téríteni a lehető legrövidebb időn belül. Teljes felelősséget vállalok a történtekért. Büntetőjogi és polgári jogi értelemben is. Nem szándékosan okoztam katasztrófát. Véletlen baleset történt, amit már nem tudtam megfékezni. Úgy jártam el, ahogy az ilyenkor bárkitől elvárható. Azonnal oltottam a robbanásszerűen terjedő tüzet. Nem lehetett megállítani" – nyilatkozta a Pécs Aktuálnak a tűz okozója.

Indexkép: Horváth Nikoletta/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság