Väderstad Újabb változattal bővül a Tempo szemenkénti vetőgépcsalád. Az itthon is hatalmas sikereket elérő Tempo szemenkénti vetőgépcsalád az "F" a "T" és az "R" változatok után egy újabb kivitelben,  "V" jelöléssel is megvásárolható ősztől. A 6-12 soros kivitelű, 450-800 mm sortávolságú, 4,2-6,6 méteres munkaszélességben elérhető új felépítésű "V" modelleknél a vetőgép hidraulikus összecsukása szállítási helyzetben a gerendelyt ketté osztva, függőleges irányban, párhuzamosan, hidraulikusan egymás mellé történik. 2016. évtől a Tempo modellek magadagoló egysége alumíniumból készül, a vetőmag leürítését segítő leeresztő nyílással. A vetőgép műtrágya csoroszlyája is újra lett tervezve, az akár 45 cm-es sortávolság kialakítása érdekében.

Väderstad SeedEye – a legteljesebb vetőmag érzékelés
Az új SeedEye vetőmagérzékelő szenzor segítségével a szemek számát négyzetméterre vetítve tudhatjuk meg gabonánál 98-99 %-os, míg repcénél 99 %-os pontossággal. Az új érzékelő rendszernél a vetőcsoroszlyánkénti magadagoló csövekben a szenzor fotocellái a cső teljes keresztmetszetét infravörös fénnyel világítják át. Az áthaladó szemek a fénysugarakat megszakítják, amit a szenzor érzékel. Az új vetésérzékelő SeedEye szenzor a Spirit R 300-400S, a Rapid A 400-800S és a Rapid A 600-800C vetőgépeken lesz majd elérhető a bevezetést követően.

Väderstad

Új Spirit 300 és 400 S modellek
Kifejezetten az európai piaci igényekhez igazodva fejlesztették ki a Spirit 300 és 400S vetőgépeket. Teljesen átdolgozták a vázszerkezetet, amely most kompaktabb és jobb hozzáféréssel még könnyebbé teszi a karbantartást. Az átalakított vetőmagtartállyal egybeépítették a pneumatikus vetőmagtovábbító-rendszer levegőjét biztosító légbeszívó ventillátort is, melyet egy formatervezett burkolattal fedtek be, megvédve a portól, szennyeződésektől. A teljesen új, 2800 literes vetőmagtartályt nagy feltöltő nyílással látták el, így a Big-bag zsákokkal való feltöltése is könnyedén megvalósítható. A másik újdonság a Fenix III elektromos magadagoló rendszer, mely biztosítja az egységes vetőmagelosztást a teljes munkaszélességben. Megvalósítható vele a hektáronkénti 1-500 kg vetőmag vetése, maximum 15 km/h munkasebesség mellett. A Spirit 300 és 400S 12,5 vagy 16,7 cm sortávolságban, 3 és 4 m munkaszélességben lesz elérhető.

Väderstad Továbbfejlesztések a Rapid A 400-800S vetőgépeken
A Väderstad Rapid A 400-800S vetőgépeket is továbbfejlesztették. A pneumatikus rendszer levegőjét biztosító ventilátor a magtartállyal került egybeépítésre. Új munkalámpák éjszaka is tökéletes fényviszonyokat teremtenek a munkához.  A vetőgépek tárcsái karbantartásmentes, hosszú élettartamú csapágyazást kaptak, és a legújabb modelleket új mélységszabályozással szerelték fel. Továbbfejlesztették a felcsukható szárnyak zárását is, amelyet hidraulikus rendszer működtet, amit a vezetőfülkéből vezérelhetünk. Új felfüggesztést kaptak a tömörítő kerekek, melynek alkalmazásával a vetőgép jóval csendesebb járású lett munka közben. Ezen főbb módosítások mellett a felhasználói igényeknek és észrevételeknek megfelelően még számos más változtatást is elvégeztek a Rapid A 400-800S vetőgépek legújabb generációján, amely idén ősztől elérhető a felhasználók számára.

Väderstad fotó: grostracteurspassion.com

Bővül az Opus nehézkultivátor család
A közelmúltban debütált Opus nehézkultivátor család 6, illetve 7 méteres modellje ősztől újabb két taggal, egy 4 és egy 5 méteres változattal bővül ki. Az Opus 27 cm-es kapaosztással rendelkezik és a kapák 700 kg-os terhelést is elviselnek, így akár 40 cm-es munkamélység is elérhető velük, a 80 cm-es keretmagasságnak köszönhetően pedig igazán nagy átömlési keresztmetszetet nyújt és ezzel együtt eltömődésmentes munkát végez.  A traktorfülkéből szintén hidraulikusan állítható munkamélységű, paralelogramma függesztésű rögrendező tárcsasor még kötöttebb talaj esetén is jól egyengetett talajfelszínt hagy maga után. Az Opus kultivátorhoz kétféle hengertípus választható, a SoilRunner két, átfedésben dolgozó hengersorból áll, míg SteelRunner egy nehéz, 600 mm átmérőjű acélhenger.