A több mint 3.000 hektáron gazdálkodó amerikai Kingman Ag Sevices vállalat konstruktőrei a közelmúltban egy új típusú, vezető nélküli traktor-felépítményt dobtak piacra, amelynek első példánya már tavaly júniusban elkészült, egy hónapon belül pedig 10 további példány lesz elérhető – olvashatjuk a growingproduce.com angol nyelvű hírportálon.

Connor Kingman, a cég vezérigazgatója szerint az új rendszer különleges értéke, hogy az amerikai piacon jelenleg elérhető, illetve az országban eddig alkalmazott, szinte valamennyi munkagéppel össze lehet kapcsolni, függetlenül azok méretétől és típusától, bár a gyártó saját munkagépeket is konstruált.

A Kingman egyelőre az ilyen traktorokat nem elsősorban eladni akarja a farmereknek, csupán szolgáltatásként kikölcsönözni a munkavégzéshez, amelynek során a traktorok távirányítását a kölcsönadó cég szakemberei végeznék, akár nagyobb távolságról is.

A GUSS (Global Unmanned Spray) rendszerben működő új konstrukció alapvetően különbözik az eddig gyártott meglehetősen, nagyszámú vezető nélküli traktortól, sőt – a viszonylag kis méretét és a karcsú dizájnt tekintve – nem is igazán hasonlít egy klasszikus traktorhoz.

traktor

Az új John Deere alapokra épített önvezető traktor az amerikai piacon jelenleg elérhető, illetve az országban eddig alkalmazott szinte valamennyi munkagéppel össze lehet kapcsolni, függetlenül azok méretétől és típusától – fotó: growingproduce.com

A legutóbbi egy év alatt az új konstrukció mintegy 13.000 hektár (32.000 acre) terület permetezését végezte el. A gyártó nagyobb számú példány értékesítési lehetőségére számít, mivel a farmerek részéről (még Ausztráliából és Dél-Amerikából, sőt ázsiai országokból is) nagy érdeklődés mutatkozik a gép iránt, bár a bejelentett bérleti díja meglehetősen magas, a meghirdetett ára pedig 285.000 dollár.

A vásárlók természetesen nem a kisbirtokos farmerek közül fognak kikerülni. A permetezésre viszont évente több alkalommal, időnként sürgősen van szükség, és az automata gép a munkaerőhiányt is enyhíti.

Az új traktort a gyártó elsősorban gyümölcs- és szőlőültetvények permetezésére ajánlja. Nagy előnye, hogy ezt a műveletet a gép éjszaka is végezheti, és ezzel nagymértékben csökkenti a lakossággal és a közlekedőkkel való konfliktusokat.