A „Zetor Major” a 80 LE-ig terjedő teljesítményosztály kis, kompakt traktora. Az újdonság elnevezése a márka történetének egyik legsikeresebb, azonos név alatt futó modelljét idézi. Annak idején a megbízható, teljesítőképes és csekély karbantartást igénylő traktort „egy életre szóló” választásnak tartották, és ezt célozza meg a most piacra került utód is.

Az új, kedvező árfekvésű Zetor Major traktort a kis és családi mezőgazdasági üzemeknek szánjuk. Erőforrása az a bevált négyhengeres motor, amely ugyanúgy, mint az általunk gyártott többi motor, mellőzi a bonyolult elektronikát és nem igényel az emissziós határértékek betartásához a gázolajhoz kevert adalékot.  Motorjainkat az egyszerű szervizelhetőség és a rendkívüli megbízhatóság jellemzi – mondta Marián Lipovský, a ZETOR TRACTORS a.s. igazgatóhelyettese, aki egyben a gyártmányokért, gyártásért felelő vezető is.

A Zetor „Major” traktora ma

A Zetor „Major” traktora ma – fotó: Zetor

A forgatónyomaték rendkívüli mértékű növelése (a korábbihoz képest 35%-kal több) szükségtelenné teszi a gyakori visszakapcsolást. A motor teljesítménye széles fordulatszám-tartományban azonos marad. Természetesen nem hiányozhatnak a teljesítőképességet növelő egyéb megoldások, valamint a munkavégzés komfortfokozatát javító változtatások sem – teszi hozzá Lipovský úr.

A gyártósorról először lekerült traktorok összkerék-hajtásúak voltak, de ma már vannak tisztán hátsókerék-hajtásúak is. A vezetőfülkés kivitel mellett kabriolet-változat is kapható. A főbb műszaki jellemzők:

• Teljesen szinkronizált négyfokozatú váltómű, háromfokozatú fordulatszám-csökkentő csoportváltóval és irányváltási lehetőséggel, azaz 12 előre- és 12 hátrameneti sebesség;
• Mechanikus szabályozású hidraulika;
• A hidraulika minden szokásos üzemmódban működtethető – helyzetszabályozós, teljesítményszabályozós és vegyes üzemű lehet. Nemcsak a nagy teheremelő képesség jellemzi, hanem a teher visszaengedésekor történő folyamatos szabályozás és a munkagép szállításakor használható hidraulikus reteszelhetőség is;
• A traktoron egyszeres vagy kétszeres hidraulikacsatlakozó is van;
• A kényelmes vezetőfülke kezelőelemei ergonomikus kialakításúak, munkavégzés közben könnyen használhatók. Kívánságra légkondicionáló berendezéssel is ellátható vagy rádió beszerelésére előkészíthető.

Lipovský

Lipovský úr, a gyártmányfejlesztés vezetője jó munkát végzett – fotó: Zetor

A különféle kivitelű körforgó villogók, a hárompontos függesztőmű különleges csatlakozói és az alapfelszereléstől eltérő gumiabroncs-méretek opciósan elérhetők.   

A Zetor Major története
Az első „Major” elnevezésű Zetor-traktorokat 1960-tól kezdve gyártották. Az úgynevezett ’I’ típusok állandó korszerűsítésével 1992-ben a kor kívánalmainak megfelelő, ergonomikus kialakítású, tágas és áttekinthetően elrendezett kezelőelemekkel ellátott vezetőfülkéből kényelmesen kezelhető nagyobb teljesítményű, még inkább megbízható traktor született. A „Major” traktorok erőforrásai 59 és 84 LE közötti, három és négyhengeres motorok voltak. Hátsókerék-hajtású vagy összkerék-hajtású változatban, biztonsági vezetőfülkével vagy anélkül is rendelhetők voltak, tekintettel a fejlődő országok igényeire is.

A sűrített levegőt előállító kompresszor alaptartozék volt. 1997-ben mutatkozott be a „Super” márkanevű új sorozat, amely a „Major” öt modelljének aktualizált továbbfejlesztése volt. Meghatározó konstrukciós fejlesztéseket hajtottak végre, tökéletesebb lett a formatervezés, javultak a hidraulika jellemzői, növekedett a közúti közlekedési sebesség és egyre több tartozék is szerepelt a kínálatban. Az akkori Zetor „Major”-ok gyártása 2006-ban befejeződött, de most a retrohangulatú elnevezés megtartásával új alapokról újra kezdődik.

További információkért látogasson el a Zetor-Vas Kft. weboldalára!