Az alkalmazás célja, hogy segítséget nyújtson a gazdák, szaktanácsadók részére a növényvédelmi védekezések optimális időzítéséhez. Az alkalmazás által nyújtott információ a károsítók hőösszegszámítási modelljeinek, csapdázási eredményeinek, a károsító felvételezésnek és a meteorológia állomások által mért adatoknak az összefüggésein alapul.

A károsító hőösszegmodellekhez az adatokat a KITE saját fejlesztésű meteorológiai állomásai és – egy együttműködés keretében – az Országos Vízügyi Főigazgatóság meteorológiai hálózata szolgáltatja. A meteorológiai hálózat közel 150 meteorológiai állomásból áll, mely biztosítja a területileg differenciált adatgyűjtést és az előrejelzések pontosságát, megbízhatóságát.

Az alkalmazás által kiadott riasztási fokozatok a termelő számára lehetőséget biztosítanak arra, hogy időben fel tudjon készülni és a kezelést optimális időben el tudja végezni, ami nagymértékben hozzájárul a sikerhez. Az előrejelzés a négy nagy szántóföldi kultúra (őszi búza, kukorica, napraforgó, repce) legjelentősebb károsítóira készül, ami folyamatosan frissül.

Hozzáférés:

Regisztráció nélkül a felhasználók a négy jelentős szántóföldi kultúra legjelentősebb károsítóiról kapnak tájékoztatást, az országos csapdafogások, illetve az országos átlaghőmérséklet mintájára készített hőösszegmodell adatai alapján. A károsítók mellett a védekezésre javasolt növényvédő szer is megtalálható.

Továbbá a felhasználónak a károsító elleni védekezésre javasolt növényvédő szer mellett lehetőséget biztosít a növényvédőszer-adatbázis használatára, mely segítségével ki tudja választani a számára megfelelő készítményt. Az aktualitások rovatban pedig a legfontosabb növényvédelmi teendőkről, károsítóhelyzetről kaphatunk pár mondatban tájékoztatást.

A regisztrált partnerek a regisztráció nélküli felülethez hasonló szerkezetben szintén a négy szántóföldi kultúra gazdaságilag jelentős károsítóiról a területhez legközelebbi település kiválasztásával a helyi meteorológiai adatok alapján készült hősszegmodell adatai, valamint a legközelebbi csapda fogási eredményei alapján tájékozódhatnak. A felület lehetőséget ad a riasztási fokozatok mellett az adott károsító életmódjának, leírásának a részletes megismerésére a tudásbázisba való átlépéssel.

Továbbá, a felhasználónak a károsító elleni védekezésre javasolt növényvédő szer mellett lehetőséget biztosít a növényvédőszer-adatbázis használatára, mely segítségével ki tudja választani a számára megfelelő készítményt. Az aktualitások rovatban pedig a legfontosabb növényvédelmi teendőkről, károsítóhelyzetről kaphatunk pár mondatban tájékoztatást.

Működés:

Regisztráció nélküli felület:

PGR

PGR


A felület megnyitását követően az adott kultúra főbb károsítói mellett megjelenik a kártétel/fertőzés veszélyére utaló jelzése (gyenge, közepes, erős), ha nincs fertőzés, minden karika üres. Amennyiben a kártevő megjelent az állományban, a neve mellett az alábbi jelzések találhatók:

•  gyenge (a károsító megjelenésére rövidesen számítani kell – sárga pötty)
•  közepes  (a károsító első példányai a táblákon megjelentek – narancs színű pötty)
•  erős (a károsító tömegesen megjelent – piros pötty)

Kórokozók esetében:
•  gyenge (a kórokozó számára kedvezőek a környezeti feltételek – sárga pötty)
•  közepes (a kórokozó első tünetei megjelentek – narancs színű pötty) 
•  erős (a kórokozó tünetei általánosan megjelentek – piros pötty)

A kurzorral a károsító nevére kattintva a károsítóról/kártételről, illetve a kórokozóról/kórképéről megjelenik egy fotó, illetve a károsító sorában megtalálható egy vagy több javasolt növényvédő szer a védekezéshez. Amennyiben a felhasználó más növényvédő szert kíván választani, abban a szerkereső nyújt számára lehetőséget.

A fejlécben található aktualitások rovatban pedig a legfontosabb növényvédelmi teendőkről, károsítóhelyzetről kaphatunk pár mondatban tájékoztatást.

Belső regisztrációhoz kötött felület:PGRprecíziós gazdálkodás

növényvédelempgr

A felület megnyitását követően ki kell választani a területünkhöz leközelebbi települést, illetve a kultúrát, melynek a károsító előrejelzését meg kívánjuk nézni. A kártevő neve mellett itt is az előbb ismertetett jelzés található meg: gyenge (a károsító megjelenésére rövidesen számítani kell  -sárga pötty-) közepes  (a károsító első példányai a táblákon megjelentek - narancs színű pötty-), erős (a károsító tömegesen megjelent - piros pötty -),

Kórokozók esetében: gyenge (a kórokozó számára kedvezőek a környezeti feltételek - sárga pötty -), közepes (a kórokozó első tünetei megjelentek - narancs színű pötty -), erős (a kórokozó tünetei általánosan megjelentek -  piros színű pötty -).

A kurzorral a károsító nevére kattintva a károsítóról/kártételről, illetve a kórokozóról/kórképéről megjelenik egy fotó, illetve a károsító sorában szintén megtalálható egy vagy több a védekezéshez ajánlott növényvédő szer. Amennyiben a felhasználó más növényvédő szert kíván választani abban a szerkereső nyújt számára lehetőséget. A felhasználónak lehetősége van a károsító neve mögött elhelyezkedő nyilakra kattintva a károsító életmódjáról, ellene való védekezésről tájékozódni a tudásbázis leírásaiból.

A fejlécben található aktualitások rovatban pedig a legfontosabb növényvédelmi teendőkről, károsító helyzetről kaphatunk pár mondatban tájékoztatást.

Bővebb információkért tekintse meg a videónkat, látogassa meg honlapunkat (pgr.hu), vagy keresse bizalommal a PGR szaktanácsadókat a következő elérhetőségeken pgr.hu/kontakt.