A vízelvezető csatornák kialakítása, karbantartása sok esetben elkerülhetővé teszi a fenti problémákat. A korábban is belvízre hajlamos területeken okszerű művelésével szintén jelentős mértékben csökkenthetőek a károk. Egyrészt a területek környékén lévő levezetőcsatornák kimunkálásával, tisztításával illetve ezekbe való bevezető csatornák elkészítésével lehet felkészülni a belvízre, másrészt a lazítózással tudjuk a talajok vízháztartását javítani.

A fenti feladatokhoz az olasz Dondi gyár termékeit kínáljuk. A Dondi gyár több mint 150 éves múltra tekint vissza, ami megfelelő technikai, technológiai és tapasztalati hátteret biztosít az új fejlesztésekhez is.


1.kép: A Dondi gyár központja

A Dondi rotációs árokásók 3 gépcsaládba sorolhatóak - úgymint két forgófejes, egy forgófejes, és egy forgófejes-tisztítótárcsás árokásók - amelyeken belül többféle kivitel található a szükséges igényekhez igazodva. A Dondi a termékei széles választékával piacvezető az árokásók piacán immár 40 éve. A Dondi rotációs árokásók legfontosabb része a jó minőségű hajtómű, amely egyszerűen, de biztonsággal és alacsony zajszinttel képes átvinni a hajtást. Minden modellre jellemző a „GLEASON” típusú ferde fogazású kúpfogaskerekek, amelynél a biztonságos nyomatékátvitelt egyszerre három fog kapcsolódása biztosítja, egyben garantálja a hajtómű hosszú élettartamát is.
A két forgófejes árokásók kínálata magas szintű technológiát és teljesítményt biztosít a levezető csatornák és öntöző árkok ásásához és tisztításához. Kerekes traktorokkal új árok kimunkálásánál mászó fokozatban 400-600 m/óra sebességgel, egyszerű tisztítási munkáknál akár 1200 m/óra haladási sebességgel dolgozhatunk. Az alap kivitelű gép 32°-os oldalfalú árkot készít, de 18°, 20°, 23°, 42°-os dőlésszögű kivitelek is rendelkezésre állnak, aminek adaptálása a különböző talaj típusok és munkafolyamatok függvénye. A legnagyobb gép munkamélysége maximálisan 140 cm.

A kívánt nagyságú új csatorna kimunkálását a gép egy vagy több menetben képes elvégezni a talajtípustól, a traktor teljesítményétől és haladási sebességétől függően. A kitermelt földet az árok két oldalára teríti a gép.


2.kép: Dondi DMR 75/32 árokásó munka közben

Az egy forgófejes és az egy forgófejes-tisztítótárcsás árokásók is képesek új árok készítésére és régi tisztítására. A gépek munkasebessége új árok készítésekor 800-1200 m/óra, felújításkor 1200 -1400 m/óra. Ezeknél a gépeknél alapkivitelben 30° az árok oldalfaldőlése. Az egy forgófejes-tisztítótárcsás gépekkel kiviteltől függően maximálisan 55 - 110 cm mély árok, az egy forgófejes árokásókkal kiviteltől függően maximálisan 35-70 cm mély árok alakítható ki. Ezzel összhangban a teljesítmény igény 35 és 150 LE között változik. A kiemelt földet a csatorna jobb oldalára helyezi el a gép, így az út menti árkok karbantartására is alkalmas.


3.kép: A Dondi árokásók rossz körülmények között is képesek elvégezni a munkát

A Dondi árokásók között megtalálhatóak a traktor középvonalhoz képest oldalra kitolható gépek új árok kialakításához és karos kivitel traktor melletti árok készítéséhez, tisztításához.


4.kép: Árok karbantartás Dondi DMR 45/GS géppel

A kínálatban megtalálható a Dondi Drenag gépcsalád, amivel sziklamentes talajokban 8, 14 és 20 cm széles csatorna alakítható ki a kések állításával - a legnagyobb modell esetén maximálisan 100 cm mélységben. A földet az árok jobb oldalára termeli ki az ároknyitó  A géppel az árokásással egy menetben alagcső és öntöző cső fektetése is elvégezhető. A munkasebesség 350-650 m óránként. Ha a talaj kemény vagy sziklás, akkor rendelkezésre áll egy speciális volfrám szerszámkészlet is.


5. kép: Dondi Drenag munka közben

Az IKR ZRT a gépek teljes palettájával áll rendelkezésre, így megvalósul a gazdaság igényeinek legmegfelelőbb gép kiválasztásának lehetősége.

Osgyán László

Bővebb információkért a gépekről, az árakról, finanszírozásról, keresse az IKR Zrt. gépértékesítőit az alábbi elérhetőségeken, akik készséggel állnak rendelkezésre: