Magaságyás

Magaságyás – fotó: Shutterstock

A tél folyamán sem kell lemondanunk a konyhakertben termesztett zöldségekről, fűszernövényekről, de hogy ne érjen minket csalódás, csak olyan növényeket válasszunk, amelyek jól tűrik a téli időjárás viszontagságait.

A télálló spenótot, sóskát, mángoldot nem kell ősszel kiszedni a talajból, de ugyanígy a legtöbb káposztaféle (például leveles kel, bimbós kel) is jól bírja a hideget. A salátafélék közül a téli porcsin, a rukkola és a madárbegysaláta mellett az áttelelő saláta is sokak kedvence a hideg, téli hónapokban. A fűszernövények termesztésével sem kell teljes mértékben felhagynunk télen, hiszen jól tűri a hideget a petrezselyem, a metélőhagyma és a zeller is.

Leveles kel, azaz fodros kel

Fodros kel – fotó: Shutterstock

Leveles kel

Sokak fodros kel néven ismerik a leveles kelt, de egy biztos, az egyik legjobb hidegtűrő zöldségféle a konyhakertben. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy bizonyos fajtái akár 80-90 cm magasra is megnőnek, nagyon mutatósak. A leveles kel vitaminokban- és ásványi anyagokban kifejezetten gazdag, de nagy mennyiségben tartalmaz karotinoidot, omega-3 és omega-6 zsírsavakat is.

Érdekessége, hogy bár a káposztafélék családjába tartozik, a legtöbb káposztafélével ellentétben nem növeszt fejet. A leveles kel vetőmagokat 1-1,5 cm mélyen vessük el, a vetés ideális ideje májustól augusztusig tart. Az ideális sor- és tőtávolság 30x50 cm. A betakarításkor fontos tudnivaló, hogy mindig csak a levelek egyharmadát szedjük le, mert így fog tudni egészen kora tavaszig életben maradni.

Spenót

Gyakorlatilag egész évben termeszthető a spenót, amelynek az erőteljes növekedéshez laza, tápanyagban gazdag, nedves talajra van szüksége. A spenót vetőmagokat 2 cm mélyen ültethetjük szabadföldbe 10x20 cm-es tő- és sortávolságra. A vetés után körülbelül hat héttel már szedhetőek a zamatos levelek. A téli termesztésre vásároljunk olyan vetőmagot, amely kifejezetten télálló. Az ilyen, átteleltetésre alkalmasak fajták akár a -15 °C-ot is károsodás nélkül elviselik. A spenót azért is kedvelt zöldégféle, mert vízigénye alacsony, a legtöbbször öntözés nélkül is termeszthető.

fokhagyma

Fokhagyma – fotó: Shutterstock

Fokhagyma

A tél egyik legfontosabb szezonális zöldsége a fokhagyma, amelynek rendszeres fogyasztása számos pozitív élettani hatással bír. De a fokhagyma a konyhakertben is nagyon hasznosnak bizonyul, mert a legtöbb konyhakerti zöldség sokkal egészségesebben fejlődik a közelében, ugyanis számos kórokozót, kártevőt távol tart a veteményestől. A fokhagyma kora tavasszal vagy ősszel is elduggatható. A dughagymák vásárlásakor sérülésmentes, duzzadt hagymákat válasszunk.

Az ősszel, fagymentes időben elültetett fokhagyma már a tél végén fogyasztható, zöld levelei sok vitamint- és ásványi anyagot tartalmaznak. A fokhagymagerezdeket 10-15 cm-es távolságra dugjuk egymástól 4-6 cm mélyen.

Téli porcsin

Remek hidegtűrő képességéről ismert a vitaminokban gazdag, egyéves téli porcsin, amelynek zsenge leveleit egész télen szüretelhetjük. A dekoratív megjelenésű növény frissen és főzelékként fogyasztva is igen kedvelt. A talaj iránt nem igényes, könnyen termeszthető zöldségféle. Apró magjait sekélyen ültessük, a magokat csak vékony földtakaró fedje. Kifejezetten ősszel és télen érdemes elvetni, mert a magok 10-12°C alatti hőmérsékleten kezdenek csírázni.

fejes saláta

Saláta – fotó: Shutterstock

Áttelelő saláta

Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmáról ismert az áttelelő fejes saláta, amely az egyik legkedveltebb alacsony hőigényű zöldségféle, leveleinek színe lehet világoszöld, mélyzöld, alakjuk visszás tojásdad. Az áttelelő saláta magjai 1-2 °C-os hőmérsékleten kezdenek csírázni. A palántákat még a fagyok előtt ültessük ki szabadföldbe, az ültetés után a palántatöveket takarjuk szalmával, száraz levelekkel, de még jobb, ha az ágyások tetejére fóliasátrat teszünk. Az áttelelő saláta esetében az ideális sor- és tőtávolság 30x20 cm.

+ 1 tipp

Ha van egy kisebb üvegházunk vagy fóliasátrat teszünk az ágyások tetejére, még több zöldségfélét, fűszernövényt termeszthetünk a tél folyamán. A konyhakert ágyásait üveg- vagy PVC lappal, vagy akár egy fém- vagy fakeretre kifeszített átlátszó fátyolfóliával is takarhatjuk.