Az energiaköltségek nagy arányú emelkedése a lengyel gyümölcstermesztőket is érzékenyen érinti – olvashatjuk a freshplaza.com hírportálon. Sőt, a lengyel gazdák arra számítanak, hogy a jövő évben – részben a hőség és szárazság, illetve egyéb rendkívüli időjárási jelenségek fokozódása révén – az energiaköltségek a jelenleginek akár a négyszeresére emelkedhetnek.

alma

Az idei termés jónak ígérkezik almából – fotó: canva.com

Komoly exportbevételtől eshetnek el

Ennek hatására a kerttulajdonosok egy jelentős része minden bizonnyal kénytelen lesz felhagyni a termeléssel, ami komoly exportbevételektől foszthatja meg az országot.

A termelés és főleg az export visszaesése különösen érzékenyen érintené az egész lengyel gazdaságot, mivel az ország almából és bogyós gyümölcsökből, friss és feldolgozott formában Európa legnagyobb exportőre, és ezek kiviteléből évente több mint 4 milliárd euró árbevételt képes realizálni.

Az idei, bőséges almatermés jelentős részét hosszabb távra hűtőtárolókba helyezik

Emilia Lewandowska, az egyik nagy almaexportőr vállalat igazgatója elmondta, hogy ebben az évben a nyári hőség és helyenként a jégeső jelentős károkat okozott, de szeptember első fele (20-25 C fokos nappali és 2-3 fokos éjszakai hőmérséklet) ideálisan alakult az almaérés szempontjából.

Lewandowska szerint a jövőre nézve bizonyos előnyt jelent, hogy az ország középső részén található ültetvényeknek – a viszonylag jobb csapadékellátás révén – esélyük van a folytatásra.

A lengyel gazdák és tanácsadóik azonban egyelőre úgy gondolják, hogy az idei, bőséges (mintegy 3,5 millió tonnás) almatermésnek jelentős részét érdemes hosszabb távra hűtőtárolókba helyezni, remélve, hogy a termékár növekedése képes lesz fedezni a tárolási költséget. A termelés jövedelmezősége mindenképpen az energiaárakon áll, vagy bukik.