Őszi lemosó permetezés

Talán még korai az őszi lemosó permetezésről beszélni, bár a hirtelen változó időjárásunknál bármikor fagyosra fordulhatnak az éjszakák és beindulhat a lombhullás. Ekkor még utoljára érdemes felvenni a permetezőgépet, írja Zsigó György kertbarátoknak szóló felhívásában.

Ősszel a réztartalmú gombaölőket javasolja, melyek gyéríthetik a fás részeken is áttelelő kórokozókat. Ilyenek pl. a varasodás, a monília, a tafrina, a csonthéjasok levélbetegségei, a birs diplokarponos levélbetegsége, a dió gnomóniája, a málna vesszőbetegségei és a baktériumfajok. Tavasszal rügypattanáskor pedig az olajos és a kénes szerek lesznek a főszereplők.

alma

Ősszel, a betakarítás után réztartalmú gombaölők alkalmazása javasolt – Fotó: pixabay

A gyümölcsmúmiák penészpárnáiba, de a mély kéregrepedésekbe sem mindig hatol be a permetlé, még ha az előírt „bőséges lémennyiséggel” végezzük is a kezelést. Ezért még mindig aktuális a több évtizedes jótanács, hogy a fán maradt, rothadó terméseket le kell szedni és a kéregkaparást is jó lenne elvégezni a permetezés előtt. A talaj mikroszervezeteinek a védelme miatt terítsenek fóliát a fák alá, erre csorogjon a rezes permetlé!

Cserepes dísznövények betárolása

Lassan fel kell készülnünk a cserepes dísznövények betárolására is. Csak a pajzstetűtől, a levéltetűtől, az atkától és a gombabetegségektől mentes növényeket szabad teleltetni. A tároló helyiségben tovább szaporodhatnak, sőt terjedhetnek is a felsorolt károsítók.

Kényelmes, praktikus, sőt környezetkímélő eljárás a Mospilannal végzett beöntözés. A permetezéshez előírt töménységet szükséges alkalmazni. Csak a szabadba kivitt növényeknél kell használni, így megakadályozhatjuk a kipárolgásból eredő estleges mérgezéseket. Tegyünk a cserepek alá tálat, és tartsuk távol a háziállatokat.

Az atkák szívogatásától egyöntetűen fakulnak, szürkülnek a leander levelei. Az atkák nem rovarok, ezeket nem pusztítja el a Mospilanos belocsolás. Ellenük többször, váltogatott atkaölőszerekkel lehet fellépni. Tapadásfokozó segédanyagot is tegyenek a viaszos vagy szőrös levelű dísznövények permetlevébe.

pixabay

Vigyázzunk a leanderre, hogy jövőre is ilyen gyönyörű legyen – Fotó: pixabay

Vadak kártétele

Egyre több gondot okoznak a vadak. Kis túlzással ki lehet jelenteni, hogy komoly kerítés nélküli kertekben, nem lehet zöldséget termeszteni és nem érdemes csemetéket ültetni. Még a vadkerítés sem biztosíték a vaddisznók vagy a „magasugró” szarvasok ellen.

Az undorító szagú, ízű szerek elriaszthatják a vadakat (egy ideig). Ilyenek pl. a Biosol-vadriasztó, Cervakol Extra, Forester, Nevibes Speciál SC, Vadóc, Wam Extra Rosarot. A napsugarak elbonthatják, az eső lemoshatja ezeket. Ezért a tél folyamán ismételni kell a vadriasztást.

Fontos!

  • Ha már végeztek a munkákkal, akkor gondosan vízteleníteni kell a permetezőgépet.

Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara