Milyen válaszutak előtt állnak a magyar gazdaságok, ha talpon akarnak maradni?
A legfontosabb a nyitottság, legyen mindenki kíváncsi, igyekezzen minél többet megtudni a precíziós gazdálkodásról, hogy felelős döntéseket tudjon hozni a saját gazdaságáról – mondta Győrffy Balázs NAK-elnök az Agroinform.hu-nak.

Karácsonyi traktoros felvonulás – és meglepetés leánykérés! – VIDEÓK!
Már hagyományos esemény Szakolyban, hogy Advent utolsó hétvégéjén karácsonyi díszbe öltöznek a környező gazdák gépei, és az ünnepi hangulatot traktoros felvonulás teszi még különlegesebbé.

Talaj-előkészítés a hajtatott paprikánál: ezekre figyeljünk oda!
Magyarország – a klímaváltozás ellenére is – a szabadföldi paprikatermesztés északi határán van, ezért a termesztés kockázatos, a tenyészidőben a hirtelen lehűlések és felmelegedések, a kései talajmenti fagyok a termés minőségére és hozamára egyaránt kedvezőtlenül hatnak. Az elmúlt évek nemzetközi piaci kihívásai és a minőséggel szemben növekvő belföldi igények bebizonyították, hogy a frissfogyasztói elvárásoknak igazán csak a hajtatott paprika képes megfelelni.

paprika

A fóliasátrak vagy az üvegházak mérete egészen speciális méretű erőgépek és talajművelők használatát teszi szükségessé – fotó: Shutterstock

Boldog karácsonyt kíván az Agroinform.hu portál! – VIDEÓ!
Fogadjátok szeretettel ezt a vidám kisfilmet, amelyet az Agroinform.hu videós csapata készített Nektek. Köszönjük, hogy velünk vagytok és Magyarország legnagyobb mezőgazdasági, szakmai közössége lehetünk!

Ezeket a szójafajtákat magyar földre tervezték!
A meghatározó szántóföldi kultúrákban – így a szója esetében is – gyakorlati tapasztalatok alapján összeállított, a hazai körülményekhez és termesztési elvárásokhoz jól adaptálódó fajtaválasztékot mutatunk be.

Módosult a szaktanácsadási pályázat
Változott a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó egyéni és csoportos szaktanácsadás” című (VP1-2.1.1-2.1.2-17 kódszámú) felhívás dokumentációja.

Magyar starter műtrágya hódítja meg Európát?
Az UMG MICRO starter műtrágyacsalád komplex hatóanyagtartalma révén (ásványi nitrogén, foszfor, talajélesztő enzimek, szerves kelátképző és szerves kén) dinamikus kelést és erőteljes csíraképződést biztosít.

A hazai kukoricatermesztést segítő, jó terméseredményt produkáló fajtasort állítottak össze
Idén már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködésben tizenkettedik alkalommal szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) a kukorica posztregisztrációs fajtakísérleteket.

kukorica

A kísérlet célja, hogy az objektív eredmények birtokában a gazdálkodók kipróbált, megfelelő mennyiség és ismert minőség elérésére képes növényfajták közül választhassanak – fotó: Shutterstock

Vajon célt ér a ketreces állattartás felszámolásáért indított polgári kezdeményezés?
Több állattartó ágazatnak kell szembenéznie a szélsőséges állatvédő szervezetek újabb megnyilvánulásával. Emiatt pedig szükséges a szakmai szervezetek összefogása.

Megjelentek a tanyafejlesztési pályázatok felhívásai
Megjelentek a Tanyafejlesztési Program 2018. évi pályázatainak felhívásai, amelyek elérhetőek a kormány, valamint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján.

Drónokkal kalkulálható a várható termésmennyiség
Sokat ír a mezőgazdasági sajtó a drónok használatáról, ezért most bemutatunk egy gyakorlati tapasztalatot Dániából. Észak-Európa legnagyobb sütőtöktermesztője a 43 ezer négyzetkilométeres, 5,5 milliós ország, amelynek déli területei kiválóan alkalmasak a növény termesztésére.

Cukorfalat magyar paradicsom – télen is frissen szüretelve! – KÉPEK és VIDEÓ!
Magyarország legkorszerűbb technológiájú hidrokultúrás paradicsomnevelő üvegházában részt vehettünk az első szüreten! A hazai friss, érett paradicsom íze magáért beszél!

paradicsom

Frissen szüretelt Veresi Paradicsom – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Határidő közeleg! Január utolsó napja a webGN benyújtásának jogvesztő határideje
2019. január 1. és január 31. között beadniuk az érintetteknek webGN-t. Ennek elmulasztása az előző évi támogatási összeg 15 százalékának elvesztését eredményezi.

Oxigént juttatva a növények gyökérzónájába jelentősen megnövelhető a termés
Egy új eljárás meggyorsítja a növények növekedési intenzitását, ami a virágok és termések számának növekedéséhez vezet.

Veszélyt és lehetőségeket is rejt magában az állattenyésztés új szabályozása
A jogszabály-módosítás liberalizálja a piacot, így a tenyésztőszervezetek bármely országban megjelenhetnek. Az állattenyésztés és -tartás szereplőinek fel kell készülniük a változásokra, hogy azoknak ne vesztesei legyenek.

Ez a fólia alatti sárgarépa-hajtatás sikerének a titka
A sárgarépa, mint általában a gyökérzöldségfélék, kitűnően tárolható, de tavasz végén csökken a kereslet a tárolt répa iránt, sokan keresik a jobb minőségű, zsenge sárgarépát. Vetése ősz végén, tél elején aktuális, de a magvetés idejével óvatosnak kell lenni, mert vannak buktatók!

2018 legérdekesebb gépújdonságairól és legfontosabb gépészeti híreiről ITT és ITT olvashattok.