Január 16-án zárult, „Az év agrárrobotja 2023" díj nevezési határideje, amelyre összesen 16 nevezés érkezett. Ezek közül már csak öt van versenyben. Innentől kezdve már a gazdák on-line szavazatai számítanak. Az öt döntős robot munkája egy összefoglaló videón is megtekinthető. A díjátadás, eredményhirdetés a franciaországi Tolouse-ban lesz, a 2023. február 7-9 között megrendezésre kerülő World Fira 2023 kiállításon.

Az év agrárrobotja

Január 16-án zárult, „Az év agrárrobotja 2023" díj nevezési határideje, amelyre összesen 16 nevezés érkezett – fotó: futurefarming.com

Robotok döntője

Az AvL Motion Compact S9000, az Exobotic Technologies Land-A2, az InsightTRAC Rover, a Naïo Jo és a Nexus Robotics La Chèvre robotok a döntőbe jutottak az első alkalommal kiosztott, az Év Mezőgazdasági Robotja díj globális döntőjébe. Egy szakértői zsűri választotta ki őket 16 jelölt közül.

16 elődöntősből, 5 döntős

Öt kültéri szántóföldi és betakarító robot, amelyeket a növénytermesztők 2023-ban vásárolhatnak vagy bérelhetnek, jutott be az első globális Ag Robot of the Year verseny döntőjébe. Őket a Future Farming négy, szántóföldi robotokkal és autonóm járművekkel foglalkozó szerkesztője, valamint a Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) robotika és precíziós mezőgazdaság kutatója választotta ki. Geert Hekkert (főszerkesztő), Maxence Guillaumot, René Koerhuis és Mick Roberts szerkesztők, valamint Bram Veldhuisen (kutató) választották ki - mint szakmai zsűri - a 16 benevezett, elődöntős szántóföldi robotot közül.

A zsűri tagjai azt értékelték, hogy a jelöltek milyen módon képesek a legnagyobb hozzáadott értéket (megtérülést) biztosítani a termelők számára világszerte, és elősegíteni a szabadföldi növénytermesztés környezetbarát, fenntarthatóbb módját. A szakmai zsűri döntése alapján a következő öt döntős került ki, amelyeket most mi is megismerhetünk közelebbről, ábécé sorrendben.

AvL Motion Compact S9000

Teljesen autonóm módon és szelektíven betakarítja a spárgát, anélkül, hogy hozzáérne az ágyáshoz. Egyetlen kezelőt igényel, aki többek között minden sor végén visszafordítja a robotot. Hibrid üzemű, egy 25 kW-os dízelmotorral és egy generátorral rendelkezik az áramellátáshoz. A maximális betakarítási sebesség 3,6 km/h, de a sebességszabályozás teljesen automatikus, a betakarítandó spárgák számától függően. A robotot korlátozott számú európai országban 400.000 eurótól lehet megvásárolni.

AvL Motion Compact S9000

AvL Motion Compact S9000 – fotó: futurefarming.com

Exobotic Technologies - Land-A2

A Land-A2 egy többcélú eszközhordozó, amelynek szabadalomra bejelentett moduláris kialakítása lehetővé teszi, hogy könnyen konfigurálható legyen többféle alkalmazáshoz, miközben egyensúlyban marad nehéz terepen is. A gyors és egyszerű szántóföldi akkucseréhez gyorscsatlakozós rendszerű és állandó 4×4-es meghajtással, valamint összkerék-kormányzással rendelkezik, így helyben képes megfordulni. A robot korlátozott számú európai országban 50.000 eurótól elérhető.

Land-A2

Land-A2 – fotó: futurefarming.com

InsightTRAC Rover

Ez az autonóm gumihevederes robot végig járja a mandulaültetvényeket, azonosítja a múmiákat, és biológiailag lebomló pelletekkel biztonságosan eltávolítja őket, megakadályozva a kártevők befészkelését, áttelelését (például a köldöknarancsféreg és hasonlók).

A Rover robot teljesen autonóm, és egy másodperc alatt képes eltávolítani egy múmiát. Hibrid üzemű, alapesetben elektromosan működik két akkumulátorról, míg a dízelgenerátornak üzemóra-növelő szerep van. 210.000 dollártól kapható az Egyesült Államokban és Ausztráliában.

InsightTRAC Rover

InsightTRAC Rover – fotó: futurefarming.com

Naïo Jo

A Jo egy kompakt gumihevederes robot, amelyet keskeny és dombos szőlőültetvényekhez terveztek. Más speciális kultúrákhoz, például faiskolákhoz, palántákhoz, gyümölcsösökhöz is használható, és egyaránt képes kültéren és növényházakban is dolgozni. Akkumulátorral működik, egy-egy elektromos meghajtású járóművel rendelkezik. Standard munkagépre való eszközt egy francia, talajművelésre és gyomirtásra szakosodott cég gyártja. A Jo világszerte elérhető 100.000 eurótól kezdődő áron.

Jo – fotó: futurefarming.com

Nexus Robotics - La Chèvre

Ez a szántóföldi robot a nap 24 órájában képes gyomlálni, számos különböző növénykultúrában. Képes felismerni a növényeket a növekedés minden szakaszában, kamerák és felhő alapú hálózat segítségével különbséget tesz a gyomok és a haszonnövények között.

Szintén dízel-hibrid meghajtású, de az utántöltésnek itt is csak üzemóra-növelő szerepe van és alapesetben elektromos üzemű. Öt fürge szántóföldi munkást képes helyettesíteni megállás nélkül. A "kecske" Észak-Amerikában 500.000 dollárért kapható vagy termesztési idényenként 50.000 dollárért bérelhető.

La Chèvre

La Chèvre – fotó: futurefarming.com


Szöveg és képek: www.futurefarming.com