Villámgyors robottal reformálnák meg a gyümölcsszüretet a japánok – VIDEÓ
A gyümölcsök betakarítása Japánban is gondot okoz, mert a japán fiatalokban valószínűleg meg sem fordul, hogy gyümölcsszedéssel keressenek pénzt. Ezzel a robottal egy-egy gyümölcs leszedése kb. 11 másodpercet vesz igénybe.


Teljesen megújul a Challenger MT800 gumihevederes traktor
Az AGCO Corporation már 30 éves gyártási tapasztalattal rendelkezik a gumihevederes traktorok terén, amely legújabb kínálatát a 800-as széria képviseli. A legfontosabb változások a teljesen új MAN motorok és a velük újrahangolt, de a nagy teljesítményű gumikerekes traktorokból már ismerős AccuDrive és fokozatmentes Accu-VT erőátviteli egységek.

Nem kell többé a méhekre várni: itt a mesterséges beporzó rendszerek kora – VIDEÓ
Egy izraeli start-up forradalmasíthatja a mesterséges beporzási technológiát. Az alapötlet nem új, de eddig hiányzott a megfelelő és hatékony technológiai megoldás, igaz, a mostani is még javában kísérleti fázisánál tart. A cél alapvetően nem a méhek kizárása vagy teljes mértékű helyettesítése, hanem a lehető legmagasabb terméshozam elérése, vegyszerezés és génmódosítás nélkül, az egyre növekvő népesség ellátása érdekében.

beporzás

A beporzás éjjel és nappal is zajlik – fotó: Edete

A talajtaposás valódi ára! Ezt csináld, ha nem akarsz terméskiesést
A talajtömörödöttség megszüntetéséhez szükséges extra üzemanyagon, időn és eszközkopáson kívül van egy további, gyakran elfelejtett negatív hatása a megtaposott talajnak: mégpedig a terméskiesés.

75 éves a Zetor traktor – egy közismert márka kevésbé ismert története
Bár hiteles statisztikák nemigen maradtak fenn, de a Zetor nagy valószínűséggel a második meghatározó traktormárka volt a hazai piacon még a szocialista időkben. Sőt, túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a globális piac egyik meghatározó márkája, hiszen a gyáralapítástól kezdve 2020. év végéig 1,3 millió darabot gyártottak, és a világ 136 országba jutottak el termékeik.

Zetor

1979. Zetor 6911 traktor

95 százalékkal csökkenthető a vegyszerhasználat a svájci permetező robottal
A ecoRobotix bemutatta első, nagy precizitású permetező eszközét, az ARA-t, amely szelektív munkavégzésre alkalmas. Mesterséges intelligenciával nemcsak meg tudja különböztetni a haszonnövényeket a gyomoktól, de még éjszakai munkavégzésre is alkalmas.

Munkások helyett önjáró robotokkal spórolhatnak a brit kertészetek
A Farm Acres nevű startup kifejlesztett egy önjáró, betakarítást segítő elektromos robotot, amely a Carry nevet kapta. Céljuk, hogy segítséget nyújtsanak a gazdáknak a gyorsabb betakarításában, és hogy kiküszöböljék az ágazatot sújtó munkaerőhiányt.

robot

A robot felismeri az akadályokat, és váratlan helyzetben is tud önállóan döntést hozni

Új generációs kultivátor, ami felismeri a növényeket, sőt hozambecslésre is képes!
Egyre fontosabbá válnak a professzionális, precíziós gazdálkodásban is alkalmazható kultivátorok a költséghatékony és egyben vegyszermentes gazdálkodásban. Íme egy új modell!

