Az idei aszály olyan súlyos volt, hogy Magyarország importra szorul kukoricából. Eddig durván egymillió tonna import érkezett a háború sújtotta Ukrajnából. Azt mondják, az ukrán kukoricának jó a minősége és olcsóbb, mint a hazai – írja a 24.hu.

A kukorica betakarítása még folyamatban van, azonban a táblák idén nagyon vegyes képet mutattak, akárcsak egész Európában.

A keleti országrészben, ahol az aszály miatt a kukorica visszamaradt a fejlődésben és nem termett semmi, már a nyár közepén lesilózták. Északkeleten a termésmennyiség alacsony, többnyire egy-egy cső van a száron, azonban ezek is jellemzően rövidek és hiányosan berakódottak. Nyugaton, délnyugaton, ahol a nyár első felében még viszonylag kedvező volt a talajnedvesség, nem annyira rossz a termés.

2022 kukoricatermés

Kevés a 2022-es kukoricatermés, importra szorul Magyarország – Fotó: Pxfuel

A 4 millió tonna alatti termésmennyiség nem elégíti ki a belföldi igényeket.

Pontos szám még nincs nincs a hazai kukoricatermésről, azonban a 24.hu-nak nyilatkozó több szakember is elkeserítő képet vetít előre:

  • Máhr András, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkárhelyettese 2,8–3 millió tonna termést becsül.
  • Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára 2,8–3,6 millió tonna közötti becsléseket említ.

Az ezredforduló óta a leggyengébb év 2007-ben volt, amikor éppen csak meghaladta a kukorica termésmennyisége a 4 millió tonnát, a legkiemelkedőbb év pedig 2014 volt 9,3 millió tonnával. A termésmennyiség 6-8 millió tonna körül mozgott, amiből bőven jutott exportra.

Pár hete Vitézy Dávid, Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára jelentette be, hogy az aszály következtében Magyarország is importra szorul idén és gabonát vásárol Ukrajnától.

Pótsa Zsófia a 24.hu-nak úgy becsülte, hogy eddig mintegy 1 millió tonna kukoricát importáltak a magyar felhasználók.