A rendezvényt Hódmezővásárhely polgármestere, Almási István nyitotta meg, majd ezt követően a Güttler Kft. egy GreenMaster gyepápoló adományozott a hódmezővásárhelyi önkormányzat számára 5 év használatra, amit ünnepélyes keretek között a megnyitót követően adtak át a cég képviselői.

Güttler bemutató

Hans Güttler, a Güttler Kft. tulajdonosa előadásában a Güttler GmbH, valamint a magyarországi leányvállalatának cégtörténetét mutatta be. Fritz Güttler kb.1960-ban agrármérnökként fogalmazta meg a sekély, egyöntetű magágyalappal szembeni követelményét.
Güttler bemutatóEkkor egy ismert gépgyártó cég kereskedelmi vezetőjeként dolgozott, így hamar elterjedt ez az elv a gazdálkodók között. A sekély és tömör magágy kialakítása érvényesülni tudott és etalonná vált. 1972-ben Fritz Güttler feladta jól fizető vezetői állását és hozzákezdett terve megvalósításához, vagyis a tökéletes magágyelőkészítés megvalósításához.
Güttler bemutatóA GAREG-gel közösen kifejlesztett egy magágykészítőt, amely ennek a követelménynek teljesen megfelelt. A Schmotzer gyár 1973-tól 1980-ig alkalmazta Fritz Güttler szabadalmát. A Grinbold cég 1972-ben gyártotta le az első Güttler talajművelő gépet, melyet a mai napig is gyárt. 1976-ban Fritz Güttler arra az elhatározásra jutott, hogy a megváltozott művelési módok és az egyre nagyobb, nehezebb traktorok miatt a valóban sekély művelés már nem kivitelezhető. Güttler bemutató„A talajt olyan mélyen kell lazítani, amely a traktornyomok lazításához szükséges, a mélyebb rétegeket pedig tömörítsük.” Egy olyan hengert keresett, amely öntisztító és mindenekelőtt megfelel az ideális magágyról alkotott elképzeléseinek: alul tömör – fent laza és szemcsés finomföld alul – durva szemcsés felül. A számtalan balsiker ellenére sem vesztette el lelkesedését és szabadalmaztatta a prizmahengert, mellyel egy teljesen új, forradalmi hengertípust fejlesztett ki. Ezzel a visszatömörítés úttörője lett.
Güttler bemutató1981-ben megalapították a Güttler GmbH-t. A gyártási program akkor még csupán 32/35 cm átmérőjű, öntisztító prizmahengerrel felszerelt, maximum 6 méter munkaszélességű Garomat magágykészítőket tartalmazott. 1984-től fejlesztették ki a prizmahenger ma is ismert megjelenési formáit.
Güttler bemutató1996-ban a német Güttler házaspár Hódmezővásárhelyen a Güttler Kft.-t azzal a céllal alapította meg, hogy a cég Güttler gépeket gyártson a nyugat-európai gazdálkodók számára. Időközben a magyarországi piacon is elindult az értékesítés, így az évek folyamán a gyártott gépek egyre nagyobb hányada került a magyar gazdálkodókhoz.
Güttler bemutatóA Güttler Kft. sokoldalúságát és a jövőbeni terveit jellemzi, hogy a talajmunkagépek fejlesztése is Magyarországon történik, ami azért is fontos, mert a korábban Németországban fejlesztett gépek helyett ma már olyan gépeket fejleszt a cég, amelyek teljes mértékben figyelembe veszik a magyar talajviszonyokon túl a kelet-európai növénytermesztők igényeit is. Ezt egy széles látókörű, magyar fejlesztő mérnökökből álló csoport biztosítja. A történeti áttekintést követően a vendégek az új gyárcsarnok melletti területen, egy látványos szántóföldi gyakorlati gépbemutatón ismerkedhettek meg a Güttler Kft. legújabb fejlesztéseivel. A bemutatón felsorakozott gépek között olyan is akadt, amely még a prototípus stádiumában van és ez volt a premierje.
Güttler bemutatóA gépbemutatón felvonultatott gépek sorát a függesztett PrimusPlus grubber nyitotta meg, mely már több éve tagja a Güttler kínálatának. A változtatható szögállású kapákkal szerelt nehézkultivátor elmunkáló egységeinek (beforgató tárcsák, elmunkáló tömörítő henger) munkamélysége állítható, így megfelelő terhelést lehet biztosítani az elmunkáló eszközök hatékonyabb munkájához. Gerendelye 100x100 mm keresztmetszetű, lazító kapáinak munkamélységét pedig 30 milliméterenként 150-330 mm között lehet szabályozni. A fellazított hantok egyengetéséről és beforgatásáról 560 mm átmérőjű csipkés tárcsák gondoskodnak, a tömörítést és lezárást pedig Simplex Güttler henger végzi.
Güttler bemutatóIgazi újdonság volt a PrestoPlus féligfüggesztett nehézkultivátor prototípusának bemutatkozása, melyet korábban egy másfél, két éves tesztvizsgálat előzött meg, több ezer hektáron. A PrimusPlus függesztett grubber művelő elemeinek felhasználásával készült. A 6 méteres munkaszélességű nehézkultivátor 13 kapával rendelkezik és tervezik 4 és 5 méteres változatok kialakítását is a jövőben.Güttler bemutatóMegismerkedhettek a vendégek a gyakorlat közben az új elrendezésű Güttler hengerrel is. A felhasználó igények figyelembe vételével a Güttler a népszerű Master hengereitől egy alacsonyabb árfekvésű, új vontatott hengert alakított ki. Az új eszköz a korábbi változattól eltérően Offset elrendezésű, a Flatspring simítóval egy egységet alkot a henger és az elrendezésnek köszönhetően nagyon jók a tagok átfedései.