A legnagyobb teljesítményű önjáró Kverneland permetezőgép a legkeményebb terepre
Megérkezett a Kverneland iXdrive S6 önjáró permetezőgépe. A permetezési munkafolyamatok könnyen kezelhetők a Kverneland iXspray technológiával, de alapfelszereltség az IsoMatch Tellus PRO terminál, amely közvetlen manuális kezelést biztosít a fúvókánkénti szakaszolásra is. Az automatikus funkció használatakor a fúvókák GPS-alapján történő lekapcsolásával nemcsak időt takarítunk meg, de kizárjuk a hibalehetőséget is.

permetezőgép

Precíziós, szakaszolt vezérlés, kiváló felszínkövetés

70 éves a Valtra: a márka története a gőzgépektől a cégre szabott traktorokig
A megbízható, tartós és sokoldalú termékeiről ismert, skandináv gyökerű márka 1951 óta gyárt kifejezetten zord éghajlatra fejlesztett, robusztus, strapabíró traktorokat, napjainkban már az 5. generációs gépeket. Az eredeti színében vörös gyártmányokat egyedi vásárlói igényre tervezik, szerelik össze, értékesítik, szervizszolgáltatásokkal kiegészítve a portfóliót.

Így készítsük fel a permetezőgépet a tavaszi munkákra – feladatlista
A szezon kezdetén kihagyhatatlan teendő a permetezőgépek körültekintő felkészítése. Cikkünkben típustól függetlenül, általánosságban elvégezhető feladatokra hívjuk fel a figyelmet.

permetezőgép

Az ellenőrzéshez a permetezőgép-gyártók által kiadott fúvókakatalógusok nagyon hasznos információkat nyújtanak

Big Bud traktortörténelem – túlélők nyomában! Óriások, ahogyan még Te sem láttad őket! – Videók
Figyelem, ez a cikk valódi traktorfanatikusoknak készült! Igaz, hogy Big Bud-gyártörténetet vagy -könyvet mi sem találtunk, inkább saját kezűleg szerkesztett vagy beszkennelt adatlapokat. De annál izgalmasabb volt a nyomozás!

Egy igazi csodabogár traktor
Ez az új traktorkoncepció prototípusa nemcsak a hibrid és autonóm üzemmódja miatt érdemel figyelmet, de számos innovatív konstrukciós megoldással is egy teljesen új korszakot jelez.

traktor

A traktorkoncepció prototípusa

Így készítsd fel a vetőgépet a zökkenőmentes vetéshez
Néhány művelet, amit érdemes végrehajtanod a szezon előtt.

John Deere megújult önjáró permetezőgépek
A már ismert önjárópermetezőgép-típusokon számos részletváltozás, fejlesztés történt, legfőképpen a precízebb és költséghatékonyabb munkavégzés érdekében, de egyben új típusjelölést is kaptak. Az elsőkeretes (frontpermetezők) kínálatában 3 új típus jelent meg.

Mind a 400-as, mind a 600-as permetezők egyaránt rendelkeznek JDLink telematikával

Növényvédő sárkány – önjáró permetező robot Kínából
Valószínűleg nincs semmi rendkívüli abban, ha azt mondjuk, Kínában is gőzerővel folynak a kutató-fejlesztő projektek a guruló vagy repülő autonóm mezőgazdasági eszközök terén.

Íme a legkisebb traktor a világon! Nézzük, mit tud!
Az olaszországi Fort cég kisgépkínálata nagyon sokrétű, parkgondozó és erdészeti célú célgépeket, gyalogvezetésű minidömpereket, mini kommunális célgépeket, de még lassú járműként üzemeltethető platós kistehergépkocsikat is gyártanak, a Sirio 4x4 csuklós törzsű mini ültetvénytraktor csak egy a kínálatból.

traktor

Faiskolákban, kertészetekben is alkalmazható

Ilyet még nem láttál: így vetik a burgonyát a leleményes hollandok
A vetést valójában nem a robot végezte, hanem a hozzákapcsolt, egyébként normál trakotorral is vontatható, 4 soros, Miedema CP 42 típusú vetőgép. A teljes művelet olcsóbb és költséghatékonyabb volt, valamint elhanyagolható mértékű talajtömörödéssel járt.

