Ha eljön az őszi, téli időszak, egyre kevesebb a friss zöldség. Pedig ilyenkor van rá igazán nagy szükségünk, hogy az immunrendszerünk megújult erővel szállhasson szembe a különféle megfázásos megbetegedésekkel. És habár a savanyú káposzta egész évben elérhető, valahogy ilyenkor gyakrabban jut eszünkbe.

A savanyú káposzta fantasztikusan finom, nagyon sok étel alapanyaga és ráadásul bővelkedik C-vitaminban. Ezért is érdemes káposztát termelned a kertedben, hiszen igazán különleges dolog, ha saját ültetésű káposztából saját készítésű savanyú káposztával kínálod a családodat.

Kiváló székely káposztát, vagy töltött káposztát készíthetsz belőle, de nagyon finom savanyúságként egy vacsora mellé is. Ha még nem próbáltad, feltétlenül próbáld ki egy kis olajjal, borssal és lilahagymával, de csak magában is elképesztően finom! Ismerd hát meg a titkait, és adj neki helyet ne csak a tányérodon, a kertedben is!

Így ültess káposztát

1. A fejes káposzta nagyon kedveli a fényt, így a kerted legvilágosabb helyét válaszd ki számára. Ezen kívül a talajra is igényes, így tápanyagban, humuszban gazdag, jó vízellátású, porhanyós felső talajrétegű talajra lesz szükséged ahhoz, hogy jó fej legyen a káposztád és szépen teremjen.

2. A tápanyagok közül leginkább a nitrogénre lesz szüksége. Bár magas a nitrogén szükséglete, nagyon óvatosan kell adagolni, mert ha túlságosan sokat kap belőle, nem lesz olyan magas a tápanyag tartalma, és hamarabb meg is fog romlani a káposztád.

3. Most tudod előkészíteni a talajt ahhoz, hogy jó káposzta termésed legyen. Az alaptrágyázás során szerves trágyát, foszfortartalmú műtrágyát ás a kálium 70%-át juttasd a talajba. Az ültetés előtt kerüljön sor az indítótrágyázásra, amikor a kálium többi részét és a nitrogén 30%-át juttatod a talajba. Korai termesztés esetén egynél többször ne fejtrágyázz.

4. A káposzta nagyon vízigényes. Csak akkor lesznek kellően nagyok a fejek, ha megfelelő mennyiségű vizet kapott. Ezen kívül rendszeresen kell gyomtalanítanod és a kártevői ellen is védekezned kell. A tripszek és káposztalepke támadja meg leggyakrabban.


káposzta

A káposzta jó fej. Finom, és ráadásul még nagyon egészséges is. Fotó: Shutterstock

5. A palántákhoz már februárban elvetheted a magjait. Azonban tartsd őket bent, és csak április elején ültesd ki a jól előkészített ágyásokba. A palántákat ültesd 50 x 50 cm-es tőtávolságra, hogy elég hely legyen a fejeknek.

6. Amikor a fejek elérik a megfelelő méretet, itt az ideje a betakarításnak. Ügyelj rá, hogy minden káposztafejet éles késsel vágj le a tövénél. Távolítsd el róluk a sárga, hibás leveleket, majd vidd a káposztákat száraz, hűvös helyre. A káposzta legfeljebb két hétig tárolható a hűtőszekrényben, de a pincédben akár 3 hónapig is el tudod tárolni.

A savanyítás titkai

A savanyú káposzta igazi szuperétel, hiszen rengeteg C- és B12-vitamin van benne, de sok ballasztanyagokat tartalmaz és probiotikus hatásának köszönhetően kiválóan segíti az emésztést. Ehetjük magában, de készíthetünk belőle hagymás, borsos, olajos salátát, székelykáposztát, vagy akár töltött káposztát is. Rengeteg csodálatos étel alapanyaga, így érdemes mindig tartani belőle otthon. A legjobb pedig a házi készítésű savanyú káposzta. El lehet készíteni hordóban is, de mi most egy ennél jóval egyszerűbb, otthoni elkészítési módot javasolunk neked.

Tisztítsd meg a káposztát és vedd le a külső leveleit. A szebbeket tedd félre, mert ezek majd jók lesznek a töltött káposztához. Vágd negyedekre a káposztafejeket, vedd ki a torzsát, majd a káposztát gyaluld le vékony csíkokra.

Adj hozzá kilogrammonként 1,5 dkg sót, és alaposan gyúrd össze, hogy a káposzta levet eresszen. Moss el és főzz ki egy nagy üveget. Tedd bele a káposztát és nyomkodd le úgy, hogy a lé ellepje, de felette maradjon egy kis hely. Tegyél a tetejére kilogrammonként 1 teáskanál köménymagot és 1 db babérlevelet és tedd bele a félretett leveleket. Zárd le légmentesen az üveget, és vidd át sötét, hűvös helyre. 2 hét múlva már meg is kóstolhatod a csodás, házi savanyú káposztádat.

Ennyi féle káposztád lehet a kertben

A különféle káposzták rengeteg finom étel alapanyagai, így felhasználásukkal nagyon változatos finomságokat tálalhatunk a családunk elé.

  • A fejes káposzta egyike a legrégebben termesztett kerti növényeknek. A káposztaszezon csúcspontja szeptember vége és október közepe, amikor eljön a savanyítás ideje.
  • A díszkáposzták nem csak szépek, de ehetőek is. Késő őszig ültetheted ki a palántákat, hogy aztán gyönyörködhess a fehér, vörös, lila virágokban.
  • A kelkáposzta igen egészséges, hiszen magas a B1-, B2- és C-vitamin tartalma. A fejes káposztánál lazábbak és hólyagosabbak a levelei. Mind főzelék, mind rakott formában nagyon finom, így kár lenne kihagyni az étrendünkből.

savanyú káposzta

A savanyú káposzta rengeteg finom étel alapja. Fotó: Shutterstock

  • A karalábé gumós káposztaféle, amely a gumón hordja a leveleit. Finom levest, köretet, töltött karalábét készíthetünk belőle. A karalábé a magaságyak egyik legkorábbi terménye. Nyirkos homokban hónapokig tárolható.
  • A karfiol igazán igényes növény, hiszen sok vizet és egyenletes hőmérsékletet igényel. Termését letört levéllel, vagy a levelek összekötözésével kell megvédeni a napsugár barnító hatásától. Öntött, rántott, rakott, mind-mind nagyon finom. Mark Twain szerint  "A karfiol nem más, mint egy káposzta, főiskolai végzettséggel."
  • A brokkolit is rengeteg módon lehet felhasználni. Köretként, vagy rántva, egyaránt ízletes.
  • A bimbóskel is értékes zöldségféle. Rengeteg fehérjét, C-vitamint, sok B1-, B2- vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Szeptemberben le kell fejezni a szár csúcsát, hogy a bimbók jobban tudjanak fejlődni.
  • A kínai kel, a leveles vagy fodros kel tökéletesen tűri a fagyot, így télen is kitűnő ételalapanyag. Németországban nemzeti eledelként tartják számon, de hazánkban is sokan kedvelik.

Ezek után biztosan megtalálod a számodra leginkább kedves káposztafélét, amit szívesen termesztesz a kertedben.