Hanem például az E-301-es típusszámú önjáró kaszálógépeket is, melyekből találni néhányat Piacterünkön is.

Mint arról a mezogeparchivum.hu oldalon olvashatunk: a meghajtó motor az MTZ-50/52 traktorokból jól ismert D-50 soros álló elrendezésű 40 kW-os dízelmotor volt, amelyet az alapgépben hosszában helyeztek el. A betakarítógép eleinte fülke nélkül, majd később a Fortschritt betakarító gépekről jól ismert vezetőfülkével készült. Az E-307 alapgép felszerelhető volt többféle adapterrel: RKE-4/3,2 4 dobos rotációs kasza, RAE-3,6 borsó rendre arató adapter, mákbetakarító adapter, E-318 rendátrakó, nagy munkaszélességű gabona és repce rendrevágó szántóföldi vágóasztalok, stb. Ezek különféle, zömmel magyar gyártmányú adapterek segítségével még univerzálisabbá és egész évben használhatóvá tették az alapgépet.

kaszálógép

Közúton így, a mai kombájnokhoz hasonló módon vontatta a gép a vágóasztalt – fotó: agroinform

Ma is szép számmal használják még a Fortschritt E-300-as sorozatú önjáró szálastakarmány betakarító gépeket a nagyobb területen gazdálkodó, takarmánytermesztéssel és állattenyésztéssel foglakozó mezőgazdasági üzemek, pedig a legfiatalabb gépek is lassan elérik a 15. évüket, a legidősebbekről nem is beszélve. A Fortschritt önjáró kaszálógép típusok kiforrottságát talán az jellemzi a legjobban, hogy a rendszerváltás és a gyár átalakulása után is gyártásban maradó betakarítógép előállítását még akkor is folytatták, amikor a nagynevű CASE-IH céghez csatlakozott az üzem. A továbbfejlesztett típus a CASE-IH 304-es jelzéssel készült új komfortos fülkével és modern, gazdaságos üzemi nagy teljesítményű dízelmotorral gyártották egészen 2000-ig.

Az Agroinform Piacterén található betakarítógépek közül ezt választottuk, melyet a Fejér vármegyei Móron kínál eladásra tulajdonosa mintegy 1,8 millió forintért. Mint írja: a gép nagyon jó állapotú, új variátorszíjjal, nagyon jó hajtásokkal és erős 50-es motorral. Az ár pedig irányár.