Ezt mindenképp olvasd el, mielőtt kombájnt vásárolsz!
Végre kisütött a nap, melegszik az idő, a gazdák a kapások vetésével vannak elfoglalva. Ha a vetési szezon véget ér, a figyelmük a következő nagy munkára, a kalászosok betakarítására fordul. Talán még nem késő néhány gondolatot ejteni a betakarítás alapvető eszközéről, a kombájnról.

kombájn

A betakarításra rendelkezésre álló idő jelentősen lerövidült, ezért egyre többen ruháznak be saját betakarítógépbe – fotó: Liza agrovideo

Ez a robottraktor már főállásban végez vegyszermentes gyomirtást
Egy közel 2000 hektáros gazdaságban kezdte meg a munkát Anglia első robottraktora a Suffolk megyei Ipswich mellett. A munkagép egy Robotti 150D típusú robot, melyet a dán Agrointelli gyárt és fejleszt.

Hihetetlen, de már a föld alá is lát ez a gyomirtó robot
A Naïo Technologies bemutatta második generációs, cukorrépa-ültetvények mechanikus gyomirtásához kifejlesztett önjáró robotjának új típusát. A „BlueBob" névre keresztelt, még prototípus gépet a német Strube D&S GmbH növénynemesítő céggel közösen fejlesztik tovább, a jövő fenntartható elvárásainak megfelelően.

robot

A cukorrépák érzékelését többspektrumos kamerák végzik

Amikor nem állhat a traktor – 5 tipp gyorsjavításhoz
Az elején le kell szögeznünk, hogy nem vagyunk a tákolás hívei, viszont amikor áll a munka, muszáj mindent bevetni, hogy legalább a színig elcsorogjunk szeretett gépünkkel. Balog Tomi korábban írt "barkács" cikke most is nagyon aktuális.

Nem hiszed el, mennyi pénz folyhat ki a kezedből betakarításkor! Ezekre figyelj!
Érdemes megvizsgálni, mit tehet a gazdálkodó azért, hogy a nyereség kicsit rosszabb körülmények esetén is megfelelő legyen.

kombájn

Az, amit a gazda közvetlenül befolyásolhat, a ráfordítás csökkentése – fotó: Liza agrovideo

75 éves az MTZ – ismerd meg a Belarus traktorok történelmét!
A kezdetektől napjainkig csaknem 4 millió MTZ traktor gördült le a futószalagról, a kínálatában ma több mint 100 modell szerepel, és a Belarus márkát a világ szinte minden országában ismerik.

Ennél az elektromos kis mindenesnél menőbbet keresve se találnál
Napjainkban egyre-másra tűnnek fel új járműgyártók, akik vagy teljes egészében saját fejlesztésű, vagy átépített, tisztán elektromos üzemű haszongépjárműveket kínálnak. Ilyen a most bemutatásra kerülő, 3,5 tonna össztömegű, kapcsolható összkerék-kormányzású és állandó 4x4-es meghajtású kistehergépkocsi is.

kistehergépkocsi

Q-ELION M, akár könnyebb mezőgazdasági munkákra is alkalmas

Vetés? Műtrágyázás? Intézd el egyszerre ezzel a megosztott gabonavető géppel!
Mindössze egy évvel a Solitair 9+ pneumatikus vetőgép bevezetése után a LEMKEN most bemutatta az új "Duo" kivitelű, megosztott tartályos változatát.

A csodagép már idén ősztől a piacon!
A 2018-ban alapított AutoAgri kisvállalkozás egy új, sokcélú, önjáró eszközhordozó kifejlesztésén dolgozik, amely jóval könnyebb és olcsóbb lehet, mint egy mai traktor, de természetesen a termelékenységben nem maradhat alul. A projekt még az elején tart, de a szántóföldi munkák mellett már a szállítókapacitásként történő alkalmazás sem kerülte el a fejlesztők figyelmét.

robot

Az AutoAgri IC önjáró eszközhordozó a gyakorlatban, és méretei összevetve egy 100-150 LE körüli traktoréval

Költség- és környezetkímélő ötlet: a gyümölcsösben előállított árammal megy a traktor
Fendt e100 Vario akkumulátoros-elektromos kistraktor a lelke a bio-gyümölcsgazdaságnak. A traktor ökológiai lábnyoma jelentősen csökkenthető a CO2-kibocsátás megspórolásával és a zöldáram felhasználásával. Az energetikai körforgás rendszere így megfelel a társadalom fenntarthatóbb mezőgazdaság iránti igényeinek.

