Nagyon furcsán viselkedő 8-10 kilós amurokkal találkozott Kürti Gábor, egy kajakos horgász, a Velencei-tónál. A rángatódzó halak háta kilógott a sekély vízből. Egy videót is készített, melyet elküldött a Pecaverzumnak. Ezen a halak hassal felfelé vergődnek a sziklák között. A horgász pergetni szeretett volna, de miután meglátta, milyen állapotok fogadják, elment a kedve.

amur, VElencei-tó

A horgász 8-10 kilós amurokat látott furán viselkedni. Fotó: 123rf.com

„Ha egy egészséges tóban beevezel egy 40-50 centis vízbe, akkor a halak egyszerűen nem tudnak úgy elmenni előled, hogy azt ne lásd. Itt nagy területeken keresztül egy snecit sem látni.  Még a nád sem mozgott. Naplementekor egy ekkora vízen egyetlen egy balinrablást sem láttam” – adott helyzetjelentést a Pecaverzumnak a Velencei-tónál tapasztaltakról.

A horgász elmondása szerint a víz nagyon tiszta volt és a halakon kívül több tucatnyi madártetemet is látott. A halak többsége a hátára fordulva úszott, az egyiknek szeme pedig opálos volt. A horgász próbálta a halakat beljebb juttatni az evezőlapát segítségével, de azok visszatértek a sziklák közé és tovább lebegtek.

A horgász azt is hozzátette, hogy nagy volt a kontraszt az egyes területek között. „Voltak két focipályányi területek, ahol még lehetett látni életet, de ahol az amurok voltak, ott síri csend honolt” – mondta, hozzátéve, döglött halakat nem észlelt.

A Velencei-tó vízutánpótlását első körben a Zámolyi-víztározó lehalászásával és leengedésével kezdik majd meg, várhatóan még ebben a hónapban. A tó vízállása jelenleg az agárdi vízmérce szerint 74 centiméter.