A réz az egyik legrégibb hatóanyag a növényeket támadó gombák ellen. Ez a kontakt gombaölő ma is számos kultúrában nagyon fontos eleme a növényvédelmi technológiának, különösen a peronoszpórafélék és más foltbetegségek, illetve a baktériumok elleni harcban.

szőlő

A tagatóz, egy a természetben ritkán előforduló tejcukorszármazék – fotó: Pexels

Viszont a réz nehézfém, ezért felhalmozódik a talajban és nagy mennyiségben használva kedvezőtlen életfeltételeket hoz létre az ott élő mikroorganizmusok számára. Emellett maga a bányászata sem kimondottan környezetbarát.

Ezért is fontos olyan alternatív megoldások után kutatni, amelyek mellőzik az egészségre és a környezetre káros anyagok használatát és elsősorban természetes megoldásokat alkalmaz a kártevők ellen.

A tagatóz egy cukorszármazék, ami baktericid és fungicid vagyis baktérium- és gombaölő hatású. A természetben ritkán előforduló tejcukorszármazék nemzetközi szabadalomban is szerepel a természetes növényvédelmi hatása miatt.

Igaz, hogy a kísérlet csak az első évét zárta, de a jelenlegi adatok alapján a tagatóz fel tudta venni a versenyt a hagyományos rezes kezeléssel szemben. Általában egy új növényvédő szertől azt várják, hogy nagyobb hatékonysággal rendelkezzen a már meglévőkénél, de jelen esetben már a döntetlen is jelentős eredmény. Az eredmények alapján a tagatóz alkalmas lehet a réz helyettesítésére a szőlőperonoszpóra elleni védekezésben.

A kísérlet eredményeit az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közölte.