Precíziós gazdálkodás: mindent jól állítottam be, mégsem működik – mi lehet a probléma?
Ha már az összes kommunikációs problémát legyőzted, rendelkezésedre állnak a pontos táblaadatok, és a nyomvonalak is rendben vannak, ellenőrizted a gépek vezérléshez szükséges geometriai adatait, akkor azt gondolhatnád, hogy minden rendben van, pedig nem biztos! Néhány apróságra hívjuk fel a figyelmet, amelyekről ha elfeledkezel, újabb bosszúságot okozhatnak.

Itt az új csúcstraktor! Ezt neked is látnod kell!
A New Holland bemutatta az új T7 HD (Heavy Duty) csúcskategóriás traktorját és a hozzá kapcsolódó, széles körű okos megoldásokat.

New Holland traktor

A New Holland bemutatta az új T7 HD (Heavy Duty)-t – fotó: newholland.com

Drónokkal már esőt is tudunk csinálni. Mesterséges eső hullt a sivatagra.
Az Egyesült Arab Emírségek mesterséges eső létrehozásával próbálja megszüntetni a csapadékhiányt. Mindezt a felhőkbe repülő drónok segítségével érik el úgy, hogy azok a felhőkön belül elektromos töltéseket állítanak elő. Mivel az országban átlagosan csupán évi 100 milliméter eső hullik, a modern technológia segítségével harcolnak a hőség és a csapadékhiány ellen. 4 év és 15 millió dollár kellett az Egyesült Arab Emírségeknek ehhez az eredményhez.

Nagy segítség az almásban a gyümölcsszedő robot
Az első gyümölcsszedő robotok működésében még vannak fejlesztendők, de egyre több munka elvégzésében nyújtanak segítséget az agrártermelőknek.

Régi idők kombájnjai, amelyek a jövő gépei lehettek volna
Az európai mezőgépgyártók a 80-as, 90-es években ontották a forradalmian új konstrukciókat kísérleti műhelyeikből. Két olyan kombájnt idézünk fel ezek közül, amelyek a mai fejlesztési trendek mellett is úttörőnek mondhatók.

kombájnok

Mindkét kombájn igen merész megjelenésű, még mai szemmel nézve is – fotó: prospektus

A Horsch Robo mellett nem kell többé hagyományos traktor?! – Videó
A Horsch is beszállt az autonóm traktorok fejlesztésébe – az eredmény döbbenetes!

Létezik luxusmunkavégzés: Ebben a traktorban valódi pilóta lehetsz!
Megújult a Steyr zászlóshajójának számító 3 tagú Terrus típuskínálat, átdolgozott fülkével, megújult belső térrel, két új specifikációs csomaggal, valamint a Multicontroller III kartámasszal, egyénre szabható kezelőszervekkel, Infomat 1200 monitorral és táblagép-csatlakozási lehetőséggel, továbbá Full S-Fleet vezeték nélküli összeköttetéssel, amely azonnali adatátviteli lehetőséget és távdiagnosztikát biztosít.

Az egyik legfontosabb változás az újratervezett fülkeváz és üvegfelületei

Ez nem harckocsi, hanem önjáró permetezőgép, és már jövőre megvásárolható!
Az amerikai vállalkozást még 1982-ben alapították, amikor a robotok még valami futurisztikus és kezdetleges szakterületnek számítottak, és inkább hívták automatizációnak. Elsőként a nagy ipari üzemek tömegtermelésében jelentek meg, de lassan 40 év távlatában már a mindennapos agrárium részei is lehetnek.

A világ első élő robotja már szaporodásra is képes!
Amerikai kutatók létrehoztak egy xenobot elnevezésű élő, miniatűr robotot, amelynek különlegessége, hogy képes az önálló reprodukcióra.

Ismerd meg az immár 75 éves Unimog történetét!
Az eredeti elnevezés sok mindent elárul: Universal Motor-Gertät, vagyis univerzális motoros eszköz(hordozó). Egy olyan márka, technika, amit a világ szinte minden részén használnak számtalan célra.

Műtrágyázó U 530-as, összkerékkormányzással