A levélpetrezselyem vagy metélőpetrezselyem nélkül nem az igazi a nagyi tepsis krumplija és paradicsomsalátája, sőt, igazán nehéz olyan ételt találni, amelyhez ne adna hozzá csodálatos ízével. A gyökérpetrezselyem viszont kiváló a levesekben. Így hát egyáltalán nem véletlen, hogy már az ókori népek is nagyon szívesen fogyasztották.

Termesztése pedig igazán nagyon egyszerű, sőt, a metélőpetrezselymet termeszthetjük akár a kertben, akár balkonládában, vagy a konyhaablakban. Így hát nem érdemes kihagyni a termesztését, hiszen azon túl, hogy még finomabbá varázsolja az ételeinket, a szervezetünkre is nagyon jó hatással van. Nem csak díszítésre és az ételek még finomabbá tételére alkalmas, de gyakori fogyasztása segít megőrizni az egészségünket is. Úgyhogy, habár egy bálban nem szeretnénk petrezselymet árulni, a valóságban nagyon is megéri helyet adni neki a kertben. Na és persze az ételeinkben is.

Ismerd meg a petrezselymet

A petrezselyem a Földközi-tenger partjairól érkezett hozzánk. Levele és gyökere egyaránt fogyasztható. A gyökérpetrezselyem megvastagodott, tápanyagokat raktározó gyökeret fejleszt. A gyökérpetrezselyem-fajták hosszúkás karógyökérrel rendelkeznek, melyet leginkább főzve fogyaszthatunk. Levelét a metélőpetrezselyemhez hasonlóan használhatjuk fűszerként, de levélzöldségként is.


gyökérpetrezselyem lombbal

A gyökér- és a metélőpetrezselyem is kiváló az ételeinkben. Fotó: Shutterstock

A metélőpetrezselyem nagy lombot fejleszt, gyökere vékony és elágazó. Levelei laposak és sötétzöldek. Manapság a legkedveltebb a fodros metélőpetrezselyem. A metélőpetrezselymet akár a konyhaablakban is nevelhetjük, de az ágyások szélére ültetve szépen mutat, és nagyon ízletes is.

A fodros metélőpetrezselyem egyidejűleg díszít és csodás ízével kiválóan fűszerez is. A sima levelű metélőpetrezselyem sötétebb, sima levelei vannak, és erősebb aromával rendelkezik. A gyökérpetrezselyemmel ellentétben a gyökerek fő funkciója itt nem a raktározás, hanem a rögzítés.

Így termessz petrezselymet

Mivel a gyökérpetrezselyem jól tűri a hideget, magját már kora tavasszal el lehet vetni. A vetés előtti napon érdemes egy napra meleg helyen tartani a magokat, hogy meginduljon a csírázás, majd a sorokat 30 cm távolságra kijelölni. Húzzunk 3-4 cm mélységű vetőbarázdát, öntözzük be, és ritkán vessük a magokat, körülbelül 3-4 cm-re. Ahogy növekednek a növények, úgy kell őket egyelni. Ügyelni kell rá, hogy folyamatosan gyomláljuk, de legyünk nagyon óvatosak, nehogy a gyomokkal együtt a növényt is kikapáljuk.

A petrezselymet a nyár folyamán a lisztharmat és a levéltetű is megtámadhatja. A gyökérpetrezselymet ősszel, a fagyok beállta előtt kell kiemelni a földből, míg a metélőpetrezselyem télen is kint maradhat a kertben.

A metélőpetrezselyem jól tűri az árnyékot, de a szárazságot már kevésbé, így nagyon oda kell figyelni a rendszeres öntözésre, különösen, ha cserépben vagy balkonládában tartjuk. Minden talajon jól termeszthető, közepesen tápanyagigényes növény. Mivel a zöldje miatt termesztjük, nem szükséges egyelni. A leveleket a levélnyéllel együtt tépjük ki, de egy tőről csak a lomb harmadát szedjük le.

A metélőpetrezselyem kiválóan érzi magát a kertben, de a balkonládában is remekül fejlődik. Még a konyhában is tarthatjuk, de akkor mindig legyen az ablakban, ahol kellő mennyiségű fényhez és meleghez juthat. A metélőpetrezselyem nagyon érzékeny a kiszáradásra, így folyamatosan oda kell figyelni az öntözésére. Ha pedig azt szeretnénk, hogy a rózsánk még illatosabb legyen, ültessünk mellé petrezselymet, hiszen az felerősíti a rózsa illatát.

Így használd fel a petrezselymet

A gyökérpetrezselyem gyökerét a levelesek ízesítésére, míg lombját díszítésre és fűszerezésre használjuk. Kiválóan lehet mélyhűteni a lombját, de akár leszárítva is el tudjuk tárolni, és így is megőrzi aromáját. Érdemes azonban a főzés befejezése előtt mindössze pár perccel az élethez adni, hogy minél kevesebbet veszítsen el ízéből.

petrezselyem

A metélőpetrezselyem nélkül még a paradicsomsaláta sem az igazi. Fotó: Shutterstock

Kiváló a paradicsomsaláta ízesítésére, de hidegtálak díszítésére is nyugodtan használhatjuk. Az újburgonya pedig elképzelhetetlen nélküle. Nem csak a tányéron, a kertben is kiváló társasága a paradicsomnak és a spárgának, így nyugodtan ültethetjük a szomszédságukba.

Ezért hasznos a petrezselyem

1. A petrezselyemgyökér és -levél illóolajtartalma gyulladáscsökkentő és étvágygerjesztő.

2. Fogyasztása csak mértékkel javasolt a vesekő-problémával küzdők számára, mivel oxalátképző hatással bír. Ugyanakkor vizelethajtó hatása miatt igazán jót tesz a vesének.

3. Akár nyersen is rágcsálhatjuk a petrezselyemzöldet, hiszen jó leheletet biztosít, és vitamintartalmához is könnyen hozzáférhetünk a rágás által. De vitamintartalmát és ízét szárítás után is képes megőrizni.

4. A levelek illóolajában flavonoidok és C-vitamin is van.

5. Főleg frissen érdemes felhasználni, de szárítva is remekül meg tudja őrizni aromáját.

6. A petrezselyemben található K-vitamin fontos a csontok egészségéhez.

7. A petrezselyem tartalmaz béta-karotint is, melynek antioxidáns hatása segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól, így segít a rák elleni küzdelemben is.

8. Segít az ízületi fájdalmak enyhítésében, gyulladáscsökkentő hatása miatt.

9. A petrezselyem vastartalma nagyon magas, ezért finom megoldást nyújt a vérszegénységben szenvedőknek is.

10. A petrezselyemben myricetin is található, amely csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

11. Még az edzésben is segít, hiszen képes ellazítani az izmokat.

12. Támogatja az emésztést is, ezért hasznos minél több ételt megszórni vele.