A csúszókormányzású, kompakt rakodóknál – mint amilyen például a Bobcat -  a kevésbé hordképes terep gyakran okoz gondot. Ilyenkor a mezőgazdasági, de még az erdészeti mintázatú gumiabroncsok is csődöt mondhatnak – írja a Farm Industry News.

A „forradalmian” újnak éppen nem nevezhető megoldást egy kanadai cég kínálja. Újra feltalálták – sőt a cég honlapja, az evolutionwheel.com szerint szabadalmaztatták is – a kapaszkodókkal ellátott acélkereket!

Bobcat kompaktrakodó „körmös” acélkerekekkel

Bobcat kompaktrakodó „körmös” acélkerekekkel – fotó: Evolution Wheel

A kompakt rakodóknál leginkább elterjedt 12x16.5”, 10x16.5” és 14x17.5” méretű kerekek helyére felhelyezhető „Evolution” kerekek erős acélból készülnek. Rendkívül nagy vonóerő átvitelére képesek anélkül, hogy megsérülnének.Mélyenfekvő, eliszaposodott hígtrágya-tavak kitisztításakor ugyanolyan hasznosak, mint fakitermelésnél, a tönkökön bukdácsolva. Érdemes megnézni ezt a videót:

A leggyakrabban használt 12x16.5” acélkerék

A leggyakrabban használt 12x16.5” acélkerék – fotó: Evolution Wheel

 A 12x16.5” felni helyére illeszthető acélkerék méretei

A 12x16.5” felni helyére illeszthető acélkerék méretei – ábra: Evolution Wheel

Az előző példa szerinti 12,5” széles acélkerék teljes átmérője 32,5”, kapaszkodóinak magassága 2”. A bordák mindkét oldalról megtámasztva, egymáshoz képest lépcsőzetesen eltolva helyezkednek el, így hátrafelé ugyanolyan erőt tudnak átvinni, mint előrehaladáskor. Kivitelük hozzájárul jó öntisztító képességükhöz.

Felfogatásuk a teljesen szabványos, 8-csapos kerékagyra történik ugyanúgy, mintha csak kereket cserélnénk. Közdarabra, távtartóra nincs szükség.  Egy kerék súlya 105 kp, ami soknak tűnik, de a nagyobb erőgépek gumiabroncsainak cseréjéhez szokott szakembernek ez nem jelenthet gondot. Ha egy négy darabos készletet rendelnénk Winnipegből – listaára 4,750 $ –  428 kp súlyú csomagként kapnánk meg.