Güttler bemutatóAz év eleji AGROmashEXPO-n debütált hazánkban, a gyakorlatban pedig ezen a bemutatón mutatkozott be először a Supermaxx szántóföldi kultivátor újabb generációja. Teljesen átgondolták a gépet, lényegében az 5 sorban elhelyezett 13 cm osztástávolságú rugós kapák maradtak meg a korább generációból. Teljesen átdogozták a vázat és új középső toronyrészt kapott a munkagép, 56 cm-es gerendely magassága nagy átömlési keresztmetszetet biztosít.


A művelőelem sort kiegészítették új elemekkel. A rugós kapák előtt egy Flatspring rugós talajsímitó végzi az egyengetést, rögtörést, a kapák munkáját pedig egy sor 12 mm-es átmérőjű, 130 mm osztásközű rugósborona és 33 mm átmérőjű RollFix rögtörő syntetic ultra henger zárja le és tömöríti. A rugós boronafogai a csillagok között helyezkednek el, így segítik a henger öntisztulását is.
Güttler bemutatóA fentebb említett a kiegészítők, az 5-6 méteres változatok mellett a 9-10 és 12 méteres PROFI félig függesztett változatokra is felszerelhetők. A 9-10-12 méteres SuperMaxx Profi változatoknál a Flatspring simítót a rugós kapák 7 sorban követik, az egyenletes mélységtartást pedig mélységhatároló kerekek biztosítják.  A szántóföldi kultivátort elsősorban szántáselmunkálásra és magágykészítésre ajánlja a gyártó, de könnyebb talajokon jó minőségben végezhető vele például tarlóhántás is.
Güttler bemutatóA bemutatkozó gépek sorát záró GreenMaster egy igazi újdonság a Güttler kínálatában, melynek fő feladata az ültetvénysorok közötti művelőutak zöldítése és azok ápolása. Művelő elemeivel az aprómagvetés mellett a mélyebben gyökerező meglévő növényzet alávágását is elvégzi. Az új eszközzel létrehozott dús, egyenletes takarónövényzet a csapadékos években segít megvédeni az ültetvényeket a túl sok lezúduló víz okozta stressztől. A már meglévő zöldtakaró alá az ültetvény gyökereinek közelébe is könnyűszerrel ki tudjuk a tápanyagot juttatni a gépkombinációval, melynek valamennyi eleme hárompont függesztő rendszerrel csatlakozik egymáshoz, így a gépkapcsolat nagyon jól és gyorsan kombinálható. A gépbemutatót követően egy ebéddel és szakmai előadásokkal folytatódott a program.

A rendezvényen készült további képeinket IDE kattintva tekinthetik meg.