Sok gazdálkodó a termelők elleni merényletként értelmezi azt a tényt, miszerint a 2009-ben napvilágot látott – és ránk nézve is kötelező EU-direktíva* előírja, hogy 2016. december 14-ig minden használatban lévő permetezőgépet felül kell vizsgálni. Ezt követően 2020-ig legalább 5 évenként, ez után pedig 3 évenként kell sort keríteni a felülvizsgálatra.

Ideje szerte oszlatni azt azokat a téves feltételezéseket, hogy ezzel "még egy bőrt szeretne lehúzni" bármilyen szervezet vagy társaság a gazdálkodókról...

Miről is van szó valójában?

Tény, hogy a magyar gazdálkodók jelentős hányada minősíthetetlen állapotú permetezőgépekkel juttat ki olyan vegyszereket, amelyeknek a dózisa követhetetlen és szabályozhatatlan.

Huszár Jenőt, a FarmCenter Kft. ügyvezető tulajdonosát kérdeztük a permetezőgépek felülvizsgálatának részleteiről.

H.J.: 1973 óta dolgozom a növényvédő szakmában, előtte pedig kutatómunkát végeztem a Gépkísérleti Intézetben. Alapvető fontosságúnak tartom ebben a vizsgálati rendszerben, hogy a meglévő gépállomány eszközei - legyen szó idős vagy fiatal permetezőgépekről - jó állapotban, gondos karbantartás mellett dolgozzanak, pontosan és hatékonyan juttassák ki a vegyszert és így környezetbarát technológiát valósíthasson meg így a gazda.

A minél kevesebb vegyszer kijuttatása úgy valósítható meg, ha technikai szempontból kifogástalan állapotban dolgoznak ezek a berendezések.

Ezt látom az újonnan hatályba lépett rendszerben és ezt kell a gazdáknak is belátniuk, hogy ez a felülvizsgálat nem őellenük van, hanem az ő érdekükben történik.

Minél kevesebb szert használunk fel az optimális kijuttatási rendszerben, annál hatékonyabb lesz a növények védelme – és annál gazdaságosabb lesz a termelés. Jól beállított géppel akár 10-30%-os megtakarítás is elérhető.permetezőgépek felülvizsgálata

Permetezőgép fúvókájának a felülvizsgálata – fotó: Huszár Jenő

Hogyan ítéli meg a magyar gazdálkodók növényvédelmi gépparkját?

H.J.: Nem a gépek öreg kora a probléma. Alapvetően rossz állapotban vannak a gépek a hiányos karbantartás miatt. Kevés időt és energiát fordítanak a gazdák szervizre, nem veszik komolyan ennek a jelentőségét.

Az a káros tévhit uralkodik a mai napig, hogy a nem a permetezés fontos, hanem a kijuttatás. Ez egy nagyon rossz irány, hiszen a permetezés elengedhetetlen követelménye a jó növényvédelemnek.

Az idős gép is lehet nagyon jó, felkészített állapotban és végezhet szép, pontos munkát. De ehhez karban kell tartani, – és nagyon oda kell figyelni a gyakran elhanyagolt kiegészítőkre is, mint  például a  fúvókák korára, fajtájára, állapotára... Gyakran az apróságnak tűnő dolgokban rejlik a lényeg – és ezek pótlása kiegészítése vagy cseréje igazán nem lehet anyagi kérdés, mindössze az odafigyelésen múlik.

permetezőgép felülvizsgálata"Öregebb gép is végezhet jó munkát" – fotó: Huszár Jenő

Mit javasol a gazdának a most kialakult, permetezőgépek felülvizsgálata körüli "hisztéria" idején?

H.J.: A legfontosabb a regisztráció!

A www.ngea.hu weboldalon vizsgálati igénnyel regisztrált permetezőgéppel ugyanis mindaddig lehet dolgozni, amíg a területileg kijelölt állomás el nem végzi a felülvizsgálatot.

Ennek adatbázisához a NÉBIH és az ellenőrző szervek közvetlenül hozzáférnek, ezért azokat a gazdákat, akik önhibájukon kívül nem vizsgáltatták még be gépüket, nem sújthatják bírsággal.

Fontos tudni, hogy az országban mindenütt, csak ezen az egy online megrendelőlap segítségével adható le a vizsgálati igény, vagyis az alállomások közvetlenül nem vehetnek fel megrendeléseket.

Sokan megkerestek azzal a félelemmel, hogy "most akkor mi lesz"? "Dobjuk el a régi gépet és vennünk kell egy újat?"...

– Ismét hangsúlyozom, hogy erről szó sincsen, nem akarjuk  a régi permetezőgépeket kirostálni és új gépek vásárlására kényszeríteni a gazdálkodókat! Mindössze jól karbantartott, céljának megfelelően működő, jó műszaki állapotban lévő gépeket szeretnénk látni, amelyek alkalmasak a környezettudatos, versenyképes gazdálkodás megvalósítására.

További információkat a vizsgadíjakról és a vizsgáztatás részleteiről IDE KATTINTVA olvashatnak.

Hasznosnak találta a cikkünket? A témával kapcsolatos kérdéseit és hozzászólásait kommentben, valamint a szerkesztoseg@agroinform.com e-mail címre is várjuk!