A KUHN ESPRO mulcsvetőgép fejlesztésekor nagy hangsúlyt fektettek a teljesítményre a megbízhatóság szigorú szem előtt tartása mellett. A nagy munkasebesség viszont nem jelent ebben az esetben nagy lóerőigényt, 6 m-es kivitelben 13 km/h sebességnél elegendő egy 200 Le-s erőgép, kevesebb, mint 35 LE méterenként.

Kuhn

6 m-es kivitelben 13 km/h sebességnél elegendő egy 200 Le-s erőgép

A vetőgép elején két sorban rendezett rövidtárcsasor felelős az aprításért és a keverésért. Egy tartókaron két tárcsa helyezkedik el a nagy átömlő keresztmetszet érdekében, így nagy mennyiségű szármaradvány esetén sem tömődik be a gép. A tárcsák olajban futó, karbantartásmentes csapágyazásúak, hosszú élettartamra tervezve.

Kuhn

Egy tartókaron két tárcsa helyezkedik el, így nagy mennyiségű szármaradvány esetén sem tömődik be a gép

A tárcsamezőt a piac legnagyobb, 900 mm-es átmérőjű gumikerekes hengerszekciója követi. A hengersorok 215 mm széles, egymástól 200 mm-re, kettesével eltolt kerekekből állnak, melyek profilja teljesen szögletes. Az eltolásnak és a nagy kerékméretnek köszönhetően csökkent a vontatási ellenállás és nőtt az áramlási keresztmetszet.

KUHN

A hengersorok 215 mm széles, egymástól 200 mm-re, kettesével eltolt kerekekből állnak

További előnyt jelent a nedves talajállapotoknál a túlzott visszatömörítés kiküszöbölése, így minden körülmények között optimális tömörítést tudunk elérni. A kerekek párban történő eltolása könnyebb szerelhetőséget eredményez.

Kuhn

A kerekek párban történő eltolása könnyebb szerelhetőséget eredményez

Közúti szállításkor a nagyobb stabilitás érdekében a középső kerekek hidraulikusan felemelkednek, kikerülve az útban fellépő egyenetlenségeket és csökkentve a forduláskor fellépő kerékkopás mértékét.

Kuhn

Közúti szállításkor a gép kikerüli az út egyenetlenségeit

Az abroncsok mély profilú kialakítása elősegíti az ideális magágyelőkészítést, amely mélyreható tömörítést, egyenletes vetésmélységet, porhanyítást és puha termőréteget biztosít az elvetendő magoknak.

vetőgép

Nedves talajállapotoknál az ESPRO megakadályozza a túlzott visszatömörítést

abroncs

Az abroncsok mély profilúak

A KUHN átdolgozta a vetőcsoroszlyáit, melyben az elmúlt 25 év tapasztalata mutatkozik meg. Az új egyedülálló CROSSFLEX vetőegységet hosszú távon nagy munkasebességre, pontos mélységtartásra tervezték. A vetőcsoroszlyák előfeszített gumibakon keresztül csatlakoznak a vetőgéphez.

A csoroszlyák nyomása a kezelő terminálról az erőgép fülkéjéből állítható, ami jelenleg egyedi a piacon.

KUHN

KUHN

A vetőcsoroszlyák előfeszített gumibakon keresztül csatlakoznak a vetőgéphez

A nagy átmérőjű (350 mm) dupla tárcsás rendszernek köszönhetően mélyebb behatolásra képes a talajba és a fennmaradt növényi szármaradványokat is könnyedén felaprítja. A két egymástól 41 mm-re eltolt vetőtárcsa a nedves körülmények között is beragadásmentesen dolgozik, tökéletes magárkot hoz létre, melynek fala nem omlik be.

Kuhn

Nedves körülmények között sem ragad be

Optimalizálták a vetőmagáramlást a csoroszlyatesten belül, így a vetőmag pontosabb magárokba juttatása tovább növeli a gép precizitását. A vetőcsoroszlya után egy 320 mm átmérőjű 45 mm széles tömörítő kerék gondoskodik a tökéletes visszatömörítésről. A vetőtárcsa és a nyomókerék egymástól 35 cm-re helyezkedik el, a nagy távolságnak köszönhetően nedves körülmények közt is optimálisan használhatjuk gépünket.

