A dw.com/de hírportál cikke szerint Ukrajna mezőgazdaságának irányítói meglepő döntést fontolgatnak, miszerint – a gabonatermékek kivitelében jelentkező nehézségek és az árak alakulása miatt – új alapokra kívánják átállítani az ország teljes mezőgazdasági termelését, figyelembe véve, hogy az oroszok további akadályokat gördíthetnek az ukrán gabonaexport útjába.

repce

Olajnövényeket termesztenek – fotó: canva.com

Egymillió hektár repcét vetettek

Amint Taras Wyszockyj agrárminiszter-helyettes Szvitlana Litvinnel, az Ukrán Agrobusiness Klub képviselőjével együtt kifejtette,

az ország a közeli jövőben lényegesen (25-35 százalékkal) csökkenteni szándékozik a gabonafélék vetésterületét, és több pénzt akar befektetni a napraforgó és egyéb olajnövények termesztésének fejlesztésébe.

Ezt a törekvést jelzi többek között az országban augusztus végén elvetett egymilló hektáros repce vetésterület, valamint a nemrég elkezdett őszi-búza vetések visszafogása.

étolaj

Az étolaj lehet a megoldás a gazdasági gondokra? – fotó: canva.com

Az étolaj exportját csővezetéken kívánják lebonyolítani

Napraforgóból az ország már jelenleg is Európa legnagyobb termelője, és az étolajat az orosz agresszió előtt 107 országba exportálták. Az átállítás hátterében azonban főleg egy bizarrnak tűnő, de elméletileg megvalósítható elképezelés áll, amely szerint az étolaj exportját jelentős részben csővezetéken kívánják lebonyolítani, amit az ellenséges támadás gyakorlatilag nem tud megakadályozni.

A tervezett átállás emellett a termelés jövedelmezőségét is javíthatja, mivel az olajnövények termesztéséhez kevesebb műtrágyára van szükség, és a gabonafélék iránt kisebb kereslet mutatkozik.

Jelenleg a repce tonnánkénti ára Ukrajnában a kétszerese a búzáénak, amely utóbbi csak minimális nyereséget biztosít.