Az USA különböző államaiban élő őslakos törzsek mozgalmat indítottak annak érdekében, hogy visszahozzák a termesztésbe a „Négy sarok” nevű burgonyafajtát, amely a legnagyobb hőség és szárazság körülményei között is képes elfogadható mennyiségű termést hozni – írja a yaleclimateconnections.org.

A utah-i egyetem kutatói is felfigyeltek a burgonyafajtára – fotó: Pixabay

Valerie Nuvayestewa a Hopi indiánok vetőmag-szaporítással és táplálkozás-tudmánnyal foglalkozó képviselője örömmel csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. A „Négy sarok” fajtát az észak- és dél-amerikai indiánok már 11.000 évvel ezelőtt használták, és a klímaváltozásra való tekintettel a mai termesztők, akár más területeken is hasznát vennék.

Bár apró és közepes méretű gumói csak hosszas és bonyolult forrázással tüntethetők el, mérgező anyagokat tartalmaznak, de tartalmuk fehérjéből és egyes ásványi anyagokból háromszorosan, illetve kétszeresen meghaladja a modern fajtákét. A terméshozama viszont valószínűleg elmarad a jelenlegi termesztett burgonyákétól.

A utah-i egyetem kutatói is figyelemre méltónak és a jelenlegi fajtákkal való keresztezésre alkalmasnak tartják ezt az ősi fajtát, és a sok ezer éves burgonyafajta visszahozatala bebizonyította, hogy sok igazság van a régi, latin mondásban, miszerint „Nihil novi sub Sole”, vagyis nincs új a Nap alatt.