A változtatások eredményeképpen a vetőgép extrém körülmények között is jól dolgozik.

ESPRO

A vetőcsoroszlya után egy 320 mm átmérőjű 45 mm széles tömörítő kerék gondoskodik a tökéletes visszatömörítésről

A tömörítő kerekek mögött univerzális magtakaró pálcák találhatóak, melyek könnyedén állíthatóak a kívánt pozícióba, így biztosítva a vetőmag maradéktalan takarását. A gép 3, 4, 6, illetve 8 m-es kivitelben, 15 cm-es sortávval érhető el, ezzel a KUHN vetőgép-kombinációja minden igényt kielégít.

A jó vetés feltétele a pontos adagolás és a precíz vezérlés. A vetőmag kijuttatott mennyiségéről egy elektromos magadagoló gondoskodik melyet 1,5 - 450 kg között fokozatmentesen lehet állítani.

vetés

Az elektromos magadagolót 1,5 - 450 kg között fokozatmentesen lehet állítani

Az ESPRO 6000R mulcsvetőgép 3500 literes tartályát úgy alakították ki, hogy a súly a tárcsasorra és a tömörítő kerekekre helyezkedik. A gép feltöltési magassága ennek ellenére nem haladja meg a 2,65 métert.

Az ESPRO 6000 R univerzális vetőgép kiválóan teljesített a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) központi gépvizsgáló állomásán végzett próbavetés alkalmával, ahol búza és repce került a földbe. A kiváló vetésminőségnek köszönhetően a gépcsalád elnyerte az általánosan elismert „DLG APPROVED” minőségjelzést.

„GYAKORLATILAG MINDEN KÖRÜLMÉNYRE ADAPTÁLT ELSŐ KEREKES TALAJEGYENGETÉS”

A külön megvásárolható első tömörítőkerekek egyenletes talajfelszínt hoznak létre. Száraz talajon előtömörítést végeznek és feltörik a rögöket, ami megkönnyíti a tárcsák munkáját. Akár a terheletlen vetőgép súlyát is képesek elviselni. A gép könnyen vontatható. A vezető a változó munkakörülményekhez azonnal igazodva, a fülkéből szabályozhatja a kerekek nyomását.

vetőgép

Az első tömörítőkerekek egyenletes talajfelszínt hoznak létre

Vezérlését tekintve a gép ISOBUS rendszerű, minden paramétere egy kezelő terminálon érhető el. Továbbá a géphez tartozik egy vezérlő „Joystick” a kezelő komfortosabb, a gép gyorsabb kezelése érdekében.

vezérlés

A KUHN mindegyik ISOBUS-szal felszerelt munkagépe irányítható a KUHN valamelyik CCI termináljával vagy más cégek termináljaival

A KUHN mindegyik ISOBUS-szal felszerelt munkagépe irányítható a KUHN valamelyik CCI termináljával, illetve más cégek pl. a John Deere®, a CNH/Trimble®, a Müller Elektronik®, a Fendt®, a Massey Ferguson® vagy a Topcon® ISOBUS termináljaival. Az AEF ISOBUS funkciók biztosítják azt az alapot, amelyen az ISOBUS rendszer alkotóelemei, köztük az Ön univerzális terminálja, illetve KUHN munkagépe is problémamentesen kommunikálhatnak egymással. A rendszer segítségével akár helyspecifikusan is tudunk vetőmagot kijuttatni az előre elkészített terv alapján.

Az ESPRO mulcsvetőgépben számos innovációt sorakoztat fel a KUHN gyár, megalkotva egy nagy teljesítményre képes, könnyen karbantartható és megbízható vetőgépet, mely kevesebb energia szükségletével segíti a még sikeresebb és gazdaságosabb növénytermesztés megvalósítását.

Markovics Tamás
Kuhn Center Magyarország KFT.